donderdag 10 juni 2010

[WK2010] Groep H

11 juni gaat het wereldkampioenschap voetbal van start in Zuid-Afrika. In de weken voorafgaand aan het toernooi worden de deelnemende landen besproken, hun kansen ingeschat, de resultaten voorspeld. Vandaag: Groep H.

Groep H

Spanje
Altijd weer gold Spanje als een van de topfavorieten voor een EK- of WK-titel. Ze hadden immers de beste spelers uit de sterkste competitie. Maar steeds weer faalden de Iberiërs hopeloos. En net toen men ophield met Spanje als kanshebber te bestempelen veroverde het land op indrukwekkende wijze de Europese titel. Geen wonder dat Spanje nu weer als torenhoge favoriet genoteerd staat. Het gouden team van Oostenrijk en Zwitserland is nog steeds bij elkaar, alleen succescoach Luís Aragonés (103) is er niet meer bij. De huidige eerste man is de immer stoïcijns kijkende Vicente Del Bosque. Spanje heeft met Xavi, Fabregas en Iniesta een goddelijk middenveld. Wie stopt Spanje?

Zwitserland
Waar Spanje twee jaar geleden boven zichzelf uitsteeg, daar ging Zwitserland jammerlijk ten onder aan de hooggespannen verwachtingen. De Zwitsers beschikten niettemin over een talentvolle groep, zo had het WK van 2006 al uitgewezen. Een groep die anno 2010 weer wat rijper en volwassener is geworden. De talenten van toen zijn nu middentwintigers met de ervaring van spelen in topcompetities. Behrami, Barnetta, Inler - allen 25 - staan op het veld onder het vaderlijke gezag van ervaren krachten Alexander Frei en Blaise 'ik ben een Cartésien' Nkufo. Nu maar hopen dat Blaise zijn methodische twijfel even opschort wanneer hij alleen voor de doelman verschijnt...

Honduras
Wie een euro inzet op Honduras krijgt er duizend terug als de Midden-Amerikanen de wereldtitel winnen. Daarmee houdt het land alleen Nieuw-Zeeland en Noord-Korea onder zich. Toch zou ik Honduras niet onderschatten. Al lange tijd schurkten ze tegen deelname aan een groot toernooi aan en nu is het dan zover. Net als bij Costa Rica zien we ook bij Honduras die fascinerende mengeling van Spaanse en Engelse namen. Ramón Nuñez naast Hendry Thomas, Carlos Pavón naast George Welcome. Topspeler is spits David Suazo (Genoa, voorheen Inter). Honduras deed pas een keer eerder mee, in 1982 was de eerste ronde het eindstation. Meer lijkt er ook nu niet in te zitten, maar kansloos is Honduras zeker niet.

Chili
De aandacht wat betreft de Zuid-Amerikaanse delegatie gaat haast als vanzelfsprekend uit naar Brazilië en Argentinië. Ook Paraguay en Uruguay mogen zo nu en dan een graantje meepikken van de media-aandacht. Chili blijft grotendeels in de luwte. Ten onrechte, want de Chilenen eindigden achter Brazilië wel als tweede in de Zuid-Amerikaanse zone. Nu begint iedereen weer op nul, zeker, maar het mag wel illustreren dat Chili een ploeg heeft om rekening mee te houden. Van het prachtige WK 1998 herinnert iedereen zich nog wel de klinkende namen Ivan Zamorano en Marcelo Salas. Dit keer moet Chili het zonder toppers doen. Opvallend is wel dat net als bij Honduras ook bij Chili de nummer 9 naar de naam Suazo luistert. Hier heet hij van voren Humberto.

Prognose
Poule H geldt als een van de zwakkere groepen, maar een echte laagvlieger ontbreekt. Spanje zal moeiteloos de tweede ronde bereiken, daarachter mogen de andere drie om het laatste ticket strijden. Ik gok op een doorslaggevende strafschop van de Denker.
1.Spanje
2.Zwitserland
3.Chili
4.Honduras

Geen opmerkingen: