zondag 19 oktober 2008

Kruimels

1. Op de radio speelt 'Oktober', de nieuwste single van Bløf: "Oktober is de wreedste maand."
Heeft Pascal Jakobsen T.S. Eliots Het barre land (The Waste Land) gelezen?
Bløfs artistieke uitwerking van de wreedste maand is in haar soort overigens net zo geslaagd als die van Eliot.

2. Who the fuck is Joseph?

3. Jan Blokker. Ik heb hem nooit begrepen en hij doet er alles aan dat te ondersteunen. Nu ook weer met zijn boek over twaalf moorden op Nederlandse bodem. Doel is naar eigen zeggen aan te tonen dat dé Nederlandse identiteit niet bestaat. Op zich een nobel streven. Ik raak echter onherroepelijk in verwarring als Blokker en zijn zoons allerlei overeenkomsten aanwijzen tussen moorden, door vele eeuwen van elkaar gescheiden bevolkingsgroepen als verwanten neerzetten en daarmee van de weeromstuit toch een zekere onveranderlijke identiteit blootleggen. De ADO-hooligans die naar het Binnenhof optrokken na de moord op Fortuyn zijn het equivalent van het gepeupel dat Johan en Cornelis de Witt lynchte, de Ajax- en Feyenoordhooligans van Beverwijk worden vergeleken met middeleeuwse ridders. Ik moet het boek nog lezen, dus ik schort mijn oordeel op. James Kennedy legde in de NRC in ieder geval al de vinger op de zere plek: "Om essentialistische aanspraken op Nederlandse tolerantie en nuchterheid de kop in te drukken, hebben de Blokkers zich geroepen gevoeld hun eigen eeuwige, onveranderlijke stereotypen te verzinnen."

4. Wilders is de ladder van Wittgenstein. De andere partijpolitici moeten naar hem luisteren om tot inzicht te komen, maar hem daarna wegwerpen.
(Beter: daarna de ladder omhoog trekken en er op gezette tijden een blik op werpen.)

5. Gedichten lezen met gedichten:
'De stilte die dan ontstaat
is een stilte, niet slechts naar de vorm
een stilte voor de storm,
maar een stilte van het soort
waar dingen in worden gehoord
die nog nimmer het oor vernam.'

(M.Nijhoff - Het uur U)
Samenvatting:
'Elk woord vernieuwt de stilte die het breekt.'
(M.Nijhoff - Awater)

6. Typisch Nederlands: Peter R. de Vries wint een Emmy Award maar wordt niet eens genomineerd voor een Televizierring. De wet van het maaiveld is onvermoeibaar van kracht.

6b. Je kunt je overigens afvragen wat de waarde van een Televizierring is als een odieuze overjarige puber als Nicolette Kluijver al genomineerd wordt voor Beste televisietalent...

7. Op treinstations word je overspoeld met gratis krantjes. Vier verschillende maar liefst lagen er tot voor kort voor het meenemen. Drie van de vier - te weten Metro, Spits en De Pers - zijn niet te pruimen. De vierde - de DAG - was de enige fatsoenlijke. En laat nou net de DAG het veld hebben moeten ruimen. Het is niet eerlijk.

7b. Een andere Spits voor wie het wellicht goed is het veld te ruimen, is Frits Spits. Plaatsvervangende schaamte overviel mij bij de radio- en televisieoptredens van het icoon. Spits was furieus dat Matthijs van Nieuwkerk niet even zijn nieuwste boekje de lucht in tilde bij DWDD. Het ging hem heus niet om het boekje of de verkoop ervan. Nee nee. Waarom dan die tranen met tuiten? Frits zakte volledig door het ijs, alles en iedereen werd erbij gehaald, tot GeenStijl toe. Frits Spits, gevallen held, nationale jankbal.

8. NAC Breda koploper in de Eredivisie. Meest opmerkelijke prestatie is echter het goede spel van Anthony Lurling. Heeft hij geen heimwee dan??? Breda is met al die files toch al gauw een uur rijden van Den Bosch. Lurling presteerde het ooit zijn slechte prestaties bij 1.FC Köln toe te schrijven aan heimwee. Keulen, net over de grens, ligt 1 uur en 54 minuten autorijden van Den Bosch. Lurling is afkomstig uit de Graafsewijk. Dat is bij nader inzien de meest opmerkelijke prestatie: heimwee krijgen naar de Graafsewijk...

9. Dagelijks in het Brabants Dagblad: de niet onaardige strip 'S1ngle' van Hanco Kolk. Van S1ngle wordt nu een televisieserie gemaakt. De blonde Fatima lijkt in de strip op Bracha van Doesburg en wordt dan ook door Bracha van Doesburg gespeeld. De zwartharige Stella lijkt in de strip op Katja Schuurman en wordt dan ook door Katja Schuurman gespeeld. De forse Nienke wordt gespeeld door Eva van der Gucht. Er is echter maar een iemand die sprekend op Nienke lijkt: Annemarie Jorritsma.

10. Gehoord in de trein:
ENE JONGEN: "Feyenoord organiseert een tentoonstelling omdat ze honderd jaar bestaan. Er is bijvoorbeeld aandacht voor het meeuwincident met Eddy Treijtel."
ANDERE JONGEN: "Meeuwincident?"
ENE JONGEN: "Ja, Eddy Treijtel schoot ooit eens een meeuw uit de lucht bij een verre uittrap."
ANDERE JONGEN: "Haha."
ENE JONGEN: "Ze hebben hem nu opgezet voor de tentoonstelling."
ANDERE JONGEN: "Wie? Die meeuw?"
Nee, Eddy Treijtel...

1 opmerking:

ditisstefan zei

Leuke kruimels :)... Alleen laten we Bluf niet gelijk staan aan échte klassiekers...