zaterdag 30 augustus 2014

Zeven dagen lang (223)

24 t/m 30 augustus

ZONDAG Credo
'De toekomst is niks waard, wat er werkelijk toe doet is het verleden. [...] Cultuur is het verwerken van wat achter ons ligt, en daar ligt de rijkheid, de kern van de cultuur, van de ethiek van belevenissen van mensen. De rest is speculatie, zeepbellen.'
(Ruud Lubbers, in: Mulisch toegesproken, 2002, p. 39)

MAANDAG Pauw
Pauw laat weten dat in Pauw niet een groter aantal vrouwen zal aanschuiven dan voorheen, omdat ze in de samenleving nu eenmaal nog steeds te weinig betekenen. 'Op het terrein waarop je het vaakst mensen uitnodigt, personen die kleur aan onze samenleving geven vanwege hun functies, zijn vrouwen ontzettend ondervertegenwoordigd.'
Dat geldt ook voor schrijfsters. Op Nelleke Noordervliet na zijn er eigenlijk geen vrouwelijke auteurs die als publieke intellectueel hun partijtje meeblazen.
En is er eens een schrijfster aan wier lippen ik hang qua opiniërende bijdragen, namelijk Marjolijn Februari, laat die zich ombouwen tot man...
Zo komen we er nooit natuurlijk.

DINSDAG -
Soms verdient een dag het niet om geboekstaafd te worden.

WOENSDAG Kwatrijn
'Wanneer ik zing wat ik niet lieg,
Als ik om wat gebeurd is ween,
Is dat omdat gevoel vervliegt
En ik mijzelf te zijn niet meen.'
(Fernando Pessoa, vertaling August Willemsen)

DONDERDAG Ad van der Gein overleden
Nou ja, noem je een dubieus driemanschap schertsend 'het mohammedaanse Cocktail Trio', blaast een dag later prompt het laatste nog levende lid van het oorspronkelijke Cocktail Trio zijn laatste adem uit.
Hopelijk is er geen oorzakelijk verband. Dat Ad dit blog las en dacht: die Abou Jahjah, daar wil ik niet mee vergeleken worden, hoogste tijd om wijlen te gaan. In dat geval: mea culpa.

VRIJDAG Oekraïne
De zoektocht naar slachtoffers van MH-17 is de eerste dagen na de ramp naar nu blijkt wél doelmatig en respectvol verlopen.
Oei, en stoere Frans Timmermans bij de VN Veiligheidsraad maar ferme taal uitslaan over 'thugs' die trouwringen gapten.

ZATERDAG Vind ik niet leuk
Vier brandweermannen geëlektrocuteerd in de USA, een heel dorp zonder water in Schotland, wereldwijd talloze gewonden en zelfs een dode door de Ice Bucket Challenge.
Maar nee, mensen, blijf vooral lekker doorgaan met die massahysterie.
Eerst fijn exhibitionistisch deugen. En vervolgens je Facebookvrienden moreel chanteren. En dat noemen we dan sociale media.




Geen opmerkingen: