zaterdag 9 maart 2013

Zeven dagen lang (153)

3 t/m 9 maart

ZONDAG Boogerd (I)
'Wanneer komt Michael Boogerd met zijn bekentenis?' vraagt iemand mij op een verjaardag.
Geen idee, maar eigenlijk is Boogerd al te laat, heeft hij zijn kans voorbij laten gaan. Een tijdje terug was er momentum: toen kwam de ene na de andere renner met zijn verhaal en heerste er een algemene sfeer van compassie en begrip: de renners van toen waren slachtoffer van een donkere tijd en een ziek systeem. Door ook toen te blijven ontkennen of halfslachtig te zwijgen heeft Boogerd zich ongeloofwaardig gemaakt.

MAANDAG (Ge)leuter
Johan Derksen praat in Derksen met... met Mark van Bommel ook over het legendarische moment waarop Louis van Gaal als trainer van Bayern München ten overstaan van de hele groep Zijne Leuter tevoorschijn haalde. Bij Péter Esterházy lees ik dat Van Gaal niet de eerste was. De Hongaar József Bozsik, een van de spelers van het gouden Hongaarse team van de jaren vijftig, deed het Van Gaal eind jaren zestig als trainer al eens voor:
'Bozsik begreep niet dat voor de spelers het voetbal niet meer alles was, en hij had niet door dat ze hem niet begrepen. En dat woorden, zo kunnen we van elders te weten komen, niet genoeg zijn. Bij één zo'n gelegenheid stond die verfijnde heer, de grote gentleman van het middenveld, de onzichtbare held van Wembley, [...] machteloos voor zijn ploeg, knoopte zijn gulp open, haalde datgene tevoorschijn wat je daaruit tevoorschijn kunt halen, zijn "grote paal met ballen", en riep "dit zijn jullie", "jullie spelen gewoon kl..." en hij wees naar wat hij bedoelde.'
(Reis naar het einde van het strafschopgebied, vert. Edwin van Schie, 2007, p. 47)
DINSDAG Hier komt de zon
Goedemiddag, de temperatuur kruipt richting de 15 graden en het verschrikkelijke woord 'rokjesdag' valt alweer her en der.
Marion Bloem in de Volkskrant: 'Via Twitter liet iemand al weten dat-ie zich gefopt voelde omdat het ondanks de zon nog zo verschrikkelijk koud is.'
Goeie genade, wat had iemand dan verwacht? Dat-ie de barbecue tevoorschijn had kunnen halen?
Ik stel voor de naam 'rokjesdag' te vervangen door 'weeropportunistendag'.

WOENSDAG Boogerd (II)
Daar is-ie dan toch, de bekentenis van Michael Boogerd. Alhoewel... zoveel zegt hij feitelijk niet. Wel weer krankzinnig trouwens hoe de media reageren, het NOS-journaal voorop: 'De kogel is door de kerk: Michael Boogerd heeft doping gebruikt.' Zo gaat het al maanden. Alsof dat nieuws is, dat die renners doping gebruikten..., het echte nieuws is dat ze dat nu voor het eerst massaal gaan toegeven. Boogerds boodschap was helder: zo was de cultuur, en als ik het niet deed zou ik niet meekunnen en nooit iets winnen. Zo simpel is het. Als iedereen een motor onder de kap heeft gemonteerd dan ga je niet met je zeepkist ertussen fietsen. Het is ook zeker niet zo dat we ons als volgers nu bedrogen voelen over die magistrale overwinning op La Plagne. Boogerd-op-doping reed toen de hele dag alleen over zes cols en bleef een peloton-op-doping voor. Gelijke monniken en zo. Alleen sukkels nemen het hem kwalijk. Ik bedacht dat Boogerd eigenlijk de pech heeft gehad dat hij nooit is betrapt. Dan had hij, als David Millar, kunnen boeten en gezuiverd kunnen terugkeren voor, opnieuw als Millar, nog een paar mooie jaren.

DONDERDAG Heldenjaren
Op de dag dat Michael Boogerd dopinggebruik toegeeft wordt Jean-Paul Boëtius voor het eerst geselecteerd voor Oranje.
Oude helden sneuvelen, nieuwe staan op.

VRIJDAG Zuur
'Nederlander snoept zich door crisis' (Teletekst)
Misleidende kop, want uit het bericht blijkt dat er weliswaar meer geld is uitgegeven aan snoep, maar dat er  in totaal juist minder is verkocht! Snoep is dus gewoon veel duurder geworden. De crisis vreet zich door de Nederlander zou een treffender kop zijn...

ZATERDAG Woorden en daden
Dit is altijd leuk: op vrijdagavond op Teletekst lezen dat Xander Houtkoop (GA Eagles) een rode kaart heeft gehad voor een grove charge en daar verder geen gedachten bij hebben, en dan zaterdagochtend bij het ontbijt in de VI van afgelopen woensdag een interview met Houtkoop lezen waarin hij zegt dat hij zoveel baat heeft bij mental coaching, tegenslagen altijd positief wil benaderen en eindelijk zijn 'innerlijke rust' heeft gevonden. Leest toch anders.

1 opmerking:

Ton zei

6 dagen na dinsdag: de rookjes kunnen weer worden vervangen door bontjassen.