zondag 8 juli 2012

[Euro 2012]: De eindafrekening: De rangschikking

De zestien deelnemers gerangschikt. Met dit keer extra aandacht voor mijn weak spot: de bondscoach.

16.Nederland
Slechtste eindronde ooit. Dramatisch, beschamend, pijnlijk. Goodwill voor Oranje internationaal én nationaal gekelderd tot vriespunt.
De coach: BERT VAN MARWIJK Ging ten onder aan eigen stuursheid maar vooral aan ontsporende pseudo-vedetten.
15.Ierland
Hartverwarmend, maar toch vooral een schrijnend gebrek aan kwaliteit.
De coach: GIOVANNI TRAPATTONI Gio kon er verder ook niet veel aan doen.
14.Oekraïne
De dolle tien minuten van Shevchenko en dat was het dan. Overige 260 minuten onthutsend machteloos.
De coach: OLEG BLOKHIN Vroeg een lastige journalist mee naar buiten om te knokken; uitslag van het treffen onbekend.
13.Polen
Polen faalde net zo hard als dat andere gastland, maar door meer enthousiasme van spelers én publiek een plekje hoger gerangschikt.
De coach: FRANCISZEK SMUDA Liet geen blijvende indruk achter; zie ook #7.
12.Frankrijk
Frankrijk leek na twee wedstrijden definitief herrezen, maar een nederlaag tegen Zweden en uitschakeling tegen Spanje en de pleuris brak weer uit, pestventje Samir Nasri voorop.
De coach: LAURENT BLANC Bleek toch niet de man die Frankrijk haar zelfrespect kon terugbezorgen na Domenech.
11.Rusland
Een spetterend begin, op weg naar minstens de halve finale, en toen ineens toch na de groepsfase al naar huis. 't Kan verkeren.
De coach: DICK ADVOCAAT Dickie! Werd al een standbeeldje in het vooruitzicht gesteld, maar moest uiteindelijk door een achterdeurtje vluchten.
10.Denemarken
Deense degelijkheid: kranig geweerd maar te weinig brille om te pieken.
De coach: MORTEN OLSEN Sprak zinnige teksten op tv en in de VI.
9.Kroatië
Wipte bijna Spanje uit het toernooi. Daarmee wel zo'n beetje alles gezegd.
De coach: SLAVEN BILIC Droeg een ijsmuts op driedelig grijs en tongde een fan, maar kon desondanks niet zijn impact van 2008 evenaren.
8.Zweden
Twee keer een voorsprong onhandig weggeven en het boek kon dicht. De Zweden lieten echter zien hoe je ook het toernooi kunt afsluiten als je al uitgeschakeld bent: met fenomenale goals van Ibrahimovic en Larsson werd Frankrijk gefileerd.
De coach: ERIK HAMRÉN Sven-Göran Eriksson-imitator; de werkelijke bondscoach was natuurlijk Ik, Zlatan.
7.Tsjechië
Na een desastreus begin gingen de Tsjechen zowaar frank en vrij opereren. Met de energieke Jiracek en het dribbelaartje Pilar zelfs twee ontdekkingen in de gelederen.
De coach: MICHAL BILEK Liet geen blijvende indruk achter; zie ook #13
6.Griekenland
Comeback kids toonden aan dat buffelen ook een mooie methode kan zijn; bovendien een aantal EK-helden opgestaan: Papastathopoulos, Kyriakos Papadopoulos, Salpingidis en natuurlijk Karagounis.
De coach: FERNANDO SANTOS De Griekse Gerard Reve, Fernando Facepalm, dé Euro 2012-eindbaas.
5.Portugal
Verdedigend en op het middenveld stond het allemaal heel behoorlijk bij Portugal. Sterretjespeler C. Ronaldo begon dramatisch, kwam in vorm tegen Oranje en Tsjechië, om daarna toch weer diep te zinken tegen Spanje.
De coach: PAULO BENTO Lombroso-type Richard de Mos, heetgebakerde idioot zonder manieren.
4.Duitsland
Duitsland won weliswaar zijn eerste vier wedstrijden, maar vraag niet hoe: moeizaam tegen Portugal en zwakke broeders Nederland, Denemarken en Griekenland vormden geen serieuze tegenstand. Toen het er eindelijk echt om ging gaven de Duitsers op bizarre wijze niet thuis.
De coach: JOACHIM LÖW Ging tegen Griekenland volledig door het lint toen het niet snel genoeg naar zijn zin 1-0 werd; maar hij is zo beschaafd, zeggen de Johan Derksens.
3.Engeland
Geplaagd voetballand dat met opgeheven hoofd het toernooi na de kwartfinale verliet. De afwezigheid van Lampard bleek een zegen, want Gerrard bloeide volledig op en het opengetrokken blik jonge spelers speelde fris van de lever. Prachtgoals van Carroll en Welbeck.
De coach: ROY HODGSON Roy the Redeemer was een vaderfiguur à la Foppe de Haan voor zijn jonkies.
2.Italië
De revelatie van Euro 2012. Door die onverwachte finaleplaats, maar toch in de eerste plaats door het heerlijke aanvallende voetbal dat de Azzurri op de mat legden. Pirlo schitterde, Balotelli was elke dag in het nieuws maar presteerde ook op het veld, Italië heeft de hoop in de harten van de liefhebber teruggebracht.
De coach: CESARE PRANDELLI Aardige, correcte man die Balotelli in toom wist te houden en met een positieve spelopvatting de wereld verbaasde maar vooral verblijdde.
1.Spanje
Tot aan de finale stond Italië met stip aan kop, maar met de weergaloze galavoorstelling in Kiev heeft Spanje in één klap al die stroperige wedstrijden daarvoor uit het collectieve geheugen geslagen en kan ik niet anders dan de furia roja opnieuw op #1 zetten. Eenzame hoogte, toch weer.
De coach: VICENTE DEL BOSQUE Gooide zes technisch perfecte middenvelders in de ploeg, ging eerste rang zitten suffen en zag het uiteindelijk allemaal weer goed komen.

Geen opmerkingen: