zondag 11 oktober 2015

Zeven dagen lang (259)

5 t/m 11 oktober

MAANDAG In Moralië
'"Als u ons maar niet uit onze Morele Comfortzone haalt."
"Wat gebeurt er dan?" wilden we weten.
"Wat er dan gebeurt? Dan moeten er strenge beslissingen genomen worden. Dan moeten er oordelen worden geveld. Dan moeten we een beroep doen op ons verstand in plaats van ons gevoel. Dan loopt het mis."
"Wat gaat er dan mis?"
"Nou... dan maken we misschien vuile handen. Dat is het laatste wat we willen. Vuile handen, dat kan echt niet. Wij zeggen hier: Liever sterven met schone handen, dan leven met een beetje vuile handen."'
Indringende allegorie van Theodor Holman in column Het Parool

DINSDAG WK rugby
Als je de spelregels en de tactiek een beetje in de gaten krijgt, is het puur genot om naar te kijken.

WOENSDAG Loos alarm
'Een zekere ernst en een zekere afkeer van al wat resoluut en luidruchtig is heeft altijd al in mijn aard gelegen - we hebben het er zo pas nog over gehad, en ook, dat ik vaak genoeg zin gehad heb om geestelijke te worden, omdat ik me aangetrokken voelde tot droevige en stichtelijke dingen - zo'n zwart laken, weet je, met een zilveren kruis er op of RIP...Requiescat in pace... dat is toch eigenlijk het mooiste zinnetje, mij tenminste heel wat sympathieker dan "Lang zal hij leven!" wat toch meer een soort loos alarm is.'
Thomas Mann, De Toverberg, vert. Pé Hawinkels, vijftiende druk 2010, p. 241

DONDERDAG Immodestus
Gustaaf Stephanus Modestus Meeuwis vertelt bij RTL Late Night over zijn succesvolle optreden in de Royal Albert Hall in Londen.
Man man man, hij heeft daar staan optreden voor een zaal vol meegereisde landgenoten. Hij heeft het hele zwikkie gewoon verplaatst van Eindhoven naar Londen! Dat is iets anders dan internationaal gaan, Guus.

VRIJDAG Traditie
De Nobelprijs voor de Literatuur gaat naar de Wit-Russische schrijfster Svetlana Aleksijevitsj. Äntligen!

ZATERDAG Winnen van Andorra
Als België vandaag van Andorra wint, komt het op de eerste plaats in de FIFA-ranking. Dit bewijst volgens velen weer eens dat de Belgen een exceptioneel getalenteerde generatie hebben. Volgens mij toont het vooral aan wat een ridicuul gebeuren die hele FIFA-ranking is.

ZONDAG Friendly fire
Lol, dit filmpje van een vechtpartijtje tussen extreemrechts Pegida-tuig en extreemlinks Antifa-tuig vanmiddag in Utrecht. Op negen seconden zie je een man in blauwe trui vanuit de Pegida-linies naar voren stormen en per abuis iemand van zijn eigen kamp een muilpeer geven; vervolgens krijgt hij van een andere kompaan zelf ook nog een rechtse hoek. Aan het eind, als het beeld bevriest, verontschuldigen blauwe trui en het eerste slachtoffer zich bij elkaar.

Geen opmerkingen: