zaterdag 22 december 2007

[Lijstjesmaand] (22): Overgewaardeerde boeken

Le Bob vroeg om een top 5 van 'overgewaardeerde boeken'. Ik vond dit een moeilijk uitvoerbare suggestie, maar wel een hele leuke. Daarom heb ik eens gekeken naar de winnaars van de AKO Literatuurprijs en de Libris Literatuurprijs en naar de boeken die wel op de shortlists voor deze prijzen stonden maar niet hebben gewonnen. Zo kwam het een aantal malen voor dat ik een niet-winnaar eigenlijk beter vond dan de uiteindelijke winnaar. Resultaat is alsnog een top 5 van overgewaardeerde boeken. Tussen de haakje prijs en jaar en het genomineerde boek dat m.i. wél had moeten winnen.

Top 5 Overgewaardeerde boeken

1) K.Schippers - Waar was je nou (Libris 2006, t.o.v. om het even Elvis Peeters - De ontelbaren of Tommy Wieringa - Joe Speedboot)
2) Tomas Lieske - Franklin (Libris 2001, t.o.v. J.Bernlef - Boy)
3) A.F.Th. van der Heijden - Onder het plaveisel het moeras (AKO 1997, t.o.v. A.F.Th. van der Heijden - Het Hof van Barmhartigheid)
4) Abdelkader Benali - De langverwachte (Libris 2003, t.o.v. Marek van der Jagt - Gstaad 95-98)
5) J.Bernlef - Publiek geheim (AKO 1987, t.o.v. Frans Kellendonk - Mystiek lichaam)

2 opmerkingen:

Bob van Tiel zei

Ik heb er maar eentje gelezen, maar die was inderdaad behoorlijk slecht. Maar toch, op de een of andere manier is Franklin wel een boek dat is blijven hangen. Niel met zijn overjas is zeker een van de meest enigmatische figuren uit de vroeg 21ste-eeuwse literatuur in Nederland.

Marc van Zoggel zei

Niel is inderdaad een beklijvend personage, daar geef ik je zeker gelijk in.

Boy moet je toch maar eens een keer lezen. In dat ontzettend zorgvuldig geschreven boek komen alle Bernlef-thema's en -motieven in een grandioze synthese samen.