maandag 16 mei 2011

Kampioen! - maar wat nu?

Na twee jammerlijk mislukte pogingen lukte het gisteren dan eindelijk wel: TOP Oss won met 2-0 bij naaste belager Achilles '29 en verzekerde zich zo van de titel en automatische promotie naar de Jupiler League.

Het is een zwaar en moeizaam seizoen geweest. De degradatie naar het derde niveau hakte er flink in en ondanks een waslijst aan nieuwe spelers en een licht uitgedunde supportersschare moest promotie binnen één jaar bewerkstelligd worden, anders was het definitief einde oefening voor de club.

Met slechts één nederlaag kan het seizoen geslaagd worden genoemd. De immense hoeveelheid gelijke spelen was er debet aan dat pas op de laatste speeldag de kampioensschaal de lucht in mocht worden getild. Overigens viel het niveau van de topamateurs bar tegen. Zeer matig voetbal, extreem verdedigend ingestelde formaties en slechts zelden een speler die kon voetballen. Het gat tussen Jupiler League en Topklasse is dan misschien financieel niet meer zo groot, maar voetbaltechnisch gaapt er nog wel een kloof.

Dit kampioenschap is dan ook voor deels te danken aan de zwakke tegenstand. Meermaals was het eigen spel niet om aan te zien: nauwelijks een fatsoenlijke aanval, een schrijnend gebrek aan creativiteit en scorend vermogen en almaar weer dat balletje terug op de keeper. Natuurlijk moest alles wijken voor die vurig begeerde promotie. Die druk werkte te vaak verlammend op de spelers - en gezien het wisselbeleid ook op de technische staf.

Een kritische blik op de huidige selectie leert dat er maar vier of vijf spelers Eerste Divisie-waardig zijn: Jurgen Wevers, Geoffrey Galata, Cees Keizer, Angelo Simone en Roel van de Sande - de laatste twee minstens om hun ijver en werkethiek. Daarnaast zijn er nog wat spelers die zeker nuttig zijn voor de breedte, maar die om uiteenlopende redenen het niveau niet constant aan zullen kunnen: Black, Moutawakil, Kolf, E.Güvenç, Scholten. En zo moet er in Oss dus nog heel wat gebeuren komende zomer.

Het is te hopen dat de club erin slaagt local hero Erik Quekel terug te halen uit Dordrecht voor de spitspositie. Wevers lijkt helaas voorrang te willen geven aan zijn maatschappelijke loopbaan, een bekwame doelman heeft dus ook prioriteit. Voordeel van de huidige financiële malaise in het betaalde voetbal is dat een stortvloed aan contractloze spelers de markt overspoelt. Aan de andere kant heeft TOP maar zeer beperkte middelen om in die vijver te vissen. In het kader van het samenwerkingsverband tussen beide clubs zou NEC nu eindelijk eens verantwoordelijkheid moeten nemen en drie, vier spelers in Oss stallen die daadwerkelijk iets toevoegen en uiteindelijk rijper en beter kunnen terugkeren naar Nijmegen, in plaats van maar afdankertjes in Brabant te blijven lozen.

De directie gaat vanaf morgen volop aan de slag met de club klaar te stomen voor het nieuwe seizoen. Domper op de feestvreugde gisteren was het bericht dat de hoofdsponsor ermee ophoudt omdat de nieuwe eigenaars geen affiniteit met voetbal hebben. Dit kampioenschap mag best een prestatie van formaat worden genoemd. In zijn soort veel respectabeler dan die titel in de hoofdstad. Deze column van de ELF-hoofdredacteur is me dan ook uit het hart gegrepen.

'Het leven van de echte voetbalfan bestaat [...] uit lijden, lijden en nog eens lijden. Met af en toe eens een totaal onverwacht succesje, een mooie overwinning, waar weer weken op kan worden geteerd.' Zo zal het volgend jaar ook weer gaan. Het is het lot van de supporter van de kleine club. Maar wel een club met een schaal in de vitrine.

1 opmerking:

Jerry zei

Gefeliciteerd met het kampioenschap!