zaterdag 10 april 2010

Zeven dagen lang (13)

4 april t/m 10 april
ZONDAG R.I.P.Sugar Lee Hooper (62) overleden, Rudy Kousbroek (80) overleden.
De Nederlandse cultuur verliest vandaag twee kopstukken.

MAANDAG Paasmaandag op De bargen
WK Zijspancross in Oldebroek. Modder, opspuitend zand, knetterende spannen. Dit is in de zandbak spelen voor volwassenen. Dit komt dicht in de buurt van primitief geluk. Bovendien het laatste bastion in de sport dat nog niet door de commercialisering veroverd is.

DINSDAG Oeuvreprijs
Sinds deze week blijven de pagina's 431 en 432 op NOS Teletekst leeg. LiTTerair is niet meer. Twintig jaar lang verzorgde Jef van Gool dagelijks met niet aflatende ijver deze informatieve, interessante en lezenswaardige rubriek. Literair nieuws, pas verschenen boeken en natuurlijk de vermaarde oeuvreoverzichten. En niet te vergeten de quiz aan het eind van het jaar.
Van Gool verdient nu eigenlijk een lifetime achievement award. De Jan Campert-stichting heeft vast nog wel ergens een G.H. 's-Gravesande-prijs liggen?

WOENSDAG Freek I
Nol de Ruiter, onder meer assistent-bondscoach van Leo Beenhakker bij het WK 1990, publiceert een deel van zijn dagboekaantekeningen. Er is nog veel onuitgesproken over dat rampzalige toernooi, De Ruiter licht een flinke tip van de sluier op. Behalve de incompetentie van Beenhakker en het wangedrag van enkele spelers was er ook de 'storende aanwezigheid' van Freek de Jonge in het trainingskamp. Op doel gaan staan tijdens de training, zomaar lollig in het water springen, aanschuiven bij de lunch terwijl hem dat nadrukkelijk verboden was, enzovoort.
De storende aanwezigheid van Freek de Jonge, dat is iets waar inmiddels het hele land onder gebukt gaat.

DONDERDAG Freek IIVolgens Nico Dijkshoorn is Nederland in 1990 uitgeschakeld door Freek.
Ik durf te beweren dat we ook in 1978 verloren hebben door Freek. Zijn protestactie 'Bloed aan de paal' was de stiekeme oorzaak dat Rob Rensenbrink in de finale op de paal schoot. Het hele begrip 'paal' was onbewust in het brein van Rensenbrink aanwezig tijdens die actie. Dat moet psycholinguïstisch best vol te houden zijn.

VRIJDAG Strohalm
FC Oss - AGOVV Apeldoorn 1-0. We leven nog. Tim Peters die een draak van een wedstrijd voetbalt scoort op schitterende wijze de winnende. Dat is nou degradatievoetbal.

ZATERDAG Voorspelbaar...
Uit onderzoek van Maurice de Hond blijkt dat 51% van de noorderlingen vóór samenvoeging van de provincies Friesland, Groningen en Drenthe is. 36% is tegen.
Friesland telt 646 000 inwoners, Groningen 577 000 en Drenthe 490 000. In totaal dus 1 713 000 mensen.
646 000 is 37% van 1 713 000. Dat zijn dus - geheel volgens verwachting - zo'n beetje alle Friezen die tegen hebben gestemd.

Geen opmerkingen: