dinsdag 11 december 2007

[Lijstjesmaand] (11): Illustere figuren uit de voetballerij

Iedere voetballiefhebber heeft zo zijn of haar favoriete figuren uit het wereldje. Figuren die je elke zaterdag- en zondagavond weer met spanning voor de buis doen plaatsnemen. Figuren die uitblinken in prestaties, gedrag en uitspraken. Die zo karakteristiek zijn dat ze je bij voorbaat een glimlach op het gezicht toveren. In de 11e aflevering van December Lijstjesmaand de 5+1 eminentste.

Top 5+1 Illustere figuren uit het Nederlandse betaalde voetbal

1) Pa Modou Kah (foto)
2) Aad de Mos
3) André Wetzel
4) Henk Vos
5) Jan Wouters

Bijzondere vermelding:
6) Jan van Halst

Toelichting:
1: Ook in West-Europa komen ze nog in het wild voor: kannibalen. Pa Kah (Roda JC) is er één. Kah is een beest, een bruut, een barbaar. Hij heeft een leeuwenhart, zijn vliegende tackle is als een jaguar die een antilope bespringt. Kah komt overigens uit Noorwegen.
2: Koning Aad. Een Europa Cup II uit 1988 loodst hem steeds weer bij een nieuwe club naar binnen. Beheerst de kunst van het opgeklopte verhaal tot in de puntjes. Strooide zand in de Ferrari van FC Twente. Wat een held.
3: De enige intellectueel in de voetballerij. Marco's opvolger staat al klaar. Vindt het niet leuk dat iedereen zegt dat hij trainers van verslagen clubs richting ontslag heeft geleid. Al zegt niemand dat. Weet verslaggevers en interviewers keer op keer op 't verkeerde been te zetten met zijn spitsvondigheden en verhulde boodschappen.
4: Speelt al sinds 1956 betaald voetbal. Voerde reeds in 1997 bij Feyenoord zijn laatste kunstje op, maar is nog altijd alive and kicking. Pendelt tussen koning en kutjanus. Kutjanus met zijn markeerstiftgele voetbalschoenen en zijn gemauw. Koning met zijn schitterende omhaal onlangs tegen Veendam.
5: Arme Jantje. Hij kijkt er ook zo beteuterd bij. Ik kan het niet beter verwoorden dan door 'de gedigt jan wouters' van P.Kouwes te citeren:

JAN WOUTERS
ik
kan
dit
ook
helemaal
niet

6: Professor in de wijsheid achteraf. Groot kunstenaar met Paint. Gebruikt vooral rode en gele tinten, pijlen, omcirkelingen, vraagtekens en uitroeptekens. Fans roemen hem om zijn veelvuldig bezigen van het woord 'gogme'.

1 opmerking:

Anoniem zei

"Als mijn zuster een wiel had dan was ze een kruiwagen"