zaterdag 8 september 2012

Zeven dagen lang (127)

2 t/m 9 september

ZONDAG Geloofwaardigheid
De kandidatenlijst voor de verkiezingen is binnen! Altijd leuk om die door te struinen, vooral voor de combinatie partij + naam + woonplaats van de kandidaat. Winnaar van deze editie: de lijsttrekker van de Anti-Europa Partij (lijst 18), ene Arnold Reinten, die als woonplaats heeft: 'Moskou'.
Uitgerekend de grootste stad van Europa...

MAANDAG Tv-recensie Voetbal International
Johan Derksen grijpt zijn nieuwsrubriekje in VI maar weer eens aan voor een publiciteitsstunt: bij Almere City - FC Oss 'zijn hele rare dingen gebeurd'. De thuisclub kreeg maar liefst drie rode kaarten, werd om de haverklap onterecht voor buitenspel afgevlagd en als klap op de vuurpijl werd er een belchinees op de tribune aangetroffen die van het woedende publiek de schuld kreeg, wat voor een hoop commotie zorgde. 'Matchfixing!' roept Derksen er meteen achteraan.
Stuitend, om minstens twee redenen. Ten eerste heeft matchfixing niks te maken met het fenomeen belchinees. Matchfixing gebeurt in het geniep, voorafgaand aan een wedstrijd, met keiharde afspraken of zelfs chantage. Denkt Derksen nu werkelijk dat een crimineel zijn deal in gevaar gaat brengen door heel opzichtig een belchinees op de tribune te zetten, waar iedereen op let? Belchinezen werken voor goksites. Die veranderen continu de uitbetalingspercentages en hebben er dus belang bij de gokkers steeds een stap voor te blijven. Daarom bellen die chinezen non stop elke statistiek door. Als de stand 1-0 is en je zet in op een overwinning van de uitspelende club, dan win je meer geld als het uiteindelijk 1-2 wordt dan wanneer je pas inzet nadat het 1-1 is geworden. Dan zijn de odds veranderd en verlagen de goksites de winstmarge. Zoals je bijna alleen nog maar je inleg terugverdient als je inzet op een thuisoverwinning bij een 1-0 stand in de 90ste minuut.
Ten tweede heeft Derksen die wedstrijd helemaal niet gezien. Als hij dat wel had gedaan, had hij kunnen zien dat op alle drie de rode kaarten werkelijk helemaal niets af te dingen was. De opgelegde schorsingen bewijzen dat overigens ook. En buitenspel? Uit de statistieken blijkt dat Almere welgeteld één keer is afgefloten voor buitenspel. Eén keer! De Jupiler League, daar doet Derksen elke keer weer laatdunkend over. Hij kan het niet eens opbrengen naar de samenvattingen te kijken, maar als er een relletje ontketend kan worden, dan is de competitie ineens wel interessant genoeg.
René van der Gijp gaat daar even later nog eens overheen. Onder in beeld verschijnt de aankondiging: 'Zometeen op RTL 7: Voetbalfans: Fortuna Sittard'. Gijp quasi-lollig: 'Hebben ze hem gevonden dan, die ene supporter van Fortuna?' Hilariteit alom. Als er echter één club is in de Jupiler League die ondanks alle ellende steevast een grote schare fans meeneemt naar uitwedstrijden, dan is het wel Fortuna. Maar net als Derksen interesseert Gijp zich niet voor de eerste divisie. Sterker nog, hij interesseert zich in het geheel niet voor de Nederlandse competitie. Want het niveau hier is toch zo tenenkrommend, zo slaapverwekkend, zo geestdodend. Het liefst kijkt hij alleen maar Europese topwedstrijden. Engeland, Italië, en natuurlijk zijn Barcelona. Nederland is niet belangrijk, Europa is alles: René van der Gijp is de Alexander Pechtold onder de voetbalanalytici.

DINSDAG De Bob Fosko van de Nederlandse poëzie
Dichter Tonnus Oosterhoff geeft op zijn website een 'Stemadvies'.

WOENSDAG Verkiezingen (I)
Verbijsterend hoe Diederik Samsom ineens de grootste uitdager van Rutte is geworden. Steeds weer die rare berichtgeving dat hij alle debatten wint. Op basis van die debatten zelf slaat dat nergens op, maar als de media maar blijven verkondigen dat Samsom de coming man is, dan gaan de mensen het vanzelf geloven en ontstaat er een sneeuwbaleffect. Er is echter geen enkel inhoudelijk argument te verzinnen waarom Roemer plotseling onzin zou verkondigen en Samsom wel de juiste dingen zegt. De man voert een toneelstukje op, met zijn ingestudeerde pathetiek en mimiek, en die stropdas onder de vleespet. Mr. Greenpeace, die nu de o zo genuanceerde en weldenkende vader des vaderlands acteert: Diederik Samsom is een uitgekiende marketingstunt. De Effie gaat dit jaar naar het PvdA-campagneteam.

DONDERDAG Verkiezingen (II)
Hee, Fabienne de Vries op tv. Jeugdsentiment! Ze beoordeelt in De vijfde dag Diederik Samsom. Hij maakt de gebaren van een dictator, zegt ze. Daar heb je het al. Bashar al-Samsom. Waar is redding?

VRIJDAG Zo is het
'De heerlijke lijzigheid van een vlakke Touretappe. De tijd verzitten. Niets hoeven. Vakantiebeelden en een massaspurt.'
(Peter Terrin, Post Mortem, 2012, p. 122)

ZATERDAG Verkiezingen (III)
Ik ga een boek schrijven: Heimwee naar Balkenende.

Geen opmerkingen: