donderdag 7 juni 2012

[Euro 2012]: Groep D

GROEP D: OEKRAÏNE - ZWEDEN - FRANKRIJK - ENGELAND

Oekraïne
Net als Polen is ook het tweede gastland, Oekraïne, tegelijk een blinde vlek en een dark horse. Geen kwalificatiewedstrijden gespeeld en dus moeilijk te beoordelen, maar door het thuisvoordeel ook een outsider om ver te komen. Voor de Oekraïners is het EK in eigen land meteen het debuut op een Europese eindronde. Zes jaar geleden speelde Oekraïne wel al op het WK in Duitsland en toen stootte het meteen door tot de kwartfinale, waarin de latere wereldkampioen Italië te sterk was. Logischerwijs staan de meeste spelers van de huidige selectie onder contract bij de nationale grootmachten Shakhtar Donetsk (5) en Dinamo Kiev (9). Bij Kiev spelen ook sterspelers Artem Milevskiy en Andriy Shevchenko, die voor de poen dus al lang niet meer in het buitenland actief hoeven te zijn. De derde topper Anatoliy Tymoshchuk speelt wel over de grens, hij is adjudant van Schweinsteiger bij Bayern München, nadat hij in 2006 al eens een aanbieding van Feyenoord naast zich neer had gelegd. Geeft niks, Clasie is beter.

Zweden
Over Feyenoord gesproken, de Zweedse bondscoach Erik Hamrén kijkt blijkbaar nooit Eredivisie Live, want hij heeft John Guidetti thuisgelaten. Geen planking dus deze zomer. Hamrén verdedigde zich met het argument dat Guidetti geblesseerd zou zijn, maar Johan Elmander (ex-Feyenoord) is ook geblesseerd en die mag wel mee, dus die Hamrén roept ook maar wat. De Zweedse selectie is niettemin behoorlijk 'Nederlands': Isaksson, Ibrahimovic (Ik, Zlatan), Jonas Olsson, Toivonen, Rosenberg, Rasmus Elm, Granqvist, Wernbloom, Elmander, Bajrami, maar liefst tien spelers met een Eredivisieheden of -verleden. Zweden won in oktober nog met 3-2 van Oranje. En Ibrahimovic (Ik, Zlatan) deed toen niet eens mee. Niet onderschatten dus, die Zweden. Overigens denken we bij Zweden natuurlijk in de eerste plaats aan al het schoons op de tribunes. Ook Oekraïne wordt veelvuldig in verband gebracht met bevallig vrouwvolk - denk alleen al aan het spotje van de Populistische Energie Maatschappij. U begrijpt dat ik Oekraïne-Zweden, 11 juni 20.45 uur, met zwarte stift heb onderstreept in mijn agenda.

Frankrijk
Tsja, Frankrijk. Op Frankrijk was de voorbije twee eindtoernooien vooral het predicaat 'leedvermaak' van toepassing, niet in het minst op dit blog. De Fransen maakten er met name in Zuid-Afrika een grote puinzooi van. Ruzie, tweespalt, muiterij. En belabberde resultaten natuurlijk. Alles onder leiding van de helemaaaaaal niet arrogante Raymond Domenech. Anno 2012 lijkt alles anders. Rotte appels Nicolas Anelka en Yoann Gourcuff zijn niet geselecteerd en ook Domenech is eindelijk aan de kant geschoven. Nieuwe bondscoach is Laurent Blanc, een beetje de Frank de Boer van Frankrijk. Het is aan hem om een team te smeden van de Haantjes, want individuele kwaliteit is er genoeg in elke linie: Benzema, Mexes, Ribéry, Ben Arfa, Nasri, Evra, stuk voor stuk wereldtop. Met Evra moet Blanc wel oppassen, want die kijkt niet op een schandaaltje meer of minder. Bovendien heeft Evra het maar druk met racisme-aangelegenheden - het viel nog mee dat hij niet meteen de Franse bond voor de rechter sleepte toen die Laurens Blank tot bondscoach had benoemd - en daar heb je in Polen en Oekraïne wel een dagtaak aan.

Engeland
In Albion is de edele voetbalsport uitgevonden, maar daar is inmiddels ook haar ondergang in gang gezet. De verderfelijke olieclubs Chelsea en Manchester City wonnen immers dit seizoen respectievelijk hun eerste Champions League- en Premier League-titel. Het Engelse nationale elftal profiteert niet van die successen, het heeft er eerder last van: noch Chelsea noch City leveren middenvelders of aanvallers aan de selectie van Roy Hodgson, want in die linies hebben ze alleen buitenlandse spelers. (Uitzondering op de regel: Frank Lampard, maar hij is geblesseerd.) Hodgson moet voorin zelfs de potsierlijke stuntelaar Andy Carroll opstellen. Uiteraard is held Rooney er ook bij, maar die is de eerste twee wedstrijden alvast geschorst. Engeland is een beetje het Spanje van vóór 2008 geworden: altijd kanshebber, nooit de verwachtingen inlossend. Arm Engeland.

Kofi Dick:
'Qua favorietenrol heeft iedereen het steeds over Spanje, Nederland, Duitsland, maar ik zet mijn Ghanese cedi's op Frankrijk. Uitstekende spelers en een coach die weet hoe je kampioen moet worden. Zweden gaat Oekraïne aftroeven in de strijd om plaats twee. En Engeland? Die [gecensureerd, red.] kolonialen denken dat ze het uitgevonden hebben, maar ze bakken er nooit iets van! Engeland: het was niks, het is niks en het wordt niks.'
1.Frankrijk
2.Zweden
3.Oekraïne
4.Engeland

Geen opmerkingen: