donderdag 24 april 2014

[WK 2014]: Selectie en basisopstelling Oranje bekend

Louis van Gaal wordt na de zomer de manager van Manchester United - daar lijkt geen twijfel meer over te bestaan. Tot die tijd heeft hij Oranje onder zijn hoede. Het bondscoachschap is hij 'spuugzat', zo vertelde Van Gaal eerder dit jaar. Louis is dan ook niet te benijden.

In Brazilië zal hij aantreden met de zwakste Oranjeselectie in jaren, al helemaal nu Kevin Strootman, de cruciale schakel op het middenveld, door een blessure is weggevallen. Uiterlijk 2 juni moet Louis zijn 23 namen aan de FIFA doorgeven. Zijn lijstje is nu echter al uitgelekt, inclusief de basiself.

Zoggel heeft het lijstje in bezit. Dat is logisch, want hij heeft het Louis voorgezegd. Dit zijn de namen:

Basiself

1) Tim Krul
Newcastle United. Topkeeper in topcompetitie. Lang, imposant, met sterke reflexen. Brak dit seizoen het Premier League-record van meeste saves in een wedstrijd.
2) Paul Verhaegh
FC Augsburg. Die kennen we hier te lande niet zo goed, maar goede rechtsbacks zijn dun gezaaid en Verhaegh is vaste kracht én aanvoerder van de nr. 8 van de Bundesliga. Dat is een pre.
3) Ron Vlaar
Aston Villa. Onbetwist centraal achterin. De enige zekerheid in die linie. 'Big Ron' was in Oekraïne nog een zwakke schakel, maar twee jaar Premier League in de benen maakt een wereld van verschil.
4) Joris Mathijsen
Feyenoord. De tweede centrale verdediger is het heetste hangijzer. Mathijsen hoor ik nooit genoemd, terwijl hij het klappen van de zweep kent. Ervaring is broodnodig, vergelijk Dré Ooijer in Zuid-Afrika.
5) Erik Pieters
Stoke City. De linksbackpositie, nog zo'n hoofdpijndossier. De gekste namen zie je voorbij komen, vooral spelers die niet eens linksback staan. Terwijl we met Pieters toch een full-back hebben die alles speelt in Engeland.
6) Nigel de Jong
AC Milan. Zonder pitbulls komen we nergens deze zomer. Geen tegenstander staat graag op De Jong, en dat moeten we hebben. Schoffel en stofzuiger, extra slot op de deur.
7) Leroy Fer
Norwich City. Benadert het dichtst het ideaaltype 'Kevin Strootman'. Sterke, moderne box-to-box middenvelder, ijzeren longen.
8) Wesley Sneijder
Galatasaray. Oké, hij is niet de Sneijder van vier jaar geleden, maar dat is heel Oranje niet meer. Op zijn positie is hij gewoon nog steeds de beste keus. Geen gezeik, Wesley op tien.
9) Jeremain Lens
Dinamo Kiev. Maakte de meeste speelminuten in de kwalificatiecampagne. Snel en doelgericht en dus altijd gevaarlijk. Klikt bovendien goed met Van Persie.
10) Robin van Persie
Manchester United. De spil in Louis' plannen. Ze zijn zelfs BFF's geworden. Van Persie is natuurlijk van de buitencategorie, maar op grote toernooien kwam het er nooit uit. Brazilië is zijn laatste kans.
11) Arjen Robben
Bayern München. Onze beste speler, meer nog dan Van Persie kan hij het verschil maken, mits fit. Speelt bij de beste club van het moment en blinkt daar uit. 'Vorm meenemen' naar het WK is essentieel.

Reserves

12) Michel Vorm
Swansea City. Mist de lengte van Krul, maar is een betrouwbaar alternatief. En ik zei het net al: Vorm meenemen naar het WK!
13) Jasper Cillessen
Ajax. Derde keeper, die moet je ook hebben. Voor het inschieten van de eerste twee keepers en zo.
14) Daryl Janmaat
Feyenoord. Is goed, wordt wekelijks beter en aanvallend de beste back die we hebben. Maar een Oranje-back zal straks toch vooral moeten verdedigen. Wel altijd meenemen.
15) Joel Veltman
Ajax. Type Frons de Boer, qua overzicht en rust aan de bal. Kan een grote worden. Maar nu nog niet, nu is het nog alles of niks. Wel meenemen voor de ervaring en zo.
16) Bruno Martins Indi
Feyenoord. Lijkt in Oranje beter te functioneren dan bij zijn club. Is echter nog te wild voor de basis, maakt elke wedstrijd wel een gevaarlijke fout en dat kun je je niet permitteren tegen Vargas en Costa.
17) Urbanus 'Urby' Emanuelson
AC Milan. Speelt in Italië op het middenveld, maar als alternatief voor de linksbackpositie is er feitelijk geen beter alternatief.
18) Jonathan De Guzman
Swansea City. Typisch zo'n speler die je al snel over het hoofd ziet, maar De Guzman kun je er heel goed bij hebben. Dynamische middenvelder, kan ook zo Sneijder vervangen als het moet.
19) Daley Blind
Ajax. Wordt regelmatig als linksback genoemd, maar hij speelt wekelijks op het middenveld en dus moet je hem hoogstens als reservemiddenvelder meenemen.
20) Rafael van der Vaart
Hamburger SV. Probleemgeval. Sowieso niet goed genoeg meer voor de basiself, maar als reserve zie ik zo gauw geen betere. Wie zegt u, Adam Maher? Hahaha.
21) Dirk Kuijt
Fenerbahçe. Onomstreden draver. Geen groot toernooi zonder Dirk Kuijt natuurlijk. Voorbeeldige wedstrijdinstelling, zeggen we dan.
22) Klaas-Jan Huntelaar
Schalke 04. Als pinchhitter. Men adviseert KJH in de spits met RvP erachter, maar dat is meermaals beproefd en steeds mislukt. Wel verhoogd risico op dreinen om een basisplaats.
23) Depay Memphis
PSV. De enige die zich nog enigszins aan de Eindhovense malaise heeft weten te onttrekken. We hebben altijd zo'n grillige linksbuiten die iets kan forceren. In '06 Babel, in '10 Elia, in '14 Memphis.

(7 spelers die nog in de voorselectie - deadline 13 mei - zullen zitten maar uiteindelijk afvallen: Stekelenburg, De Vrij, Beugelsdijk, Clasie, Schaars, S. de Jong, Schaken)

2 opmerkingen:

ditisstefan zei

Hmm,... Ik hoop toch een groot toernooi zonder Mathijsen mee te mogen maken. Tuurlijk, de ervaring is belangrijk, maar ook hij maakt regelmatig grote fouten (valt mij in ieder geval op). Kan Bruno daar niet spelen (misschien een domme opmerking)?

Van mij mag Van der Wiel zeker ook mee. Die speelt toch regelmatig in Parijs en verdient een nieuwe kans... Ik weet niet wat hij heeft gedaan, maar zo erg kan het toch niet zijn?

stefan (niet de vrij) zei

Frons de Boer ha ha ha. Word godverdomme weer spannend ook al weet heel Nederland nu al zeker dat we er weer uit liggen na de groepsfase. Ik heb er in ieder geval zin in. Desnoods mogen ze mij oproepen al is dat natuurlijk ook wel een risico met de hamstring historie.