dinsdag 27 juli 2010

Tonie Mudde - Spaghetti Spoetnik

Tonie Mudde - Spaghetti Spoetnik. Podium 2010, 172 blz.

Thomas Vonk is een 26-jarige promovendus in de sterrenkunde die verzeild raakt in een onduidelijke verhouding met de mooie Silke. Hij valt als een blok voor haar, maar zij laat hem in het ongewisse over de aard van hun relatie. Hij is een maagd met krap 20 hyvesvrienden, zij heeft er meer dan 300 en heeft alles al meegemaakt. Hij staat op springen, zij is libidoloos.

Met Spaghetti Spoetnik schaart Tonie Mudde zich in een rijtje jonge schrijvers die de moeizame volwassenwording en het schimmige menselijke contact in een door digitaal sociaal verkeer gedomineerde wereld beschrijven. De wankelmoedige maar aimabele Thomas is een tweelingbroer van de ik-figuur uit Toiletten van Niels 't Hooft en de dominante, ogenschijnlijk begeerlijke maar in werkelijkheid meedogenloze Silke doet denken aan Fay uit Via Cappello 23 van Christiaan Weijts.

Mudde treedt sowieso nadrukkelijk in het voetspoor van Weijts. Ook in Spaghetti Spoetnik is de protagonist een jonge promovendus die zich laat inpalmen door een bekoorlijke jongedame en die zich op zijn werk vergaloppeert aan het bezoeken van pornowebsites.

Silke houdt Thomas eindeloos lang aan het lijntje. Ze slapen regelmatig samen zonder dat er meer gebeurt dan slapen. Silke's afkeer van seks is een mysterieuze karaktertrek. Het mysterie lijkt ontrafeld te gaan worden wanneer Silke begint te vertellen over hoe ze als kind seksueel misbruikt is. Midden in het verhaal barst ze echter in schaterlachen uit, ze verzint maar wat. Even leek dus het aloude misbruikcliché van stal te worden gehaald, maar het wordt hier juist als cliché ingezet door een personage. De lezer wordt even op het verkeerde been gezet. Dat is erg knap gedaan.

Ondanks enkele kleine onvolkomenheden, zoals het wat geforceerd positieve slot, is Spaghetti Spoetnik een onderhoudende, bedwelmende roman. Een zelfverzekerd debuut over een verlegen jongeman.

*****

Geen opmerkingen: