zaterdag 3 november 2012

Zeven dagen lang (135)

28 oktober t/m 3 november

ZONDAG Wintertijd
Vannacht is de klok een uur terug gezet. Dat betekent dat er heden ochtend op sportparken door het hele land argeloze figuren een uur te vroeg voor de poort zullen staan. En het zijn altijd dezelfden die het vergeten. Daar kun je de klok op gelijkzetten.

MAANDAG Verslapen
Ook lullig: de wekkerfunctie op je telefoon zo instellen dat je gewekt wordt doordat er een willekeurig nummer uit je playlist begint te spelen, maar dat dat dan net '4"33' van John Cage blijkt te zijn...

DINSDAG De advocaat met de vuile handen
Een gedicht voor Bram Moszkowicz:
'De godin van het recht
straalt in berookte huizen
en eert het fatsoenlijke leven.
Luxe met goud overdekt
waar de handen vuil zijn
verlaat zij met afgewend oog,
op zoek naar zuiverheid,
zonder ontzag voor de macht van de rijken,
met valse lof gemunt.
En zij stuurt alles,
tot het eind.'
(Aischylos, derde koorlied uit Agamemnon, vert. G. Koolschijn)

WOENSDAG SuperGuidetti
Schandalige column van Nico Dijkshoorn in de VI over John Guidetti: 'Als hij echt zoveel van Feyenoord houdt, dan had hij er dit seizoen gewoon kunnen spelen. Maar iedereen weet het: hij heeft het niet eens serieus geprobeerd. En dat heeft alleen maar met geld te maken.'
Puur gelul. Alsof hij ineens minder salaris had gekregen van City als hij nog een seizoen aan Feyenoord zou zijn uitgeleend.
Dijkshoorn negeert hier bovendien even de hele ziektegeschiedenis van Guidetti. Misselijkmakende moedwil.

DONDERDAG Van Rossem for President
Hoe is het in godsnaam mogelijk dat iemand die hoogleraar amerikanistiek is en zich al jarenlang opwerpt als dé amerikadeskundige van Nederland, zó slecht Engels blijkt te spreken?

VRIJDAG Rutte-II (I)
De VVD'ers die tegen de inkomensafhankelijke zorgpremie zijn voeren steeds het argument aan dat in Nederland de inkomensverschillen kleiner zijn dan in andere Europese landen. Wat ze er niet bij vermelden is dat de vermogensongelijkheid hier groter is dan waar dan ook. De allerrijksten halen hun weelde niet zozeer uit inkomen maar uit bezit. De niet-werkers, zowel aan de onderkant als aan de bovenkant van de maatschappelijke ladder, profiteren dus bovenmatig van deze maatregel; dat kan toch niet de bedoeling zijn.

ZATERDAG Rutte-II (II)
De NOS meldt in het nieuwsbericht (teletekst, internet) 'Andere Midden-Oosten-koers Rutte-II':
Het nieuwe kabinet gaat een ander beleid voeren om aan een oplossing van het Palestijns-Israelische conflict bij te dragen. Dat zegt beoogd minister Timmermans van Buitenlandse Zaken.
In het regeerakkoord van VVD en PvdA is opgenomen dat Nederland "waar mogelijk bijdraagt aan vrede en veiligheid in het Midden-Oosten" en daarbij "de goede betrekkingen met zowel Israel als de Palestijnse Autoriteit" benut.
Volgens Timmermans is bewust voor die formulering gekozen. Het vorige kabinet sprak alleen over "verder investeren in de band met Israel", zonder de naam van de Palestijnse representant te noemen.
Dit is pertinente onzin. Inderdaad staat in het regeerakkoord van Rutte-II: 'Waar mogelijk draagt Nederland bij aan vrede en veiligheid in het Midden-Oosten en benut daarbij de goede banden met zowel Israël als de Palestijnse autoriteit.'
In het akkoord van Rutte-I stond echter helemaal niet 'alleen' de zin 'Nederland wil verder investeren in de band met Israël.' Die werd namelijk gevolgd door de volgende tekst: 'Nederland blijft daarbij voorstander van een alomvattend vredesakkoord tussen Israël en de Palestijnen. Een tweestaten-oplossing, met als uitgangspunt de grenzen van 1967, vormt hierbij het uitgangspunt. Nederland blijft in de bevordering hiervan bilateraal en multilateraal een actieve rol spelen.'
Zoveel verandert er dus niet, integendeel zelfs: de 'tweestaten-oplossing' komt in het akkoord van Rutte-II niet meer voor.

Geen opmerkingen: