donderdag 10 april 2008

Pensées van Blaise Nkufo

De VI-rubriek 'Leven zonder voetbal' is altijd erg interessant. Markante personen uit het wereldje doen een boekje open over hun persoonlijke voorkeuren en ideeën. Blaise Nkufo heb ik altijd uitermate geschikt gevonden voor deze rubriek. Afgelopen woensdag was het zover: de filosoof, schaker en goaltjesdief was aan de beurt. Een bloemlezing.

Televisie Ik kijk graag naar zenders als Discovery Channel en National Geographic. Daar worden zaken als technologie en allerlei levensvormen behandeld. Je bent nooit te oud om te leren.
Boek/schrijver Ik hou van al mijn boeken en lees veel Afrikaanse literatuur. Een van mijn favorieten heet Désir d'Afrique, geschreven door Boniface Mongo-Mbousa (bestel). Wanneer ik kan, lees ik. Een van de sleutels naar geestelijke onafhankelijkheid.
Politiek We hebben een zwaar bestaan en het is goed te weten wat er zich allemaal in de wereld afspeelt. Politici hebben een bepaalde verantwoordelijkheid, maar dat geldt eigenlijk voor iedereen. Ik kan me voorstellen hoe moeilijk het is voor jongeren in deze tijd op te groeien. Vanaf het moment dat je wordt geboren staat vast dat je een opleiding moet volgen, geld moet verdienen en relaties moet onderhouden met vrienden, geliefden en familie; een struggle. De lijn tussen goed en slecht is flinterdun. Het belangrijkste is naar jezelf luisteren en niet naar de meningen van derden. Aan de andere kant leer je van gesprekken met verschillende soorten mensen. De vele problemen met de Marokkaanse gemeenschap in Nederland vallen mij op, evenals het feit dat Ayaan Hirsi Ali nu in Frankrijk woont.
Geen voetballer, dan... Ooit zou ik graag een eigen onderneming beginnen, gespecialiseerd in de im- en export tussen Afrika en Europa. Van wat voor producten weet ik nog niet precies. [...]
Leven na de dood Mocht het daadwerkelijk bestaan, dan hoop ik niet opnieuw geboren te worden. Ik wil geen tweede kans. Natuurlijk zijn er zaken waar ik spijt van heb, maar het verleden moet je laten rusten. Hoe je ook leeft, je lééft.
Kwaad om Racisme en pedofilie. [...]
Meest opmerkelijke nieuwsfeit Sla een krant open en je leest over de slechte wereldeconomie. Zoiets baart me enigszins zorgen. Hopelijk verbetert het, helemáál met het oog op mijn plannen voor een eigen bedrijf.

En wederom slaagt Blaise er niet in een filosoof te noemen. Maar niettemin: wat een koning. Tijd voor een aforismenbundel.

2 opmerkingen:

Bob van Tiel zei

Haha, "Hoe je ook leeft, je lééft." De fenomenologische reductie van Nkufo.

Anoniem zei

Ik houd van Twente, ik houd van Nkufo. Ben HEEEEEEEEEEEEEL erg blij dat hij heeft bijgetekend.
En ook blij dat er zowaar voetballers bestaan die interesses hebben buiten het voetbal behalve kledingzaken openen