DONDERDAG 19 JUNI
Goed nieuws: Bruno Martins Indi heeft gisteren tegen Australië slechts een lichte hersenschudding opgelopen. Inmiddels is hij ook internationaal uitgegroeid tot een cultheld, door z'n schoenpoetsactie, door z'n priemende blik naar Diego Costa, en natuurlijk gewoon door z'n verschijning an sich. Hij kan zomaar uitgroeien tot de Mario Balotelli van 2014. Iemand heeft zijn hoofd zelfs al op het lijf van Mario gefotoshopt: Bruno Balotelli.
Colombia-Ivoorkust (2-1)
Na de drooghuiler Neymar junior zien we vandaag echte tranen van ontroering om het nationale volkslied bij de Ivoriaan Serey Die.
De eerste helft is vervolgens ook om te huilen.
Tegen Japan viel Didier Drogba in de 60ste minuut in voor Ivoorkust bij een 0-1 achterstand, waarna het drie minuten later al 2-1 stond. Dat zou allemaal de impact van Drogba zijn. Ook nu komt hij er in de 60ste minuut in en ook nu zorgt hij voor de ommekeer: in mum van tijd staat Ivoorkust met 2-0 achter. Maar nu heeft het zeker niets met Drogba te maken?
Na de 1-0 dansen de Colombianen weer als zwakzinnigen.
Een blunder leidt de 2-0 in. De blunderaar is Serey Die. We huilen een traantje mee.
Wil Genee laat aansluitend bij VI Oranje weten dat Serey Die huilde omdat zijn vader vandaag is overleden. Dat zet het weer in een ander perspectief.
Bij de NOS zit Vincent Bijlo. Bijlo's favoriete speler is zeker Daley Blind?
Uruguay-Engeland (2-1)
Om negen uur een echte zespuntenwedstrijd. Twee topploegen die hun eerste duel hebben verloren en nu móeten winnen, dat belooft een onvervalste kraker te worden. En dat wordt het ook. Het is spannend, het is sensationeel, het is slecht.
Luis Suárez, hersteld van een knieblessure, smeert zijn Liverpool-teamgenoot Gerrard bijna geel aan. Dat zou de eerste keer zijn geweest dat Suárez iemand een oor aan naait.
Even later kopt hij Uruguay op voorsprong, maar Wayne Rooney brengt de Engelsen laat langszij. Toch is het opnieuw Suárez die Uruguay alsnog de winst bezorgt na een ongelukkig getimede kopbal van Gerrard.
De Engelsen, met vijf Liverpool-spelers in de basis, proberen nog verwoed door de Uruguayaanse muur te breken, maar niemand komt langs de dreumes Egidio Arévalo, de Angelo Cijntje van Uruguay.
Suárez, gewisseld, gaat intussen op de bank homo-erotisch zitten doen met Diego Perez.
Engeland uitgeschakeld, eeuwig zonde.
Geen NOS-huiskamer in de late avond door een storing. Het hondje Messi zal de kabels wel hebben doorgebeten.
Genee laat op de andere zender weten dat de vader van Serey Die reeds in 2004 is overleden. Dat zet het weer in een ander perspectief.
Japan-Griekenland (0-0)
We willen alles zien, zeker de nachtelijke wedstrijden, omdat een WK nu eenmaal een bijzonder gebeuren is, maar we moeten morgenvroeg, net als vanochtend trouwens, weer om zes uur op, dus als die wedstrijden nou van dien aard waren dat je dan met goed fatsoen kunt zeggen: die had ik niet willen missen... Maar neen, de nachtwedstrijden zijn vaak de saaiste van de dag. Ook Japan en Griekenland geven niet thuis.
(Overigens wil dit niet zeggen dat we tot nu toe ook echt alles hebben gezien. Vooral de wedstrijden van zes uur sneuvelen soms deels of geheel onder randzaken als werk en privé.
We doen hier veel op verbeeldingskracht en intuïtie.)
Commentator Frank Snoeks blijft stof leveren voor deze kronieken. In Japan doen ze aan 'samoerai-worstelen', Griekenland zou de 'Europees kampioen van 2007' zijn, en hij denkt dat Japanners anno 2014 nog steeds gedwee in de pas lopen en nooit een schwalbe maken of om een kaart zeuren.
Hij is ook ziek, Snoeks. Op een gegeven moment bulderhoest hij er een halve long uit.
Griekenland is ideeënloos. Een van de Grieken heet Fetfatzidis. Toch is hij niet twee keer zo dik als de rest.
Japan is geen schim meer van de vlot tikkende ploeg die eind 2013 Nederland (2-2) en België (3-2 winst) zoekspeelde.
0-0.
Snoeks hoest er nog maar eens een stuk long uit.
VRIJDAG 20 JUNI
Italië-Costa Rica (0-1)
In het snikhete Recife zorgt Costa Rica opnieuw voor een stunt. Joel Campbell verdient een penalty maar krijgt die niet, waarna Pinto helemaal gek wordt. Een Jose Mourinho van Zuid-Amerika die naam waardig. Even later wordt het toch 0-1; Ruiz kopt vlak voor rust knap raak.
De Italianen spelen zeer matig. Chiellini is doodmoe, Balotelli balorig, invaller Insigne doet alles fout. Costa Rica geeft het niet meer weg.
Het verhaal 'Costa Rica 2014' begint langzamerhand op een sprookje te lijken, à la Griekenland 2004. Of 2007, zou Frank Snoeks zeggen.
De NOS heeft Ivo Niehe te gast in de huiskamer. Omdat hij als enige Nederlander een woordje Frans spreekt? Zijn analyse is overigens geen belachelijk groot succes.
Zwitserland-Frankrijk (2-5)
Ik denk ontdekt te hebben wat het nu is met Frank Snoeks. Vincent Bijlo heeft mij de ogen geopend. Frank is wijsgemaakt dat NOS niet Nederlandse Omroep Stichting betekent maar Nederlandse Omroep voor Slechtzienden. Hij denkt dat hij verslag doet voor de mensen die het licht in hun ogen moeten missen, daarom praat hij zo veel.
Hij wordt vanavond bij het zeveren steeds afgeleid door doelpunten. Zonder Pogba rollen de Fransen de Zwitsers op: 2-5.
Honduras-Ecuador (1-2)
Honduras-Ecuador! Wat een affiche, mensen. Daar kunnen we in principe niet voor opblijven. Maar omdat we vandaag niet kunnen in plaats van niet willen slapen, kijken we toch maar gewoon vanaf het bankje.
De sfeer is geweldig in het knusse stadion van Curitiba, waar het publiek er lekker dicht op zit. Hondurezen en Ecuadoranen maken er gezamenlijk een feestje van.
Op het veld is het allemaal wat minder feestelijk. Veel gezwoeg, veel gedraaf, veel gestuntel ook. Honduras moest voor de 38ste minuut scoren om niet het record doelpuntloosheid van Bolivia over te nemen, dus er rustte grote druk op de schouders van Carlo & Jerry. Maar het lukt: Carlo Costly pegelt op technisch knappe wijze in de 31ste minuut de 1-0 binnen. Ecuador sleept helaas nog de zege binnen.
ZATERDAG 21 JUNI
Argentinië-Iran (1-0)
Iran. De man mag er alles en de vrouw niets. Het is een meesterwerk van gerechtigheid.*
En diervriendelijk zijn ze er ook al. Vooraf werd aangekondigd dat de aanvoerder van Iran een 'bal met 32 bedreigde diersoorten' aan de aanvoerder van Argentinië zou geven. De WK-mascotte, Fuleco, is trouwens ook een bedreigde diersoort. Hij is een zogenaamd 'driebandgordeldier'.
Tja, was het dan niet logischer geweest om Fuleco de mascotte van het WK driebanden te maken? Dick Jaspers met een gordeldier op z'n giletje.
In Iran heet Iran 'Team Melli'. Tegenstander Team Messi neemt het erg licht op tegen de Melli's. Die weren zich bovendien kranig en halen met 0-0 de rust. Commentator Frank Wielaard houdt niet op over hoe aantrekkelijk de Iraanse keeper volgens de Iraniërs is.
De tweede helft ontwikkelt zich gaandeweg tot een meesterlijk schouwspel, met de dappere Iraniërs als helden.
Ze houden stand en krijgen zelfs kansen op meer. De scheids speelt een dubieuze rol, want hij schiet tot twee keer toe de bal weg voor de voeten van een opstomende Iraniër. Dejagah wordt een glaszuivere penalty onthouden. Hij wordt helemaal gek en lijkt de scheids in een heupzwaai te willen nemen. Hij krijgt hiervoor géén kaart, wat dan weer voor de scheidsrechter pleit.
Er volgen meer kansen, met zelfs een reuzekans voor Reza Ghoochannejhad, die volgens Wielaard volgens de Iraniërs ook een mooie jongen is.
Argentinië bakt er helemaal niks van. Dieptepunt is de invalbeurt van Palacio, die net een euro tekort kwam bij de kapper.
Zo lijkt Iran in dit epische gevecht op weg naar een stunt van Trinidad en Tobago-achtige proporties. Maar in blessuretijd is het de vermaledijde Messi die de Argentijnen toch nog de volle winst bezorgt. Anti-climax.
Duitsland-Ghana (2-2)
De Ghanezen zitten voorafgaand aan de wedstrijd in de kleedkamer als de telefoon gaat. De president belt in. Hij draagt de spelers op de eer van hun land te verdedigen.
Ghana is vervolgens 90 minuten lang een razende tornado. Ze rennen zich de longen uit het lijf en proberen het met afstandsschoten van 80 meter, vooral Muntari en de broers Ayew. Die Muntari is sowieso een raar figuur, met z'n broek op half zeven en een blik in z'n ogen of hij vooraf nog een paar puntjes van het witte poeder naar binnen heeft gewerkt.
Toch is het Duitsland dat na rust als eerste scoort. Götze kopt als een meisje met z'n ogen dicht. Tegen z'n knie aan. Waarna de bal in het doel rolt. Duitsers...
Gelukkig zetten de energieke Ghanezen het snel recht via A. Ayew en Gyan. Na de 1-2 gaan ze collectief swingen. Dat is tenminste een dans! Daaraan kunnen die Colombianen nog een puntje
Het wordt toch nog gelijk, nota bene door de oude Klose, die nu met Ronaldo - de echte, niet die dameskapper - WK-topscorer aller tijden is. Klose gooit er een salto uit en scheurt bijkans beide achillespezen af.
Löw trapt nog een bal het veld in als Ghana, jagend op de 2-3, wil ingooien. Waarom wordt hier niet tegen opgetreden?
Even uitblazen na twee heerlijke duels.
Twee jaar geleden protesteerde ik rondom het EK tegen de wave, die ik toen zeer treffend de 'sloomste aller TIFO-acties' noemde. Vanavond krijg ik steun van Wim Kieft, alias Wim Wakkie, die bij VI Oranje de wave krachtig verwerpt.
We hebben sowieso veel gemeen, Wim en ik, zo blijkt uit het boek Kieft. Gevlucht uit de afkickkliniek en op weg naar Amsterdam, stapte Wim ooit uit op station 's-Hertogenbosch om een fles wijn te kopen en die meteen soldaat te maken. Ik kom ook vaak op station 's-Hertogenbosch.
Nigeria-Bosnië en Herzegovina (1-0)
Twee fantastische wedstrijden hebben we al gezien vanavond. In het merkwaardige playmobile-stadion van Cuiabá mogen Nigeria en Bosnië proberen daar drie van te maken. Dat lukt niet echt.
Nigeria komt na een halfuur op 1-0 en leunt in het vervolg achteruit.
Rond Argentinië-Iran waren er protesten van joden tegen het antisemitische Iran. Ze hadden misschien ook een delegatie naar Cuiabá kunnen sturen, want bij Nigeria speelt een O'nazi.
Bosnië ontbeert creativiteit, Nigeria houdt gemakkelijk stand, al raakt Dzeko nog de paal in de slotseconde.
Het publiek zet de wave in. Eikels.
ZONDAG 22 JUNI
België-Rusland (1-0)
Marc Wilmots zei: ik ben het met Zoggel eens, het waren geen gouden wissels, ik was met de verkeerde opstelling begonnen. Fellaini en Mertens, invallers tegen Algerije, staan nu tegen Rusland in de basis, ten koste van Dembele en Chadli.
Vertonghen had rood moeten hebben, zeiden we, en ook daar is Wilmots het mee eens, want ook Jan moet nu toekijken, ten koste van Vermaelen.
België begint sterk, maar weet niet te scoren. Het komt goed weg als Alderweireld de voet van Kanunnikov boven de bal wegmaait. Honderd procent strafschop, maar scheidsrechter Felix Brych ziet het niet.
In de tweede helft zakken de Belgen ver weg, tot een bedenkelijk niveau. Rusland weet ondanks een veldoverwicht niet te profiteren, voornamelijk omdat het gewoon niet zo goed kan voetballen. Kort voor tijd valt de goal, zoals zo vaak, aan de andere kant: 1-0.
Twee wedstrijden gespeeld, twee keer een wanprestatie, toch zes punten. België is het Ajax van dit WK aan het worden: bedroevend spelen en aan het eind van het liedje toch weer met de volle buit ervandoor. Dat wordt een wereldtitel.
Zuid-Korea-Algerije (2-4)
'Wat verwacht je van Algerije-Zuid-Korea', vroeg Genee. 'Helemaal niks', antwoordde Gijp, niet ten onrechte. Poule H is dan ook de Mickey Mouse-poule van dit WK, met al die zwakke landen onder België.
Toch is deze pot zeer vermakelijk. De Algerijnen gooien alle schroom van zich af en lopen uit naar 0-3. Na rust kan het zomaar 3-3 worden, maar Algerije brengt met een vierde treffer Korea de genadeslag toe.
Van matige ploegen die gewoon fris en unverfroren ten strijde trekken valt meer te genieten dan van menig favoriet of kanshebber die met angsthazenvoetbal op de nul speelt.
Verenigde Staten-Portugal (2-2)
De allerlaatste nachtwedstrijd alweer. Vanaf morgen wordt er alleen nog om 18.00 en 22.00 uur afgetrapt. Nani zet Portugal al vroeg op voorsprong, maar de Joenaaited Steets vecht zich zoals altijd puur op karakter, dreadlock Kyle Beckerman voorop, terug in de wedstrijd.
Als Dempsey de VS tien minuten voor tijd zelfs op 2-1 buikt, is de uitschakeling van Portugal nabij. C. Ronaldo komt niet verder dan een paar afzwaaiers. Nani schiet net over en wordt de huid vol gescholden door C.
De laatste nachtwedstrijd wordt maximaal benut, want Varela kopt in de laatste seconde, zo rond 01.55 uur, toch nog de 2-2 tegen de touwen. Alles is nog open in deze groep.
Morgen begint voor Nederland ook het WK Literatuur (speelschema), met Nederland-Chili, Herman Koch tegen Roberto Bolaño. Hup Herman!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten