dinsdag 22 december 2009

Heibel in Oss, part deux: meer heibel in Den Bosch

Iwan van Duren publiceerde zijn 'onderzoeksresultaten' in de gisteren uitgekomen kerstspecial van Voetbal International. Hij is eens gaan rondneuzen in Azië en met behulp van enkele contactpersonen is hij tot de conclusie gekomen dat er vijf verdachte wedstrijden uit de Jupiler League zijn:

FC Oss - Cambuur Leeuwarden 4-5
FC Eindhoven - Fortuna Sittard 2-4
FC Eindhoven - FC Den Bosch 1-7
Veendam - FC Den Bosch 2-4
FC Den Bosch - VVV Venlo 0-5

Van Duren heeft de gegevens doorgespeeld aan de KNVB die op zijn beurt de UEFA heeft ingeschakeld.

Een opmerkelijk rijtje duels, met wedstrijduitslagen die veel vraagtekens oproepen. Om maar bij FC Oss te blijven: 4-5 is wel een héél bizarre uitslag voor een verkochte wedstrijd. De lollige heren van VI hadden het maandagavond gezellig over de rol van FC Oss. En Cambuur dan? Bij zo'n uitslag moet Cambuur er toch ook van geweten hebben? Die geven niet zomaar vier doelpunten weg tegen Oss. Je kunt niet een vooraf vastgestelde 4-5 bewerkstelligen wanneer maar een van beide teams omgekocht is. Dat is praktisch onmogelijk. Voor zo'n uitslag moeten in feite alle 22 spelers plus reservespelers het vuile spelletje meespelen. Bovendien viel het laatste doelpunt pas een minuut voor tijd, een wel erg risicovolle 'planning'. Wel herinner ik me dat Mark de Vries, de spits van Cambuur, flink liep te stuntelen voor open doel. Ik ben overigens ook benieuwd of de verbanning van Fachtali en Tshibamba hier nog iets mee te maken heeft.

FC Den Bosch is betrokken bij maar liefst drie van de vijf verdachte duels. Toch wordt de club vooralsnog gespaard door VI en aanverwante media. In plaats van zich koest te houden, spreekt de Bossche club nu echter voor zijn beurt, in de persoon van Fred van der Hoorn. Van der Hoorn zal voortleven als de speler die Danny Hesp ooit met een terroristische overtreding ongelukkig schopte. En dat wordt dan 'manager voetbalzaken' van een bvo. Op ethisch bewustzijn kun je deze blaaskaak dus al niet betrappen. Zijn commentaar op de aantijgingen tegenover Elfvoetbal is lachwekkend.

De 0-5 tegen VVV is voor Den Bosch de meest dubieuze uitslag, zo wordt terecht opgemerkt. Van der Hoorn denkt vervolgens ontkrachtende argumenten te hebben, maar die zijn juist contraproductief: 'Ik kan het me niet voorstellen. We waren in de eerste helft de betere partij en kregen veel kansen om te scoren.' Dat die kansen een voor een verprutst werden, is toch eerder een veeg teken, Fred? Elfvoetbal wijst erop dat de 0-5 al na 57 minuten op het bord stond. 'Dat is het enige waarin je gelijk hebt,' geeft doodschop-Freddie toe. Er wordt gewezen op de mogelijke rol van Tom van Weert, die als invaller kort voor tijd een open kans opzichtig om zeep hielp. Fred: 'Tom speelt op een amateurcontractje. Die heeft niets verkeerd gedaan.' Fredje toch. Is niet júist een speler die voor een reiskostenvergoeding komt voetballen vatbaar voor een aangeboden zak geld?

Van der Hoorn lult zich klem. Terwijl dat niet eens nodig is. Het 'bewijs' van Van Duren is vooralsnog flinterdun. Een mannetje heeft in Azië contact gelegd met een ander mannetje dat zich bereid toont voor $30 000,- 'informatie' over verkochte wedstrijden te verstrekken. De onderzoekers gaan niet akkoord maar vragen de tussenpersoon wel hoe betrouwbaar de informatie is. Die zegt dat er in één jaar van vijf wedstrijden van tevoren de 'juiste' uitslag is 'verkocht' aan geïnteresseerde gokkers. Er wordt nergens blijk gegeven van het checken van deze vage tips, van de betrouwbaarheid van deze stroman van een illegaal bedrijfje.

Bovendien is het al te eenvoudig voor een illegaal gokkantoortje om een geldgeile gokker dertigduizend dollar af te troggelen met vermeend winstgevende informatie en er dan snel met het geld vandoor te gaan. Dat is eenvoudig verdiend, daar kunnen geen inkomsten uit gokken op wedstrijden tegenop. Waarom past onderzoeksjournalist Van Duren niet een veel directere methode toe: niet het verleden onder de loep nemen, maar de toekomst? Selecteer een aantal wedstrijden, koop informatie over de uitslag en wacht af tot ze gespeeld worden. Als die uitslagen exact overeenkomen met de toegespeelde einduitslag, dan heb je concreet bewijs. Nu is het maar afwachten wat de UEFA boven water weet te krijgen.

Het is - ik herhaal - naïef te denken dat omkoping aan Nederland voorbijgaat, maar het lijkt erop dat Van Duren opnieuw voor zijn beurt praat. Hij en Derksen hebben deze 'scoop' koste wat kost willen meenemen in het kerstnummer om de losse verkoop op te stuwen. Risico is een fikse claim van de belasterde clubs als het allemaal niet waar blijkt te zijn.

Geen opmerkingen: