Een van de kenmerken van het cliché is dat er altijd wel iemand in de buurt is die het cliché als zodanig ontmaskert, en dat die reactie altijd dezelfde is en daardoor ook weer een cliché wordt, een soort 'tegencliché'.
Op de behoorlijk clichématige vraag wie nu de grootste Beatle was, Lennon of McCartney, wordt - let u er maar eens op - vaak wijsneuzerig geantwoord dat de mooiste liedjes van de Fab Four in feite door George Harrison zijn geschreven - zo vaak dat ook dát antwoord weer een cliché is geworden: het tegencliché.
Een ander cliché is dat vroeger alles beter was, met als tegencliché dat vroeger zeker niet alles beter was. De waarheid ligt natuurlijk in het midden, de waarheid is dat 'vroeger' voor iedereen iets anders betekent, dat ieders vroeger in wezen neer blijkt te komen op een bepaald uitgangspunt, een aanvangssituatie waar men naar terugverlangt, niet per se uit onvrede met het actuele maar vooral omdat er steeds maar meer vroeger bij komt in een mensenleven, zo veel en zo vlug dat men onwillekeurig terugverlangt naar de tijd toen er nog helemaal geen vroeger was om naar terug te verlangen.
Goed, voor het allemaal te vaag wordt en u definitief afhaakt, waar ik naartoe wil: verandering van clubnamen. Clubnamen in het betaalde voetbal. Dat is echt de spuigaten uit gelopen de laatste twintig jaar. Vroeger, dat wil dus zeggen: het punt terug in de tijd waarop er geen vroeger meer is voor mij, mijn aanvangssituatie, toen had je Roda JC en Sparta in de eredivisie (PTT Telecompetitie), SC Heracles en RBC speelden in een mistroostige ambiance in de eerste divisie (Toto Divisie), je had affiches als MVV-VVV en RKC-NAC. Allemaal weg. Er moest zo nodig nadere topografische duiding worden verstrekt.
RKC begon met die gekkigheid in 1996: het werd RKC Waalwijk. Wens van de gemeente Waalwijk. RKC betekent Rooms Katholieke Combinatie, dus er was wat voor te zeggen.
Schaap één was echter over de dam.
In 1998 veranderde SC Heracles de naam in Heracles Almelo, niet veel later moest achter Sparta voortaan de toevoeging Rotterdam, RBC werd begin 2000 'met terugwerkende kracht per 21 december 1999' RBC Roosendaal, NAC in 2003 NAC Breda en AGOVV het acht- of zelfs negenlettergrepige AGOVV Apeldoorn.
Een aparte categorie vormden de FC's: Eindhoven werd in 2002 FC Eindhoven, Dordrecht '90 in datzelfde jaar FC Dordrecht; Emmen heette vanaf 2005 FC Emmen. Blijkbaar voelden de respectieve clubbestuurders de behoefte in de clubnaam tot uitdrukking te brengen dat het hier om voetbalclubs ging, wat gezien de prestatiecurves van de verenigingen ergens nog wel begrijpelijk was ook. Dieptepunt was de naamsverandering in 2009 van TOP Oss naar FC Oss - niet alleen 'FC' erin maar ook de onderscheidende clubnaam eruit. Onvergeeflijk. (De enige keer in het jaar dat TOP tegenwoordig nog de teletekstheadlines haalt is in april wanneer de Sassenheimse korfballers van TOP weer Ahoy hebben bereikt.)
Bestuurders weten soms van gekkigheid niet wat te doen. VVV, dat eerder al eens FC VVV had geheten, werd in 2003 VVV-Venlo. Venlose Voetbal Vereniging Venlo. Nee, ik vergeet nog iets: Venlose Voetbal Vereniging koppelteken Venlo. Wat doet dat idiote streepje daar? Wat is een 'Vereniging-Venlo'? Het teken heeft geen enkele functie, en een spatie was hier juist wel even aangenaam geweest met al die V's.
MVV werd in 2011 MVV Maastricht. Maastrichtse Voetbal Vereniging Maastricht. Uit arren moede - letterlijk - veranderde de voorzitter het in Maatschappelijke Voetbal Vereniging Maastricht, want de club moest vooral een maatschappelijke functie gaan vervullen.
Een jaar eerder ging Roda JC officieel Roda JC Kerkrade heten, op last van de gemeente als tegenprestatie voor financiële ondersteuning, maar gek genoeg nemen weinig media dat over. Te lange naam waarschijnlijk.
Citymarketing is het toverwoord bij dit alles. Politici en bestuurders menen dat de topografische toevoeging de naamsbekendheid van de stad vergroot. De club als uithangbord. Onzin, de voetbalvolger weet zo ook wel uit welke stad een club komt, en mensen die dat niet weten interesseren zich überhaupt niet genoeg voor voetbal en zullen dus ook nooit via een voetbalclubnaam bij de betreffende stad uitkomen. Er is echt niemand die denkt: hé, komt VVV uit Venlo? Nou, dan ga ik snel eens een dagje Venlo doen!
Hulde voor de laatsten der afkortingsmohikanen: PSV, AZ en NEC heten nog altijd PSV, AZ en NEC. NEC spelt haar naam zelfs als N.E.C., met puntjes! Dat is echter om te onderstrepen dat men En Ee See moet zeggen en niet Nek. Wist u overigens dat PSV in de aanloop naar het seizoen 1992/93 haar naam wilde veranderen in Philips SV? Althans in Europees verband. Het staat in Delpher: 'Voorzitter Ruts: "In het buitenland weet men niet wat PSV betekent, in Duitsland denkt iedereen zelfs dat PSV voor Politie Sport Vereniging staat. [...] Met instemming van de UEFA gaan we in Europa dus Philips SV heten."'
Het kan ook anders: SC Cambuur Leeuwarden heet sinds 2009 weer gewoon SC Cambuur. Ik pleit ervoor de Friezen hierin na te volgen en al die overbodige ballast overboord te kieperen, te beginnen met die stads-, dorps- en negorij-namen: NAC! RKC! MVV! VVV! TOP!
Vroeger was het beter - lees: eenvoudiger, ongecompliceerder, puurder. Vroeger was er nog geen vroeger, en waren er nog geen overbodige toevoegingen. De ballast was in alle opzichten kleiner.
En o ja: de grootste Beatle was natuurlijk Paul McCartney.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten