zaterdag 4 december 2010

Zeven dagen lang (42)

28 november t/m 4 december

ZONDAG Held dood
Leslie Nielsen overleden.
Favoriete droogklotenscène uit The Naked Gun:
Laborant: 'Take a look in this microscope, Frank, and you'll see what I mean.'
Frank: 'I can't see anything.'
Ed: 'Use your open eye, Frank.'

MAANDAG Wit
Sneeuw! Iedereen luisteren naar 'Eerste sneeuw' van Jan de Wilde.

DINSDAG DWDD
Elke maand weer goed voor een kwartiertje stevig ergeren: de Vijf ergernissen van Jan Mulder in De Wereld Draait Door. Na zijn obligate maandelijkse CDA-ergernis richt hij zijn pijlen op Henk Kroes, die volgens Mulder zo'n beetje met pek en veren het land uit moet worden geschopt omdat hij in 1997 met de slogan 'It giet oan!' het doorgaan van de Elfstedentocht aankondigde. Schandelijk, vindt Jan, want het moet 'It sil heve!' zijn, zoals het altijd al geweest is.
Wat een onzin. 'It sil heve' werd pas in 1985 bedacht door de toenmalige Elfstedenvoorzitter Jan Sipkema. Daarvóór is de slogan nooit gebruikt. Kroes introduceerde in 1997 'It giet oan!' en verklaarde daarbij terloops dat elke nieuwe voorzitter zijn eigen slogan mag bedenken. 'It giet oan!' is en blijft dan ook voor mijn generatie dé Elfstedentochtkreet. De huidige voorzitter Wiebe Wieling mag in februari bij de aankondiging van de volgende tocht zijn eigen Friese oneliner het land in slingeren. Die dan weer voor de huidige jeugd voor eeuwig dé slogan mag zijn.

WOENSDAG Reve
'Men moet niet nodeloos tobben.' (Gerard Reve, Moeder en Zoon, p.261)
Zelden heeft een schrijver zich zo weinig aan zijn eigen woorden gelegen laten liggen.

DONDERDAG Zwarte Piet
De pakjes zijn kwijt, meldt het Sinterklaasjournaal. Het is ook altijd wat. ProRail moet opgeheven worden, vindt de ChristenUnie, maar die hele Sinterklaas N.V., daar hoor je de politiek niet over. Terwijl daar eens flink de bezem doorheen moet. Jaar in jaar uit een opeenstapeling van mismanagement en chaotische taferelen. En maar cadeautjes uitdelen om de aandeelhouders gunstig te stemmen. En de bestuursleden elkaar maar de zwartepiet toespelen.

VRIJDAG Non-valeur
Volgens criticus Jeroen Vullings noemde schrijver L.H. Wiener hem ooit een 'querulant', maar: 'het was "non-valeur", een woord dat een ruim scala van minkukels dekt'. (L.H. Wiener - Eindelijk volstrekt alleen, p.85)

ZATERDAG '
Pierre Vinken en Hans van den Bergh in hun voorwoord bij Het scherp van de snede. De Nederlandse literatuur in 100 en enige polemieken: 'Hermans kon zich bijvoorbeeld enorm opwinden over het gebruik van de apostrof in een geval als Homme's hoest'. (p.12)
Dat is de omgekeerde wereld. Hermans spelde de titel van zijn novelle juist heel eigenzinnig, tegen de spellingsregels in, mét een apostrof en maakte zich vervolgens enorm kwaad over de 'taalmeesters' die zich opwonden over het apostrofgebruik van Hermans.

Geen opmerkingen: