donderdag 31 mei 2012

[Euro 2012]: Groep C

GROEP C: SPANJE - ITALIË - IERLAND - KROATIË

Spanje
Nog nooit lukte het een Europees land drie grote toernooien op rij te winnen. Kan Spanje de ban breken? Die mogelijkheid is niet denkbeeldig. Casillas, Ramos, Piqué, Xavi, Iniesta, alle sterren zijn nog van de partij. Wel afwezig zijn Puyol en David Villa, beiden vanwege een blessure. Staan er voor Puyol nog voldoende vervangers klaar, het ontbreken van Villa kan Spanje wel lelijk opbreken. De sukkelende Fernando Torres is zelfs geselecteerd. Verder nog voorin die lepe Llorente van Bilbao, de puber Pedro van Barça en een duo van Sevilla. Spanje is in ieder geval het levende bewijs dat de bondscoach een figurant is. De Spanjaarden veroverden de titel immers zowel onder de stokoude Luís Aragonés (103) als onder Vicente del Bosque, die weliswaar tot markies is verheven maar bij wie nog steeds onderzocht wordt of hij überhaupt ooit spreken heeft geleerd.

Italië
Italianen kun je het ene moment vurig bewonderen en het andere hevig vervloeken. Italië is de brille van Pirlo maar ook het ellebogenwerk van De Rossi. Italië is de onverzettelijkheid van Cannavaro maar ook de krankzinnigheid van Materazzi. Italië is de klasse van Del Piero maar ook het balletje afwachten van Inzaghi. Italië is technisch en tactisch tot perfectie verheven hogeschoolvoetbal maar ook bloedirritant zuigen, vertragen en theater maken. (En nee, ik ga hier niet Johan Cruijffs 'Je kunt wel van Italianen verliezen maar je kunt niet van ze winnen' aanhalen - wat een belachelijk gezwets.) Italië heeft altijd een gek in de gelederen. Dit keer is dat Mario Balotelli, zo sterk als een leeuw maar met de intelligentie van een pantoffeldiertje. Balotelli heeft gehoord van het racisme in Polen en Oekraïne: 'Als iemand een banaan naar me gooit, dan verdwijn ik in de gevangenis, want ik zal hem vermoorden.' Het valt dus te hopen dat er iemand een banaan gooit. Een racist minder op deze aarde en Balotelli veilig achter slot en grendel: een win-win-situatie naar wij dachten.

Ierland
Ja! Ierland! Dolblij ben ik dat ze er weer bij zijn. Ierland hoort op een groot toernooi, net als Schotland. Voor de sfeer, voor de beleving, voor de sympathy vote. En omdat ze dan altijd bij Italië in de poule geloot worden en je dus het affiche Ierland-Italië krijgt. Allitererende wedstrijden zijn de mooiste wedstrijden. Dit jaar ook nog Denemarken-Duitsland! In de play-offs voor het laatste WK ging Ierland er op schandalige wijze uit tegen Frankrijk, de kwalificatie voor Euro 2012 is ze dan ook meer dan ooit gegund. Van de 23 spelers zijn er 20 actief in Engeland. Een van de drie uitzonderingen is Robbie Keane, die tegenwoordig afbouwt in de States. Hofleverancier met 4 spelers is het in de Premier League kansloos onderaan geëindigde Wolverhampton Wanderers. Toch hebben de Ieren op het oog geen onaardige selectie. Shay Given is een goede doelman, John O'Shea en Richard Dunne robuuste verdedigers en Darron Gibson en Aiden McGeady talentvolle middenvelders. Alleen voorin is het armoe troef. Of kan Keane pieken? Hopelijk bouwt het Oranje Legioen een feestje met de Irish Army, dat zijn gewoon Nederlanders maar dan in het groen. Sit down for the boys in green!!

Kroatië
Sinds het legendarische WK '98 heb ik een zwak voor Kroatë. De rood-wit geblokten wervelden toen naar de bronzen medaille. Met Zvonimir Boban, Robert Prosinecki, Slaven Bilic en natuurlijk Davor Suker. Bilic is nu bondscoach, net als vier jaar geleden in Oostenrijk en Zwitserland, toen hij vooral opviel door zijn oorbel. 'Bilic - mét oorbel - is de absolute revelatie van het toernooi' schreef ik toen niettemin. Zijn Kroaten vlogen er op dramatische wijze uit in de kwartfinale tegen Turkije. In de 119e minuut scoorde Klasnic de bevrijdende en terechte 1-0, maar de Turken kwamen alsnog langszij en wonnen de penaltyreeks. Wraak heeft Kroatë al genomen. In de play-offs werd Turkije aan de kant gezet, onder meer met een superieure 0-3 in Istanbul. Met een combinatie van ervaren spelers en jonge honden is Kroatië deze zomer een outsider. Volgens de laatste bewegende beelden heeft Bilic echter geen oorbel meer. Dat wordt dus niks.

Kofi Dick:
'Spanje gaat weer counterend naar de volgende ronde, alles met één goal verschil winnend. Voor de tweede plaats tip ik Kroatië. Italië is namelijk helemaal van de leg door de recente omkoopschandalen, die een gedegen voorbereiding onmogelijk maken. Ik voel overigens mee met Balotelli, net als ik van Ghanese afkomst. Hopelijk zijn De Boswachters met hun aanstekelijke 'Bananenlied' nog niet doorgedrongen tot Poznan!'
1.Spanje
2.Kroatië
3.Ierland
4.Italië

1 opmerking:

Eric van Zoggel zei

Hoi Marc,
Volgens mij was het gezegde van JC iets anders: hij zei niet: 'Je kunt wel van Italianen verliezen maar je kunt niet van ze winnen' maar: 'Je kunt wel van Italianen verliezen maar zij kunnen niet van je winnen'. Hoe dan ook: het blijft gezanik van iemand met 4 klassen lagere school als basis.