maandag 7 juni 2010

[WK2010] Groep G

11 juni gaat het wereldkampioenschap voetbal van start in Zuid-Afrika. In de weken voorafgaand aan het toernooi worden de deelnemende landen besproken, hun kansen ingeschat, de resultaten voorspeld. Vandaag: Groep G.

Groep G

Brazilië
Behoeft Brazilië nog introductie? De Kanaries hebben aan alle achttien voorgaande WK's deelgenomen en behoren steevast tot de grote favorieten, ook dit keer weer. Maar ik ontwaar iets merkwaardigs als ik de selectie van 23 doorneem. Waar zijn de samba-mannen gebleven? Zolang ik me kan herinneren is het Braziliaanse team geleid door tovenaars, kunstenaars, excentriekelingen. Keffertje Romario, 'The Ugly Guy from Brazil' Rivaldo, Bubba Ronaldo, de ultieme pleziervoetballer Ronaldinho. Maar nu? Robinho? Chagrijnige broodvoetballer. Daniel Alves? Eeneiige tweeling van AZ's Ari. Kaka? Bleke intellectueel. Brazilië zal het dit jaar voor de verandering eens van het collectief moeten hebben. Maar dat is anno 2010 geen manco, integendeel.

Noord-Korea
2006 had Togo, 2010 heeft Noord-Korea. Dat zulke landen mee kunnen doen maakt een WK al oneindig boeiender dan een EK. De mysterieuze soldaten van Kim Jong-Il zullen ongetwijfeld met een loodzware opdracht vol steekwoorden als 'vaderland', 'trots' en 'eer' naar Afrika zijn gestuurd. Noord-Korea's grootste wapen is dat niemand iets van de ploeg afweet. Een gedegen voorbereiding is voor de tegenstanders onmogelijk, informatie over de Koreaanse spelers is immers zeer schaars, laat staan inzicht in spelpatronen en tactieken. Media hadden zelfs de grootste moeite de geboortedatum van bondscoach Kim Jeong-Hoon vast te stellen. En de Noord-Koreanen zijn zelfs een tijdje onvindbaar geweest. Ze zouden een oefentrip in Zimbabwe doen maar kwamen daar nooit aan... Benieuwd wat de dopingcontroleurs daar van vinden.

Ivoorkust
Let deze zomer op Ivoorkust. De Elfenbeinküste is veruit het sterkste Afrikaanse land. Zelfs een kamikaze-Japanner die de ellepijp van Didier Drogba succesvol wist te breken, weerhoudt deze sterspeler er niet van deel te nemen in Zuid-Afrika. Sjamaan of arts, het zegt in ieder geval iets over de vastberadenheid van Drogba. En dan staan daar nog klinkende namen op het veld als Kolo Touré, Eboué, Zokora, Kalou, Yaya Touré. Ivoorkust heeft ongelukkig geloot: wordt het tweede achter Brazilië, dan ontmoet het in de achtste finale hoogstwaarschijnlijk Spanje. De Olifanten weten dus wat ze te doen staat: groepswinnaar worden. En dan ligt de weg open naar misschien wel een daverende verrassing (en mogen wij al in de achtste finale genieten van de ultieme kraker Spanje-Brazilië).

Portugal
Portugal is zo langzamerhand voor de Hollanders het nieuwe Duitsland. Een korte, heftige historie van teleurstellende, beschamende resultaten heeft ervoor gezorgd dat Luis Figo net zo'n naar gevoel oproept als Gerd Müller en dat iedereen zijn afkeer van fysiek geweld voor even wil opschorten als het om Luiz Felipe Scolari gaat. Maar van die vier rode kaarten van vier jaar geleden waren er ook twee voor Nederland. Niettemin mag Portugal best na de eerste ronde naar huis. De lepe Portugezen lijken hun beste tijd gehad te hebben; ze hadden de grootste moeite zich in de kwalificaties van Hongarije en Bosnië te ontdoen. De laatste weken gaat het echter opeens weer verrassend goed. Met name de dichtgetatoeëerde Raúl Meireles is in topvorm.

Prognose
Poule G is een reuze interessante poule. Drie sterke landen die op zich de potentie hebben minstens de kwartfinale te bereiken, en dan joker Noord-Korea. Het zou mooi zijn als Korea de boel een beetje in de war kan schoppen. Maar de wens is de vader van de gedachte, waarschijnlijk komt deze poule gewoon op zijn pootjes terecht.
1.Brazilië
2.Ivoorkust
3.Portugal
4.Noord-Korea

Geen opmerkingen: