donderdag 29 april 2010

Harry Mulish en Hugo Clous

Voor tweedehandsboeken hoef je vandaag de dag niet meer per se naar het antiquariaat of naar een boekenmarkt. Op http://www.boekwinkeltjes.nl/ bieden particulieren massaal boeken aan. Voordeel van online op boekenjacht gaan is natuurlijk de handige zoekfunctie. Tik een auteursnaam in en binnen een seconde verschijnt er een lijstje op je scherm. Handig toch? Voor zowel koper als verkoper.

In de praktijk valt dat soms tegen. Vele verkopers moeten zich afvragen waarom er toch nooit een belangstellende aan de digitale deur komt. De oorzaak is eenvoudig: ze blijven onvindbaar voor de zoekfunctie omdat ze zo slordig zijn geweest de naam van de auteur fout te spellen.

Wie is bijvoorbeeld Harry Mulish? Deze naam levert 29 hits op. Negenentwintig handelaars die er niet in slagen zoiets basaals als de auteursnaam correct in te voeren. Of het moeten Harryhaters zijn. 'Mulish' is immers Engels voor '1.koppig' en '2.als een muilezel'... Harrie Mulisch komt overigens ook nog vier keer voor.

Ook de andere twee leden van club De Grote Drie zijn niet onaangeroerd gebleven. Welke Nederlandse schrijver had drie voornamen en geen achternaam? Het is Willem Frederik Herman, tenminste volgens vijf verkopers. En drie venters hebben Gerard Reven in de aanbieding. 'Het werk van Reven, dat is pas Leven,' moeten deze rijmpuristen gedacht hebben.

Meervoudige mutilatie is ook al geen zeldzaamheid: 28 keer Borderwijk, twaalf maal Hans Favery, veertien hits voor Frederik van Eden. En de dubbele 's' is al helemaal een lastige horde. Niet minder dan 45 hits voor Willem Elschot en maar liefst 67 keer Hella Haase. Laatstgenoemde splitst zich daarnaast nog twee keer af tot Hella Haassen.

Weinig schrijvers komen er zonder kleerscheuren vanaf. Jan Wolker (3x), Simon Vesdijk, Louis Couperis, zelfs viermaal Hugo Clous. De achternaam van de laatste Gouden Uil-winnaar is ook weerbarstig. Cees Noteboom komt tien keer voor, Cees Nootenboom zelfs twaalf keer en twee verkopers maken een dubbele uitglijder met Cees Notenboom. In dezelfde categorie vinden we Thomas Roseboom (één keer) en Thomas Roosenboom (dertien keer). De dubbelfout Rooseboom blijft hier uit. Er is nog hoop.

Maarten 't Hart debuteerde ooit als Martin Hart, maar Maarten Hart heeft nooit bestaan, in tegenstelling tot wat elf boekverkopers menen. De ongetwijfeld vrolijk rondtourende schrijver Remco Camper heeft drie bevriende handelaren. Een van hen verkoopt Soberman's actie. In een camper is het immers sober leven, moet de baas gedacht hebben.

Is dit nu allemaal ergerniswekkend? Ja. Maar zo erg is het nu ook weer niet. De correct gespelde auteurs hebben nog steeds ruimschoots de overhand. Een enkele verkoper staat voor niks te adverteren op het net, de auteurs ondervinden er geen schade van. Voor één schrijver zijn er echter grote gevolgen: Joost Zwangerman. Omgebouwd en bevrucht, in een moeite door. Bij De buitenvrouw, ook dat nog.

Geen opmerkingen: