donderdag 19 juni 2014

[WK 2014]: Kroniek (II)



ZONDAG 15 JUNI
De Nederlandse coach is uit, de Colombiaanse coach is in. Dit WK geen Dickie, Don Leo en Guus Hiddink, maar drie heren die van de voetbaltrainer het op een na belangrijkste exportproduct van Colombia maken. Gisteren hadden we al Pinto (Costa Rica), vandaag zijn Suárez (Honduras) en Rueda (Ecuador) aan de beurt.

Zwitserland-Ecuador (2-1)
Commentator Frank Wielaard noemt rechtsback Paredes van Ecuador een 'slager'. Als Paredes de slager is, dan is zijn Zwitserse evenknie Stephan Lichtsteiner het paard. Bij zijn club Juventus hebben we hem nog nooit iets goeds zien doen en ook nu draaft hij blinder naar voren dan Stijn Vreven in zijn hoogtijdagen.
De Zwitsers en de Ecuadoranen lijken in het Estadio Nacional van Brasília voor het eerste gelijkspel van dit WK te gaan zorgen, maar diep in blessuretijd verschijnt Ecuador toch nog voor open doel na een mooie counter... om die vervolgens te verprutsen waarna uit de counter-counter de Zwitsers de winnende maken.
In a Brasília minute, everything can change.

Elk jaar is het weer slikken voor de voetbalromanticus als hij ziet welke verderfelijke nieuwlichterijen en moderne smakeloosheden nu weer op de vleugels van de immorele commercie de edele sport zijn komen bevuilen.
De klassieke zwarte kicksen zijn allang verdrongen door schoeisel in de krankzinnigste kleuren, maar het kan blijkbaar nog gekker. De nieuwste trend is een linker- en een rechterschoen in een verschillende kleur.
Gelukkig is er bij VI Oranje Jan Boskamp voor de nodige relativering: 'Als mijn kleinkind zulke schoenen zou dragen hoef ik hem nooit meer te zien.'

Frankrijk-Honduras (3-0)
Het tweede duel in groep E wordt de wedstrijd van de technologie. Van de falende technologie welteverstaan. Eerst weigert de geluidsinstallatie dienst als de Marseillaise en het Tu bandera es un lampo de cielo door het stadion moeten galmen. En even later zorgt de doellijntechnologie voor verwarring door eerst 'no goal' aan te geven en daarna 'goal'.
Commentator Arno Vermeulen mist deel twee van de mededeling en roept nog minutenlang dat de 2-0 van Frankrijk niet over de lijn was.
Fratsen breken de Fransen steevast op, maar Didier Deschamps lijkt de zaak dit keer eindelijk onder controle te hebben. Prompt gooit de nieuwe ster Paul Pogba alsnog bijna roet in het eten door opzichtig na te trappen, maar hij ontsnapt met slechts geel. Ook het slachtoffer Wilson Palacios ontvangt gek genoeg een gele prent. Even later krijgt hij na een duw, op nota bene Pogba, ook zijn tweede gele kaart en kan hij inrukken.
De Hondurezen beperken zich in het vervolg tot schoppen, wat ook wel eens aardig is om te zien.

Argentinië-Bosnië en Herzegovina (2-1)
Waardeloze pot. De Argentijnen komen al snel op voorsprong na een lullige eigen goal en geloven het verder wel.
Commentator Jeroen Grueter is net bezig aan een minutenlange monoloog waarin Lionel Messi zo'n beetje definitief wordt afgeschreven als de vlo er een solo uit gooit: 2-0. Grueter had overigens recht van spreken, want Messi doet verder niets goed en staat met een houding van zie-g-'t te maken een beetje te lummelen. Zelfs in het hondje Messi in de NOS-huiskamer zit meer leven.
De Bosnische bondscoach is wel een koning trouwens. Safet Susic staat negentig minuten lang hoofdschuddend langs de zijlijn.
De debuterende Bosniërs hebben dan ook veel te veel ontzag voor hun gereputeerde tegenstander. Haris Medunjanin maakt het het bontst door meteen na het laatste fluitsignaal een sprint te trekken in de richting van Messi om om diens shirtje te bedelen. Respect is goed, ontzag is funest.

MAANDAG 16 JUNI
Haris Medunjanin verdedigt zich de volgende ochtend met verve tegen de kritiek op zijn actie: 'Messi vroeg om míjn shirt.'

Duitsland-Portugal (4-0)
Nederland is na vrijdag the talk of the town, maar natuurlijk moeten de Duitsers ook weer een deel van de taart hebben.
Mario Götze, die met het babyroze meisjesgezicht, gaat gewillig naar de grond als er een Portugees aan hem gaat hangen. Thomas Müller, die met het gekwelde mijnwerkersgezicht, scoort de 1-0.
Als de kloothommel Hummels de Duitsers op 2-0 heeft gekopt en de volbloed psychopaat Pepe zich weer eens heeft laten gaan en met rood kan inrukken, is het gebeurd met Portugal. 4-0 wordt het. Angela Merkel, 'außerordentliche Führerin' van Europa (aldus Obama), brengt een heilsdronk uit op de Sieg.

Iran-Nigeria (0-0)
Na twaalf duels met een winnaar en een verliezer kunnen we maandagavond laat dan eindelijk het eerste gelijkspel optekenen. En meteen ook maar de eerste 0-0.
Het is zeer armoedig wat Iran en Nigeria de kijkers voorschotelen.
Carlos Queiroz, bondscoach van Iran, draagt subtiel een dun gouden kettinkje onder zijn strakke witte overhemd. Stephen Keshi, bondscoach van Nigeria, draagt een enorme keycord over zijn flodderige trainingspak.
Niet dat ik daar verder iets mee wil zeggen.

Het is hockeymeisjesavond bij de praatprogramma's. Kim Lammers en Maartje Paumen in de NOS-huiskamer, Fatima Moreira de Melo bij VI Oranje. Geen van drieën heeft iets zinnigs te melden. Wáár, ik herhaal: wáár is Piet de Visser?

Ghana-Verenigde Staten (1-2)
In het merkwaardige stadion van Natal, een soort werf of hangar, compleet met laad-en-losplatforms in de hoeken, treden de Ghanezen in hun sportbeha's aan tegen de Amerikanen in hun mooie klassieke shirts.
Net als zijn Nigeriaanse collega Keshi draagt ook James Appiah, bondscoach van Ghana, een gigantische keycord. Blijkbaar denken die Afrikaanse trainers dat als niet duidelijk zichtbaar is dat ze echt de trainer zijn, ze onmiddellijk onverbiddelijk van het terrein zullen worden verwijderd.
Frank 'free kick' Snoeks laat weten dat de Ghanese media het hoofd van Appiah al bij voorbaat op het hakblok hebben gelegd en dat alleen wereldkampioen worden hem van de valbijl kan redden.
Na 30 seconden staat het al 0-1. Amerika leidt. Appiah lijdt.
Asamoah Gyan is naar de kapper geweest; hij heeft aan de ene kant het getal '3' laten coupedesoleilen, en aan de andere kant een vreemd symbooltje. Waarschijnlijk het internationale teken voor 'totaalmalloot'.
We zijn weer de nacht in gegaan, maar een enerverende tweede helft houdt ons wakker. Ghana speelt praktisch zonder middenvelders zodat het veld erg lang wordt gemaakt en het spel op en neer golft.
Uitgerekend Gyan staat met een subtiel hakje aan de basis van de 1-1, maar de Amerikanen winnen alsnog.
Arme Appiah, hij wordt nu zeker geëxecuteerd.

DINSDAG 17 JUNI

België-Algerije (2-1)
In een kroeg. Op een verjaardag. Bij een barbecue. Gewoon thuis op de bank. Het WK volgen we deze zomer op allerhande locaties. België-Algerije heeft de primeur deels te worden aanschouwd op NS-station Breda. Oorzaak: een 'defecte bovenleiding'.
Het probleem met de NS is dat de leiding daar boven al jaren niet functioneert.
Er zijn bussen besteld. Dat duurt wel even.
Het staat 0-1 bij rust door een penalty. Veroorzaakt door Vertonghen, wat altijd mooi is. Helaas geen rood voor die veramsterdamsde volksmenner, maar wat niet is kan nog komen.
België ploetert.
De bussen zijn er na een half uur nog niet.
Invaller Fellaini kopt met buitenkant boerenkool onverwachts toch de gelijkmaker tegen de touwen.
Er staan buiten inmiddels driehonderd mensen te wachten. Er komt 1 bus. Hartverscheurende taferelen.
Tien minuten voor tijd counteren de Belgen alsnog naar de winst met een goal van tweede invaller Mertens. Twee gouden wissels van Wilmots, is de teneur, maar je kunt natuurlijk met evenveel recht zeggen dat Wilmots gewoon met de verkeerde opstelling is begonnen.
Er komen meer bussen. Ik weet me er in eentje naar binnen te ellebogen maar word er weer uitgejaagd omdat je er niet in mag staan.
Weer buiten schijt er een vogel op mijn nette jasje.
Het blijft bij 2-1.

Brazilië-Mexico (0-0)
Van dat theatrale gedoe van die Brazilianen voor de aftrap worden we een beetje Wim Kieft (d.w.z. moe). Neymar junior doet alsof hij moet huilen om het volkslied, de armoedige aansteller. En de hele wedstrijd door blijft hij janken.
Commentator Jeroen Elshoff zegt in tegenstelling tot collega Jan Roelfs geen 'Fredsch', maar gewoon Fred. Daarmee is commentator João Elshoff een held.
Na Hulk en Fred komen na rust ook Bernard en Jô erin. Zou Scolari ook nog een Harry en een Tinus achter de hand hebben?
Brazilië kan opnieuw niet overtuigen. Hebben we vorig jaar bij de Confederations Cup wel naar dit Brazilië gekeken? Van de flitsende machine van toen is een pruttelend apparaatje overgebleven. Wel moet gezegd dat Mexico met hart en ziel speelt.
Thiago Silva, de 'shemale' van Brazilië (Joey Barton), ontsnapt aan rood. De Mexicanen hebben een geweldige keeper en draaien de Brazilianen de duimschroeven aan. Ze verdienen te winnen, maar het blijft helaas bij 0-0.

Rusland-Zuid-Korea (1-1)
Brazilië en Mexico hebben er inmiddels al twee duels op zitten, maar Rusland en Korea moeten nog beginnen aan hun toernooi. Allemaal om de commercie natuurlijk, het thuisland moet op prime time, de mindere goden kunnen de nacht in.
Net als zondagnacht is ook deze after midnight niet om aan te zien.
Gelukkig is er als remedie tegen het gapen nog wat tragiek voorhanden om ons aan te vergapen: de arme Akinfejev blundert opzichtig bij de 0-1.

WOENSDAG 18 JUNI

Australië-Nederland (2-3)
Uitentreuren riepen de Oranjespelers na de galactische tweede helft tegen Spanje dat het pas de eerste 3 punten waren, dat er nog niets bereikt was en dat de focus op Australië moest. En toch wisten we zeker dat die tweede wedstrijd lastig zou worden omdat onderschatting en gemakzucht onwillekeurig toch in de hoofden zouden gaan zitten.
En zo geschiedt.
Het spel is niet om aan te gluren, de Aussies spelen voortreffelijke pressie, alle passes van achteruit worden in de voeten van de tegenstander geschoven. Het is weer de individuele wereldklasse (Robben) die het verschil lijkt te maken, maar de herhaling is nog niet afgelopen of het is alweer gelijk. Een prachtige pegel van Tim Cahill, applaus voor deze koning.
De koning en de koningin zitten ook op de tribune. Ze zien tot hun afgrijzen dat de Algerijnse referee naar de stip wijst als de bal tegen Janmaats arm wordt geschoten. Er is het hele toernooi nog geen penalty gemist, en ook nu is het raak: 2-1. Invaller Depay zet alles toch nog recht met een subtiele assist en een effectvol schot: 2-3. Gouden wissel van Van Gaal! Ja, ja.

Spanje-Chili (0-2)
Nederland ging er twee jaar geleden hard en onafwendbaar af met een drievoudige zeperd. Ooit moest de onaantastbare Spanjaarden hetzelfde overkomen en dit jaar lijkt het al zo ver.
Xavi en Piqué zijn naar de bank verwezen, Casillas en Costa krijgen een herkansing maar falen opnieuw. Na het demasqué tegen Oranje komt Spanje ook tegen de dartelende Chilenen schromelijk tekort: 0-2.
De Chileense coach Sampaoli geeft 90 minuten lang het begrip 'ijsberen' een nieuwe lading, Arno Vermeulen vestigt intussen een nieuw wereldrecord verkeerde naam noemen.
Oranje zal ongetwijfeld tegen Brazilië moeten in de achtste finale, want deze Chilenen zijn zo vief en zo vlijtig dat we daar maandag geen schijn van kans tegen maken.

Johan Derksen slaagt er na elven bij VI Oranje in genoeg beledigingen aan het adres van Frans Bauer toe te voegen dat zelfs de eeuwige positivo Frans Bauer geen polonaise meer met 'm wil lopen.
Frans is er zelf niet minder vrolijk om. 'Ik wil springen met mijn skippybal! Lekker skippen, totdat ik val!'

Kameroen-Kroatië (0-4)
We sluiten af met een allitererend affiche.
Stéphane M'bia, saluerende soldaat van Sevilla, viel ons tegen Mexico al in positieve zin op met twee grotesk theatrale schwalbes, en tegen Kroatië gaat hij er vrolijk mee door.
Enoh maakt na negenentwintig minuten een gelekaartwaardige overtreding, maar scheidsrechter Proença houdt de kaart helaas op zak. Song - niet Chong-gug maar Alex - krijgt wel een kaart, rood zelfs, wegens een klap, oftewel een vriendschappelijk schouderklopje op z'n Kameroens.
De Kroaten walsen over Kameroen heen: 0-4.
Danny Nounkeu, die we uit de Champions League kennen als de ploeggenoot van Wesley Sneijder met het perfect bolvormige hoofd, valt in maar kan er ook niks meer aan doen.
Assou-Ekotto deelt nog een kopstoot uit. Aan zijn eigen ploeggenoot... 'Kameroen is geen team', orakelt Jan Roelfs. Nee, het zijn allemaal republiekjes. Bananenrepubliekjes.
We zouden willen zeggen: bondscoach Volker Finke is deze weken twintig jaar ouder geworden, maar dan zou hij 115 zijn of zo.

De NOS zendt na tweeën nog een samenvattinkje van Australië-Nederland uit met commentaar van Jack van Gelder. We zien Vlaar weer intimiderend reageren op de schwalbe van Matthew Leckie.
'Nederland denkt: het leckie is boven', zegt Jack.
Er komen ook nog beelden binnen van na afloop van Kameroen-Kroatië. Webo en Rakitic wisselen niet van shirtje maar van broekje.
Men gaat rare dingen horen en zien als men 's nachts niet slaapt.

Geen opmerkingen: