dinsdag 13 juli 2010

[WK]: De top 32

De hitparade van het voorbije WK. Vanzelfsprekend in belangrijke mate bepaald door de resultaten, maar ook gefnuikte verwachtingen, opzichtig falen en het fris-van-de-lever-gehalte waren van belang.

(32) Frankrijk
Zidane zei het al: 'Van dit WK zal iedereen zich twee dingen herinneren: de winnaar en dat de Franse spelers weigerden te trainen.' El Antipático Domenech liet zijn volgevreten vedetten er een grote klerezooi van maken.
(31) Italië
Het slechtste WK ooit voor Italië. De hanige mannetjes slaagden er zelfs niet in de deeltijdvoetballers van Nieuw-Zeeland voor te blijven.
(30) Ivoorkust
Ivoorkust staat niet zo laag vanwege het niet overleven van de poulefase; dat kan gebeuren met Brazilië en Portugal in je groep. Ivoorkust was echter dé schopploeg van dit WK. De Ivorianen hadden hun talent ingeruild voor ongenadig uithalen naar ledematen.
(29) Honduras
Zo productief in de kwalificatie, zo onmachtig op het WK. Honduras heeft nog geen handvol kansen kunnen creëren, zo ouderwets traag werd er gecombineerd. Zelfs de shirtjes deden retro aan.
(28) Noord-Korea
Verrukkelijk degelijk tegen Brazilië, daarna hopeloos overlopen en WK-onwaardig gebleken. Jammer.
(27) Kameroen
Kansloos, machteloos. Zoals voorspeld.
(26) Nigeria
Zie Kameroen.
(25) Engeland
Veel van verwacht, wederom teleurgesteld, met de 0-0 tegen Algerije als dieptepunt. Maar als die 2-2 van Lampard tegen de Duitsers gewoon had geteld, dan had ik het nog wel willen zien.
(24) Algerije
Noord-Afrikaanse representant werkte hard maar was een aantal maatjes te klein. Twee supporters bezorgden ons wel het filmpje van het toernooi.
(23) Griekenland
Pijnlijk slecht in de eerste wedstrijd, daarna aardig gerevancheerd. Koning Otto kan met een voorzichtig opgeheven hoofd met pensioen.
(22) DenemarkenFris en aanvallend tegen Kameroen, maar daarvoor tegen Oranje en daarna tegen Japan zwaar onder de maat.
(21) Servië
En opnieuw werd Servië laatste in zijn groep, en dat met winst op Duitsland op zak. Wat lesjes effectiviteit zouden voor de Serven geen kwaad kunnen.
(20) ZwitserlandAls enige gewonnen van de wereldkampioen. Daarmee is dan ook wel zo'n beetje alles gezegd.
(19) Slovenië
Niet onaardig. Slachtoffer geworden van de eigen berekening door tegen Engeland op een 1-0 nederlaag te mikken.
(18) Nieuw-ZeelandVerrassend, moedig, sympathiek. De kiwi's creëerden nog minder kansen dan Honduras maar behielden wel even mooi de ongeslagen status in Zuid-Afrika.
(17) SlowakijeMooi was het niet wat Slowakije liet zien, effectief wel. Robert Vittek had zijn vizier op scherp staan, behalve op de cruciale momenten tegen Oranje.
(16) Verenigde Staten
Met hart en ziel. En toch weer met lege handen.
(15) Zuid-Afrika
Abominabel tegen Uruguay, toch de harten veroverd met passie en geloof tegen Mexico en Frankrijk. De goal van Tshabalala blijft in de herinnering.
(14) AustraliëAfgeschreven na de afstraffing tegen Duitsland, daarna lovenswaardig de rug gerecht en een goede indruk achter gelaten.
(13) Zuid-KoreaMet wat meer geluk tegen Uruguay had Zuid-Korea zomaar die verrassende halvefinalist kunnen zijn geweest.
(12) MexicoVoor de zesde keer op rij eruit in de achtste finale. Dan weet je zo onderhand wel waar je plafond ligt.
(11) Brazilië
Afscheid nemen van mooi voetbal mag, onder voorwaarde dat er discipline en resultaat tegenover staan. Dat heeft Brazilië uiteindelijk niet voor elkaar gekregen. Dunga was nog krankzinniger dan Maradona, zijn spelers moesten hun arrogantie bekopen met een trieste aftocht.
(10) ArgentiniëVier overwinningen op rij en toen in het Duitse mes gelopen. Argentinië zat echter in een uiterst zwakke poule. Messi kon zich niet onderscheiden, Maradona had geen flauw idee, Romero faalde opzichtig.
(9) Portugal
Portugal leek afgeschreven maar bewees ook zonder Cristiano Ronaldo te kunnen. De keeper Eduardo, linksback Coentrão, aanjager Meireles, passer Tiago, ze imponeerden bij vlagen.
(8) GhanaDe hoop en trots van Afrika, o zo dichtbij de laatste vier. Het waren echter niet de creatieve mensen Gyan en Muntari die indruk maakten. Juist de defensieve krachten Paintsil en Vorsah waren de sterkhouders van Ghana.
(7) Japan
Toch één van de verrassingen dit toernooi. Eindelijk eens niet elf inwisselbare Japanse nobody's maar zich onderscheidende figuren als de woeste back Komano, het beest Tulio Tanaka, de haas Endo, de fluwelen Honda en de stoere Okubo.
(6) Chili
Met Mexico de enige ploeg die nog in een 4-3-3-formatie vol op de aanval speelde. Bielsa stal er de harten van de liefhebber mee. Sánchez, González en Beausejour, een frivole aanvalslinie, maar wel eentje zonder scorend vermogen.
(5) Paraguay
Paraguay was van alle landen misschien wel het dichtst bij succes tegen Spanje in de knock out-fase. Met pressievoetbal en jagende mensen voorin (vooral Valdez) werd de Spaanse machine ontregeld. Chili en Paraguay hebben de toekomst.
(4) Duitsland
Naar verluidt maakten de Duitsers veel indruk met 'Nederlands' voetbal. Spelers als Schweinsteiger, Özil en Müller speelden inderdaad fris en aanvallend, maar laten we niet vergeten dat driekwart van de Duitse doelpunten countergoals waren.
(3) UruguayDefensief ijzersterk, aanvallend dreigend met lopende mensen voorin en Forlán die vanuit het middenveld het vijandelijke doel constant bestormde. Het spijkerharde spel waar Uruguay om bekend staat, was volledig afwezig. De aimabele coach Tabarez blonk uit door zijn realiteitszin en relativeringsvermogen.
(2) NederlandGeen Hollandse School dit keer, maar Nieuwe Zakelijkheid. Maar die kan ook indruk maken, zo hebben we de voorbije weken gezien. De drive van de spelers was overweldigend, de resultaten indrukwekkend, de bondscoach onverstoorbaar. In de 117de minuut van de WK-finale strandde de missie. Wat waren we er dichtbij.
(1) Spanje
Na Europees kampioen nu ook Wereldkampioen. Xavi en vooral Iniesta waren weer ongrijpbaar. In feite staat hier gewoon FC Barcelona op het hoogste podium. Spanje heeft bewezen dat ook vanuit een gesloten formatie en met een hecht collectief technisch verfijnd en aanvallend gevoetbald kan worden. Echt sprankelend voetbal leverde het niet op - vier keer 1-0 in de knock out zegt wat dat betreft genoeg -, maar met Spanje als 's werelds beste heeft iedereen uiteindelijk vrede.

Geen opmerkingen: