woensdag 5 december 2007

Top 600 (slot) : (1) Linkin Park - In the End

Bekijk de clip

De voorbije maanden zijn de 25 hoogst gerangschikte liedjes uit de top 600 onderwerp van een korte of lange bespreking geweest. De top 600 is een lijst die ik eind 2006 opstelde met daarin de (rock)muziek die ik vanaf eind jaren negentig tot eind 2006 vaak beluisterde. De liedjes in de lijst geven zo een mooie dwarsdoorsnede van de achtergrondmuziek bij mijn leven als pre-twintiger. Kwaliteit, of wat daarvoor moet doorgaan, was van ondergeschikt belang, belangrijkste criterium was het belang dat een nummer had en heeft voor mij.

Vandaag, ter afsluiting van deze rubriek, de bespreking van de nummer 1: In the End van Linkin Park. Het staat op 1, omdat het vanaf 2000 tot heden een steeds weer terugkerend nummer is dat altijd 'van toepassing' is. Het album Hybrid Theory kwam in 2000 als geroepen: negatieve muziek, nu eens donker van somberte, dan weer bruisend van woede, gecombineerd met ontladende, aansprekende teksten. Wat wil een scholier nog meer?

'In the End' is de uitwerking van een gedicht van Chester Bennington en bevat zo'n beetje alle thema's die in de voorbije maanden in de nummers 25 t/m 2 langs zijn gekomen: tikkende tijd en allesvernietigende verandering, ingehouden wanhoop en opgekropte woede, sijpelende herinneringen en knagende spijt, de ultieme vergeefsheid van alles.

Tikkende tijd en allesvernietigende verandering zagen we al gethematiseerd bij o.a. (25) 'Bother', (14) 'Everybody's Changing, (8) 'Adam's Song' en (4) 'Clocks' en is ook in 'In the End' van cruciaal belang. Gesymboliseerd in het pianodeuntje, maar ook verwoord in de tekst:

Time is a valuable thing
Watch it fly by as the pendulum swings
Watch it count down 'til the end of the day
The clock ticks life away
It's so unreal
[...]
Things aren't the way they were before
You wouldn't even recognize me anymore

Ingehouden wanhoop en opgekropte woede waren te vinden in o.a. (23) 'SOS', (18) 'Somewhere I Belong', (12) 'Down Another Day' en (9) 'Drowning', en vormt ook een onderstroom in 'In the End':

I kept everything inside
And even though I tried
It all fell apart

Sijpelende herinneringen en knagende spijt werden prachtig vormgegeven in o.a. (22) 'What went wrong?', (20) 'Cacophony', (16) 'Cat like Thief' en (7) 'There Is'. Ook in 'In the End' vinden we dit thema terug:

Tryin' to hold on
Didn't even know, I wasted it all
Just to watch you go
[...]
Remembering all the times you fought with me
I'm surprised it got so far

En het sluitstuk, het overkoepelende motief van de vergeefsheid, al gesignaleerd in o.a. (24) 'We Might as well Be Strangers', (13) 'All of This', (3) 'Way Away' en (2) 'Underneath the Gun', vormt d.m.v. het refrein van In the End ook het het einde van deze rubriek:

I tried so hard and got so far
But in the end, it doesn't even matter
I had to fall, to lose it all
But in the end, it doesn't even matter
Teksten: © Linkin Park

3 opmerkingen:

ditisstefan zei

Een goede afsluiter, denk ik. Inderdaad zit er veel in qua thematiek. Maar laten we niet vergeten dat het ook muzikaal en qua sfeer een van de sterkste Linkin Park nummers is, zoniet de sterkste. Ik vind 'Numb' ook erg goed. De nieuwe CD vond ik dan weer wat tegenvallen.

Jeroen Dera zei

Ik vind dat ook een goed nummer ! Lekker om mee te blèren ;)

Bob van Tiel zei

Poej, Linkin' Park op 1, Limp Bizkit op 2. Je moet het dadelijk wel goedmaken met je top-5 van klassieke muziekstukken. Om nog maar even een lans te breken voor Arvo Pärts 'Für Alina', check het schitterende betoog van de grootmeester zelf op http://www.youtube.com/watch?v=c08i_9gumJs.