zaterdag 21 mei 2011

Zeven dagen lang (62)

15 t/m 21 mei

ZONDAG Kampioenschap Ajax
Hoogtepunt van de dag (en opvolger van Demy de Zeeuw als 'naïeve boer van de week'): Wim Boone, de man op het podium die de relschoppers met een vermanend woordje denkt te kunnen stoppen: 'Jij daar met je korte broek, ophouden, nu! Jij met die korte broek, stop daar nu mee!'
Ook mooi: de interpretatie van Lucky TV. CHECK

MAANDAG Man, man, Jan...
Het begint wellicht wat eentonig te worden, maar Jan Mulder moet weer eens worden teruggefloten. Jan is helemaal hoteldebotel van Dreetje Hazes die 'Bloed, zweet en tranen' zong voor aanvang van Ajax-Twente. Het is een fan-tas-tisch strijdlied, oreert Jan. Van een schoon-heid. Schit-te-rend. Een ontroerend lied. Ajax werd kampioen door dit lied. Enzovoort.
Laten we de zaken wel in het juiste perspectief blijven zien. 'You'll Never Walk Alone' is het enige echte strijdlied, het kippenvellied, begonnen als het volkslied van de voetbalste voetbalclub en nu overal gezongen als zinderende hymne waarmee supporters vanuit de diepste diepten de voetbalgoden aanroepen. En dat zou dan nu geëvenaard zijn door een ordinair blèrnummer met regels als 'zei ik: rot hier nu maar op' en 'zei ik vrienden, dag vrienden de koek is op'?
Dat moeten we niet willen met z'n allen.

DINSDAG DWDD
Matthijs in de Willem Duys-aflevering: 'Waarom zien we toch geen dieren meer op tv?' Misschien omdat er tegenwoordig meteen een Vegan Streaker of soortgelijk sujet voor je neus staat als je een dier de studio binnenhaalt?

WOENSDAG Tip
Mooi: 'Our Ill Wills' (2007) van de Shout Out Louds. Maar ook curieus. De band doet geen enkele moeite de gelijkenis met The Cure te verbergen. De zanger zingt als Robert Smith en 'In Between Days' is gereïncarneerd in 'Tonight I Have To Leave It'.
Niettemin het beluisteren meer dan waard.

DONDERDAG Mode is grillig
Ook de strandmode kan in 80 jaar veel veranderen:
'De hitte was buitensporig [...]; zodra je je losmaakte uit de indigoblauwe zoom van koelte was het schrikbewind dat de zon uitoefende zo onbarmhartig en meedogenloos dat je tegen die paar stappen van strand naar tafel als een berg opzag, zelfs als je niet meer dan een pyjama droeg.'
(Thomas Mann - Mario und der Zauberer, 1930)

VRIJDAG Voetbal International
Het cliché wil dat René van der Gijp de anarchistische lolbroek is en Johan Derksen de cynische voetbalkenner, maar eigenlijk is het juist andersom: Van der Gijp heeft een meesterlijke kijk op het spelletje en Derksen is de ware humorist.

ZATERDAG TOP-Vogels 0-2
In al die jaren al heel wat meegemaakt, maar vandaag de meest trieste club ooit ontdekt: IJsselmeervogels. Een club die in alles een profclub acteert. Maar als puntje dan bij paaltje komt zeggen ze: nee laat maar, we willen niet promoveren naar het profniveau, we blijven liever eeuwige amateurs.
Ik lag helemaal in een scheur van een frontlit spandoek dat de supporters hadden opgehangen: 'Midden-Noord'. Beetje loos als je maar een half tribunetje hebt. En er is natuurlijk maar één Midden-noord. Alsof vak-C van TOP zich ineens Vak410 zou gaan noemen. Tsja.
'En wie niet springt, die is een Jood', nog zoiets. Dat blèren dan de supporters van een club die het gedaan krijgt dat de wedstrijd op zaterdagmiddag afgewerkt moet worden omdat er van een niet-bestaande sprookjesfiguur zogenaamd niet op zondag mag worden gevoetbald. Polder-taliban. En de KNVB trapt er weer in. Ik zeg het nog maar eens: laten ze hun eigen bond oprichten. Man, man, man.

NB: verder gaat alles goed.

Geen opmerkingen: