Het eind van het jaar nadert met rasse schreden en dat betekent dat de Top 2000 er ook weer aan zit te komen. Binnenkort maar weer eens stemmen, dacht ik laatst. Helaas kwam ik van een koude kermis thuis. Radio 2 heeft namelijk besloten dat er dit jaar in het geheel niet gestemd mag worden.
Wat is er aan de hand? De eerste Top 2000 werd uitgezonden in de laatste week van 1999. Het jaar 2000 stond voor de deur en programmamakers bedachten het briljante concept van een eenmalige non-stopuitzending met de beste tweeduizend liedjes aller tijden om zo het nieuwe millennium te verwelkomen. De stemprocedure was vrij simpel: iedereen mocht zijn of haar favoriete nummer inzenden. De tweeduizend liedjes met de meeste stemmen werden vervolgens in alfabetische volgorde gezet waarna nog eens gestemd mocht worden om de rangschikking te bepalen.
De Top 2000 bleek een gigantisch succesnummer en veranderde van een eenmalig initiatief in een jaarlijks terugkerend fenomeen, met afstand het best beluisterde radioprogramma van Nederland, 'het radio-evenement van het jaar.' Rondom het programma woekerde met de jaren een wildgroei aan nevenactiviteiten, zoals verzamelcd's, televisieprogramma's, concerten, een stemfinale enz. Ook veranderde het publiek. Waren het in de beginjaren nog alleen de vaste luisteraars van Radio 2 die de lijst samenstelden, langzaamaan begon iedereen zich ermee te bemoeien. Gevolg was dat de roep om een lijst die representatief was voor heel Nederland steeds meer aanzwol. Radio 2 laveerde handig tussen de stromen door en liet mondjesmaat artiesten toe die niet een-twee-drie geassocieerd werden met de zender. Zo werd de lijst meer en meer een algemene lijst en steeds minder de lijst van Radio 2.
Inmiddels is het 2008 en dat betekent dat de Top 2000 dit jaar zijn tiende editie beleeft. Om dit jubileum te vieren heeft men op de burelen bij Radio 2 besloten alle uitgebrachte stemmen van de voorgaande negen edities (in totaal 7,1 miljoen) bij elkaar op te tellen om zo de ultieme lijst der lijsten te kunnen presenteren. Dit concept heeft mijns inziens op zijn minst één groot voordeel en één groot nadeel.
Het voordeel is dat de waan van de dag - of concreter: de waan van het jaar - niet meer zal regeren. Elk jaar werd de lijst opgeschrikt door liedjes van nog geen jaar oud die op hoge posities binnenkwamen. Om een jaar later vanzelfsprekend als een baksteen door de lijst te zakken. Zulke hits hebben één, hoogstens twee jaar hoge ogen gegooid en zullen door het huidige optelprocédé voor minder vervuiling zorgen dan in andere jaren.
Het nadeel is dat grote artiesten die pas recentelijk na jarenlang gemor en geweeklaag zijn toegelaten, niet de kans hebben gehad in negen jaar een respectabel aantal stemmen te vergaren. Bands als Radiohead, Blue Oyster Cult en The Clash doen pas een jaar mee en zullen de lijst van dit jaar hoogstwaarschijnlijk niet eens halen. De traditionele Radio 2-artiesten die er vanaf het begin bij zijn, zullen daarentegen hun dominantie weten te verstevigen.
Zo heeft Radio 2 op welhaast slinkse wijze haar identiteitsverlies een halt toegeroepen door de lijst dit jaar weer een vertrouwd eigen gezicht te geven. De zender is er na een harde leerschool achtergekomen dat de ongebreidelde zucht naar alsmaar meer en meer stemmen heeft geleid tot een lijst die noch representatief is voor heel Nederland, noch voor het Radio 2-publiek. Kiezen voor een van de twee levert onvermijdelijk scheve gezichten op, maar met de keuze voor de vaste luisteraars heeft Radio 2 wel eindelijk zijn kaarten op tafel gelegd en dat is ook wat waard.
Op 17 december wordt de complete lijst door Radio 2 bekendgemaakt.
1 opmerking:
Tja, maar het grootste nadeel blijft toch wel dat het een Radio 2 lijst is. Waarin heel veel muziek per definitie geen kansen krijgt. Vind ik dan - mijn lievelingsnummers stonden er nooit in ;)
Hoewel dat ook aan mijn smaak kan liggen (sinds het kritiek-college van deze week merk ik toch wel dat ik soms niet match met de rest...)
Een reactie posten