zaterdag 23 maart 2013

Zeven dagen lang (155)

17 t/m 23 maart

ZONDAG Buitenhof
Robbert Ammerlaan heeft de memoires van prins Bernhard opgetekend, maar hij mag ze van Beatrix nog niet publiceren omdat onze vorstin ze vindt behoren 'tot het privé-domein'.
Maar dan kunnen ze toch perfect in die serie bij De Arbeiderspers worden uitgegeven?

MAANDAG Typisch
Jort Kelder noemde Bram Moszkowicz in 2007 op de radio 'een maffiamaatje' en kreeg toen prompt van de strafpleiter een kort geding aan zijn broek. De rechter wees alle vorderingen van Moszkowicz echter af. Zou hij daarbij ook gebruik hebben gemaakt van de Karakterschetsen van de Griekse geleerde Theophrastus (371-287 v. Chr.)? Daarin is een van de karakters de 'Diefjesmaat':
'Wie met de onderwereld omgaat, heeft een zwak voor de misdaad. Zo'n kerel zal het gezelschap zoeken van mensen die een veroordeling achter de rug hebben [...], hij staat aan diens kant als deze in de volksvertegenwoordiging spreekt of zich verantwoordt in de rechtbank. Hij bestaat het tegen de edelachtbaren te zeggen dat zij niet de man, maar de zaak moeten veroordelen [...] Het is net iets voor hem om dat schorriemorrie rechtsbijstand te verlenen en advocaat van kwade zaken te zijn.'
(Karakterschetsen, vertaling Hein L. van Dolen, 1991, p. 68)

DINSDAG Franciscus
Nog een overeenkomst tussen Zoggel en de nieuwe paus: onze kerkvorst is ook gek op voetbal, hij is zelfs lid van een club (San Lorenzo)!

WOENSDAG Parallel
'Ik veronderstel [...] dat niemand zich Latijnsamerikaan [voelt]: wij voelen ons Argentijn, Chileen, Oriëntaal (Uruguayaan).' (Jorge Luis Borges, De geschiedenis van de eeuwigheid en andere essays, 2003, p. 422)
Nee, dan Europeaan.

DONDERDAG Strafbaar
Nicolas Sarkozy wordt misschien vervolgd omdat hij in de aanloop naar de verkiezingen donaties heeft aangenomen van een oude, wilsonbekwame dame.
Geld aftroggelen van een bejaarde, dan kunnen we hier de hele regering wel gaan vervolgen...

VRIJDAG Syriësly
Dezer dagen als typetje niet weg te slaan uit de Pauwen en Wittemans van deze wereld: de maffe moslim. Vanavond bij P&W: Abdelkarim Honing, een tot de islam bekeerde Haarlemse kaaskop, die komt uitleggen waarom. (Wie nu vraagt: waarom wát? Ja, daar ben ik ook niet achter gekomen.)
Hij doet alsof hij uit geestdrift over de islam en de wereldpolitiek niet uitgepraat raakt, maar volgens mij heeft hij gewoon ADHD.
Elders meldt hij trouwens heel monter dat hij vroeger 'nogal rechts' was: 'Toen ik veertien was keek ik op internet naar de speeches van een bepaalde Duitse politicus. [...] Ik geloofde in die tijd dat er een groot Europees Rijk moest komen en had zelfs een eigen vlag ontworpen: blauw met een witte stip en daarin een zwarte vier, voor het Vierde Rijk. Ik ben daar wel creatief in.' Maar nu heeft hij zijn leven gebeterd: hij is een praktiserende moslimactivist: 'Het ultieme doel is natuurlijk om de hele wereld te bekeren, zodat iedereen moslim wordt.'
Sneu dat hij niet inziet dat hij eenvoudigweg de ene 'Vierde Rijk'-ideologie voor de andere heeft ingewisseld.

ZATERDAG Vandaar
Simon Vestdijk verklaart onze collectieve angst voor mensen met een unibrow:
'de zwaargebouwde Mavourneen, wiens borstelige wenkbrauwen in het midden waren samengegroeid, zodat men er zich soms over verwonderde, dat hij twee ogen had in plaats van één'.
(Ierse nachten, 1964 [1946], p. 56)

Geen opmerkingen: