zondag 4 mei 2008

Zwitserse zwarte gaten

Vorig jaar berichtte ik over het fascinerende project dat momenteel in Zwitserland onder de grond gestalte krijgt: de LHC (Large Hadron Collider) van het CERN. Een mislukte test stelde de ingebruikname uit tot mei 2008. Dat tijdstip is nu aangebroken. Tijd voor een update. De onderzoekers hopen over een maand daadwerkelijk de eerste deeltjes de tunnel in te sturen. Er ligt echter nieuwe vertraging op de loer.

Een team van zes wetenschappers heeft namelijk een rechtszaak aangespannen tegen CERN 'om de wereld van de ondergang te redden'. Wat is er aan de hand? Zoals bekend houdt men er bij het CERN rekening mee dat er binnen de LHC door de gigantische kracht waarmee deeltjes op elkaar zullen gaan botsen zwarte gaten kunnen ontstaan. Deze gaten zullen echter niet alleen bijzonder klein zijn, maar ook een kortstondig leven beschoren zijn. Voor ze verschenen zijn, zijn ze alweer verdampt.

Eén van de zes, de Spaanse wetenschapsfilosoof Luis Sancho, spreekt echter over CERN als 'een fabriek die een milieuramp zal veroorzaken'. Een zwart gat ter grootte van een munt zal de planeet opslokken. Hij vraagt de rechter de wereld te redden: 'Als een kind een gevaarlijk speeltje heeft, wil hij 't niet afstaan, tenzij de ouders 't afpakken. Ik vraag de politieke machten op aarde om deze kinderen te laten ophouden onze enige planeet te vernietigen.' De zaak dient in juni in Honolulu, Hawai. Bij het CERN trekt men zich weinig aan van de zaak, maar mogelijk levert het gedoe toch weer vertraging op. En dat terwijl iedereen staat te popelen om te beginnen, inclusief ik vanuit mijn luie stoel.

Sancho claimt wiskundig te kunnen aantonen dat er kritieke zwarte gaten zullen ontstaan in de LHC. Natuurkundige Frank Linde doet dit af als onzin. Sancho zou een uitbreiding van een omstreden theorie gebruiken. Hij voegt delen van twee theorieën bij elkaar en denkt dan een nieuwe theorie te hebben. Jos Engelen, directeur van het CERN, bepaalt de kans dat Sancho gelijkheeft dan ook op 'nul'. We worden bovendien elke seconde gebombardeerd door kosmische deeltjes en nog nooit heeft zo'n botsing een fataal zwart gat gecreëerd.

Aan de LHC wordt al twintig jaar gewerkt, de kosten bedragen vier miljard euro. Linde verklaart dat alle deeltjes die we kennen slechts 4% van het universum uitmaken. De overige 96% is ons nog onbekend! De LHC moet het mogelijk maken hypothetische deeltjes als het Higgs-deeltje te vinden. Dit zal 'het mysterie massa' eindelijk grotendeels verklaren. En wie weet vindt men nieuwe, nu nog onvoorstelbare zaken. De LHC gaat het ons laten zien. In juni of juli gaat hij dan echt van start, daar mogen de doemdenkers geen afbreuk aan doen.

Afgelopen zaterdag behandelde EénVandaag het project. Zie hier de betreffende uitzending. Bekijk schitterende beelden van het ondergrondse project en leer dat het CERN ervoor verantwoordelijk is dat wij internet hebben en dat men momenteel werkt aan een nieuwe vorm van internet.

2 opmerkingen:

ditisstefan zei

Dat zou wel ineens balen zijn, als onze planeet werd opgeslokt door een door onszelf gemaakt zwart gat :P. Al zouden we er zelf waarschijnlijk weinig van merken :). Ik denk dat ik nog even wacht met mijn scriptie afmaken, anders is al dat werk voor niks geweest :P.

Anoniem zei

Stefan, goed punt! Een extra reden om nu nog juist even extra te genieten van het mooie weer...