maandag 11 juni 2012

[Euro 2012]: EK-kroniek #1

VRIJDAG 8 JUNI
Polen-Griekenland 1-1
Sportzomer 2012 vangt aan met een nogal bleek affiche. Maar de voorstelling is grandioos.
Vooraf in de studio gaat Leo Beenhakker er prat op dat hij de Poolse spits Robert Lewandowski heeft laten debuteren 'toen iedereen zei dat hij nog te jong was'.
Lewandowski kopt na een kwartier de 1-0 binnen. In Warschau rolt het 'gdzie jest ze strona? Tutaj jest ze strona!' van de tribunes. De scheids ontpopt zich vervolgens tot een ergerniswekkende thuisfluiter. De Grieken wordt een penalty onthouden en naamheld Sokratis Papastathopoulos krijgt twee schandalig onterechte gele kaarten. De bondscoach van de Grieken, Fernando Santos, blijkt een tegenpool van Gertjan Verbeek, want hij maakt geen misbaar maar gaat onderuit in zijn stoel zitten en schudt haast onmerkbaar het hoofd. Koning.
In de studio in de rust benadrukt Leo Beenhakker nog maar eens dat hij die Lewandowski heeft ontdekt.
Leo heeft hem nog net niet verwekt, maar het scheelde vast niet veel.
In de tweede helft is alles anders. Griekenland komt langszij en krijgt zelfs de 1-2 op een presenteerblaadje. Prszszsemyzszszlaw Tyton stopt echter de strafschop van oude krijger Karagounis. Fernando Santos zakt nog dieper weg in zijn stoel.

Rusland-Tsjechië 4-1
Een enerverend begin, maar bij wedstrijd 2 gaan we er eens extra goed voor zitten, want de beurt is aan Dick Advocaat. Dickie! Zijn mannen rollen de armetierige Tsjechen met 4-1 op en Dickie's Rusland is stante pede gepromoveerd tot topfavoriet. Uitblinker is het jonge veulen Dzagoev, die twee keer scoort.
Ook Cameron Diaz valt nog in en pikt een doelpuntje mee.
Hét napraatmoment is echter Dickie die huilend het Russische volkslied aanhoort. Althans, dat is de leidende interpretatie van het moment door de heren voetbalanalytici. Het klopt dat Dickie snel tot tranen geroerd is - een plaat van Kenny Rogers is voldoende voor een stroom waterlanders. Maar Dickie heeft altíjd natte ogen, heeft permanent zo'n vochtgordijn over zijn ogen hangen. Wat alcoholisten ook altijd hebben, kijk maar naar Thé Lau.
Overigens zagen we deze wedstrijd de eerste neger van het toernooi in actie: de Ethiopische Tsjech Theodor Gebre Selassie. Het bleef rustig in Wroclaw.

ZATERDAG 9 JUNI
Nederland-Denemarken 0-1
Net als twee jaar geleden trapt Oranje af tegen de Denen en net als twee jaar geleden reis ik met de trein af naar Nijmegen. Er is nu echter veel minder oranje te zien, minder uitgelatenheid te horen, kortom: minder sfeer te proeven. Is het het slechte weer? Of zijn het toch de laaggespannen verwachtingen?
De wedstrijd bevestigt de angstige voorgevoelens. Als Nederland kans op kans blijft missen, nestelt die ene voetbalwaarheid zich in de geest: de bal wil er niet in, al spelen we door tot morgen de hele dag.
Van Persie stuntelt, Van der Wiel blundert, Afellay ploetert.
De enigen die een ruime voldoende scoren zijn Sneijder en Jetro Willems. Die laatste niet 'omdat hij pas 12 is en je niet meer mag verwachten', maar omdat hij echt heel behoorlijk speelt. Je kunt het merken aan de Denen in de tweede helft: Bendtner speelt als spits maar gaat steeds vaker op links hangen, als de Denen counteren gaan ze steeds over links, ze hebben in de gaten dat niet zoals verwacht linksachter de achilleshiel van Nederland is maar dat juist rechtsachter de zwakke plek is.
Overigens moeten mensen die zeggen 'het is maar een spelletje' of 'het is maar voetbal' per direct het land uitgezet worden.

Duitsland-Portugal 1-0
De andere 'toppers' Portugal en Duitsland komen nog slechter voor de dag dan Nederland. Geen actie, geen spanning, geen voetbal. Nederland verscheen tenminste nog regelmatig voor de goal van de tegenstander. Zelfs Nani en Özil slagen er niet in een pass over vijf meter op de plaats van bestemming te laten aankomen.  Als de beste schotkans nota bene voor Pepe is, dan zegt dan voldoende over het niveau.
Alleen Mats Hummels is ijzersterk.
Voorts hangt er een doodse sfeer in het stadion in Lviv. De Duitsers beginnen uit balorigheid proppen papier op het veld te mikken.
Ik zit net een beetje op Teletekst te kijken als het geluid ineens aanzwelt. De commentator zwijgt evenwel in alle talen. Maar als ik weer naar beeld ben teruggekeerd staan de Duitsers 1-0 voor. Mario Gomez heeft raak gekopt. En de commentator had een technische storing.
Vandaag gaat alles verkeerd.

ZONDAG 10 JUNI
Spanje-Italië 1-1
Na de uitschakeling van Nederland gisteren heb ik nog twee favoriete landen over: Italie en Ierland. Ze komen vandaag allebei in actie.
De Italiaanse bondscoach Cesare Prandelli verrast in positieve zin met een avontuurlijke 3-5-2 formatie en Mario Balotelli als vooruitgeschoven pion. Balotelli had beloofd de eerste de beste racist te vermoorden. Na een half uur spelen houdt arbiter Kassai hem een banaankleurige kaart voor, maar Mario houdt zich in. Dat doet hij ook als hij alleen op het doel af gaat: Balotelli blokkeert volledig. ('Het leek wel of hij een TIA kreeg of zo'- Erik Dijkstra.) Hij wordt meteen gewisseld.
Vervanger Antonio di Natale wordt even later door mijn favoriete speler Andrea Pirlo met een briljante steekpass voor Casillas gezet en rondt beheerst af: 0-1. Voor ik uitgejuicht ben heeft Fabregas alweer gelijkgemaakt.
Overigens word ik doodmoe van Spanje. Dat staat daar maar eindeloos het balletje over te spelen rond de zestien. Het speelt in een krankzinnige 4-6-0 formatie en als er eens een Italiaan uit de verdediging stapt en het duel aangaat gaat zo'n Spaans middenveldertje gelijk naar de grond. Moeten die Italianen dan maar met de armen over elkaar gaan staan wachten tot die Spanjaarden eens een keer klaar zijn met overtikken? Het Spaanse combinatiespel is slopend voor de tegenstander, zegt men, maar het is vooral slopend voor de kijker.

Ierland-Kroatië 1-3
De Ieren nemen het 's avonds op tegen het Kroatië van Euro 2008-held Slaven Bilic. Toentertijd in wijd openhangend wit bloesje en met prominente oorbel, nu in driedelig zwart met stropdas. En met een ijsmuts erboven. Wat een hooligan is het toch.
Vooraleer de Irish Army de eerste 'Stand Up for the Boys in Green' kan aanheffen staat het al 0-1. Naamheld Sean St. Ledger kopt niet veel later de 1-1 tegen de touwen, maar ik vergeet te juichen omdat ik denk dat er afgefloten wordt. Er zit echter een kutjanus met een fluitje op de tribune de boel te verzieken.
Het duel staat onder Nederlandse leiding en je houdt dan als Nederlander je hart vast. Björn Kuipers keurt een dubieus doelpunt niet af, stuurt Trapattoni, die het veld in rent, niet naar de tribune en staakt niet wanneer de Kroatische fans met strijkers gooien. Keurig. Bassie Nijhuis had deze momenten allang aangegrepen om zelf maar in de schijnwerpers te kunnen staan.
De arme Ieren bakken er niks van: 1-3.
Bij VI Oranje treedt Alfons Groenendijk alle perken te buiten door ineens over FC den Bosch te beginnen. Fons kan er nog steeds niet van slapen dat Seuntjes in de play-off tegen Willem II een tweede gele kaart kreeg. Maar Fonske toch, die kaart was terecht. Willem II brak uit en Seuntjes haalde de aanval eruit met een overtreding. Professionele overtreding heet dat. Dat is altíjd geel, altijd en overal. Bonucci kreeg net ook geel voor een soortgelijke tackle op Xavi. Dus.

Vanavond Frankrijk-Engeland!

1 opmerking:

stefan zei

'de boomlange Ier'