dinsdag 19 augustus 2008

Olympische Spelen

* Al 43 gouden medailles voor China... Ik ben benieuwd hoeveel ervan behaald zijn door de Chinese atleet Do Ping.

* Nieuwe heldinnen: de Nederlandse waterpolovrouwen. In de ochtenduren twee fantastische wedstrijden gezien tegen Italië (kwartfinale 8-8, wns) en Hongarije (halve finale, 8-7). Een Spartaanse voorbereiding heeft geresulteerd in magnifieke fitheid, een ongekende drive, messcherp verdedigen en efficiënte doelpogingen. De namen Ilse van der Meijden, Marieke van den Ham en Iefke van Belkum blijven voor mij voor altijd verbonden aan deze Spelen. Of ze nu winnen of verliezen van de VS in de finale, voor mij hebben ze goud.

* Briljante opmerking over Yuri van Gelder van Fred, het typetje van Jeroen van Koningsbruggen, in De Olympische Sportquiz: 'Yuri van Gelder? Die moet gewoon praatjes maken met die kinderen op de televisie.'

* Sporten die ik alleen met veel plezier bekijk tijdens de Olympische Spelen: hockey, zwemmen, atletiek, baanwielrennen, kano (wildwater), roeien, turnen.
Sporten die zelfs op de Olympische Spelen niet leuk zijn om naar te kijken: zeilen, judo, dressuur, schermen, softbal, gewichtheffen.
Sporten die geschrapt mogen worden: worstelen, schieten, kano (vlakwater), ritmische gymnastiek.

* Claustrofobie in de praktijk: het dubbelspel bij het tafeltennis.

* Chinese grondigheid [I]: het kleine meisjes dat zo mooi zong tijdens de openingsceremonie blijkt niet echt gezongen te hebben. Het ware zangeresje werd te lelijk bevonden - te mollig en scheve tanden - om in beeld te verschijnen voor een miljardenpubliek...

* Zouden de hockeyers van pakweg Australië, Spanje en Duitsland ook kakkers zijn?

* De Olympische gedachte: sporters uit bananenrepublieken die mogen starten op de 50 meter vrije slag. De meest kolderieke sprongen vanaf het startblok, zwemmers die als een speer van start gaan en slechts met moeite de overkant halen, snotneuzen van nauwelijks dertien jaar, en niet te vergeten enkele sublieme persoonlijke records. Bijvoorbeeld Stany Kempompo Ngangola uit de Democratische Republiek Congo. Zijn inschrijftijd was 1 minuut en 15 seconden, hij zwom de 50 meter in een fantastisch pr van 35,19 seconden. Het wereldrecord staat op 21.28...

* Spontane meiden: Femke Heemskerk, Ranomi Kromowidjojo (goud 4x100 meter)
Saaie meiden: Marit van Eupen, Kirsten van der Kolk (zilver lichte twee)

* Mijn tailleomtrek: 68 centimeter. Omtrek één bovenbeen van de Schotse baanwielrenner Chris Hoy: 70 centimeter!!!

* Chinese grondigheid [II]: Regen kon weleens de openingsceremonie gaan versjteren. Daarom lanceerden de Chinezen 1104 raketten met zilverjodide in de nabije omgeving om de regenwolken tegen te houden. De regen viel elders, de opening verliep uitstekend...

* Tussenstand: wekker gezet tussen 04.00 uur en 05.00 uur voor een finale met Nederlander(s): 4 keer. Oogst Nederlander(s) in deze nachtelijke uren: 0 medailles. Van tussenstand maar eindstand gemaakt...

* Balkenende is een held: je kunt op politiek gebied meer bereiken door naar China te gaan, de openingsceremonie bij te wonen en vervolgens de dialoog aan te gaan met de machthebbers dan door demonstratief thuis te blijven. Daarin geef ik hem gelijk: Westerse wegblijvers hebben toch veel weg van welopgevoede kinderen uit moreel hoogstaande gezinnen die zich te verheven voelen om op kinderfeestje te gaan bij dat jongetje uit een armoediger gezin dat vanzelfsprekend niet is opgevoed met de normen en waarden van de rijkeluis heeft. Sla de uitnodiging hooghartig af en het jongetje zal zich dieper ingraven in zijn wrok.

* Alom rondzingende naam: Usain Bolt... Usain Bolt... Usain Bolt...

* Balkenende is een knuppel: de premier mocht meerijden in de volgauto tijdens de wegwedstrijd van de dames bij het wielrennen. JP hoefde alleen maar te letten op de drie regenjacks die op de achterbank lagen. Bij koude omstandigheden moesten die overhandigd worden aan de rensters Marianne Vos, Chantal Beltman en Mirjam Melchers. Het hield op met zachtjes regenen, de rensters raakten bevangen door de kou, maar Balkie vergat zijn opdracht. Marianne Vos, topfavoriete, verkleumde en werd slechts zesde.

* Michael Phelps (x8)

4 opmerkingen:

Anoniem zei

Hey Marc,

En wat te denken van de eerste medaille voor Afghanistan!! Met Teakwondo haha ik dacht eerst aan speerwerpen ofzo.
Leuk bericht.
Ik heb nog niets gezien van de OS, maar lees af en toe wat op internet.
Fijne vakantie en een goede reis.
Groetjes uit Thailand

Marc van Zoggel zei

Hey Vugt,

Leuk om een berichtje uit Thailand te krijgen. Dat vlaggetje had ik nog niet ;)

Ja de Afghanen hebben hun medaille binnen, net als Togo, Iran en de Nederlandse Antillen. België daarentegen staat nog immer met lege handen.

Ik heb je Thailandsite een week niet kunnen lezen omdat de computer genezen moest worden en de site het op de oude pc niet deed. Nu ben ik weer bij en kan ik concluderen dat je een schitterende vakantie beleeft.

Tot gauw!

Jeroen Dera zei

Die saaie meiden hebben ook goud ;)

Anoniem zei

Zonder de OS was ik deze vakantie niet doorgekomen. Het zwarte gat loert over 2 dagen... En vanavond helaas ook de laatste sportquiz. Fred en Ria zijn briljant!
Jammer trouwens dat je de mooiste (waterpolo)wedstrijd van het toernooi gemist hebt gisteren, maar daar staat hopelijk een hele leuke vakantie tegenover.
Ik ben benieuwd naar je verhalen!