zaterdag 1 maart 2008

Je bent ooit te oud om te leren

Wie oud wordt, wordt eigenwijs en heeft steeds meer moeite 'met zijn tijd mee te gaan'. Men roest vast. Dat hoeft op zich geen probleem te vormen, zo lang men zijn geknor en gebrom maar beperkt tot bejaardentehuis of aanleunwoning. In Nederland bestaat helaas de traditie om 'journalisten' met enige reputatie en staat van dienst uit respect of uit gebrek aan eerlijkheid nog lange tijd na het bereiken van de pensioensgerechtigde leeftijd een podium te verschaffen, ook wanneer hun houdbaarheidsdatum al lang en breed verstreken is.

Zo wordt Hanneke 'Bassie' Groenteman nog regelmatig naar haar volledig unzeitgemässe mening gevraagd en is journalist van de twintigste eeuw Henk Hofland ook in de eenentwintigste eeuw nog regelmatig al hortend en stotend te bewonderen op de kijkbuis. Groenteman, Hofland en ook een Jan Blokker genieten ongetwijfeld terecht enige roem, maar de tijden veranderen, roem is vergankelijk, en geen enkel mens met gezond verstand zit tegenwoordig nog te wachten op meningen die lang geleden al de aansluiting met de werkelijkheid hebben verloren.

En zo vastgeroest zullen de voormalige toonaangevenden toch niet zijn dat ze blind geworden zijn voor elke maatschappelijke ontwikkeling? Tuurlijk niet, maar ze zijn te hypocriet om openlijk een mening bij te stellen. Zelfs niet als ze persoonlijk ingehaald worden door de tijdgeest. Groenteman die beroofd wordt door ontspoorde jongeren van Marokkaanse afkomst en moet draaien als een gek om vooral niet de ogen te hoeven openen ('Het waren niet eens Marokkanen... Het waren misschien wel Marokkanen, maar ik zou dat nooit zo opschrijven'). Blokker die verbazing en onbegrip toont als zijn vriend Mulisch vertelt tranen in zijn ogen te hebben gekregen toen hij hoorde van de moord op Fortuyn.

En natuurlijk Piet Grijs, pseudoniem van Hugo BC. Dit diakenhuismannetje mag wekelijks in Vrij Nederland zijn psychologische reflexen tentoonspreiden. Niet alleen braakt hij regelmatig ijskoude bagger uit, zoals de wens dat Paul Cliteur eerdaags onder de tram mag komen, ook laat hij zien stronteigenwijs te zijn. In de Vrij Nederland van vorige week (nr.8) schrijft hij: 'Ik kan mij niet herinneren ooit eerder het woord "fucking" opgeschreven te hebben, laat staan gepubliceerd.' Eerder ontkent hij al ooit de woorden 'focking fundamentalist' te hebben gebezigd: 'Natuurlijk herinner ik mij niet elk woord wat ik ooit schreef, maar over deze combinatie kan ik elke weddenschap aangaan dat die nooit uit mijn computer is gevloeid.' Hij verzoekt Joost Zwagerman dan ook diens beschuldiging in De Volkskrant dat Grijs ooit iemand met genoemde combinatie heeft aangeduid, terug te trekken.

Zwagerman durft de weddenschap wel aan aan en zendt deze week (nr.9) een brief in: '[...] in Vrij Nederland van 1-1-2005 schreef Piet Grijs over Sylvain Ephimenco, Afshin Ellian en Ayaan Hirsi Ali dat zij de Nederlandse taal "alleen maar hebben geleerd om er hun fucking fundamentalistische fanatisme mee te kunnen beoefenen."' Bewijs geleverd, bewering ontkracht, weddenschap verloren. Zo duidelijk als wat, dunkt mij. Maar wat is de gemelijke reactie van Grijs?: 'Het zogenaamde citaat "focking fundamentalisme" is een poging mijn column van meer dan drie jaar geleden in 2008 te plaatsen.' Mijn broek zakt af.

Ondertussen versjteren in de Tweede Kamer pseudopolitici de serieuze politiek door met stalen gezicht te pleiten voor een verbod op de vissenkom (Hans Teeuwen anyone?: 'Optelsom, optelsom, vrouwen lastigvallen met een lege vissenkom'). Alsof de tijd niet dringt een pragmatisch-rationele oplossing te bedenken voor de nakende botsing tussen vrije meningsuiting, blonde onverantwoordelijkheid en geloofswaanzin.

Toch was er een lichtpuntje in al dat dorre grijs. Wouter Bos zegt in De Volkskrant het gênant te vinden dat zijn partij zich drukker maakt om het afschaffen van de waterschappen dan om de schooluitval onder jonge Marokkanen. De PvdA moet scherper debatteren over integratie, want polarisatie is de enige manier om de verhoudingen zichtbaar te maken en om zo serieuze vooruitgang te boeken in het debat. Piet Grijs zal toen hij dit las zich ongetwijfeld weer iets meer vastgeklonken hebben in zijn verroeste fundamenten.

1 opmerking:

ditisstefan zei

Waar gaat het heen met Nederland :)? Ik word een beetje moe van de integratie'problemen'... Als we niet zoveel zouden zeiken dan zouden er niet eens problemen zijn :P.

Nee, dan de belastingdienst... Laat Piet G. daar maar eens wat over zeggen :). Dat was vroeger vast beter ;).