maandag 12 november 2007

TV-kijken met Zoggel

Voor de notoire beeldbuisfanaten die hun dagen doorbrengen voor het klassieke medium televisie: kijktips! Word je ook zo moe van Idols en Dansen/Schaatsen/Zingen met sterren? Van die identieke tuinier- en klusprogramma's en die niet-grappige Lama's ? Van doodsaai Champions League-voetbal en seizoen 35674 van die zogenaamd spannende serie? Van Hart(zeer) van Nederland en het achtendertigste programma van Herman den Blijker? Laat Zoggel je dan de tv-week door helpen. We spreken af elke dag iets anders te kijken. Let's go.

Maandag: De slimste mens (Eén 22:15 - 23:00)
Vlaamse tv wordt onderschat. 's Ochtends kan men slechts een blik werpen in de Radio Donna-studio, maar 's avonds is het genieten van meer dan uitstekende programma's. De tabel van Mendelejev, met o.a. de immer grappige Urbanus en sfeervolle muzikale begeleiding van Frank Vander Linden, is om onbedaarlijk te lachen, maar momenteel helaas niet op tv. Wel van maandag t/m donderdag De slimste mens, de leukste spelshow van het moment. Originele onderdelen, typische humor en het presentatieduo is onovertroffen: het aanstekelijke lachje van Erik van Looy en de galgenhumor van professor Rik Torfs vormen een gouden combinatie (foto links). Show ademt in alles die Vlaamse humor en gemoedelijkheid waar ik een zwak voor heb.

Dinsdag: Two and a half Men (Veronica 18:00 - 19:00)
Nadat RTL mijn geliefde King of Queens van het scherm had gehaald, was ik diep bedroefd. Na aanhoudende protesten is de serie terug, maar wel 's nachts. Waardige vervanger is Two and a half Men. Heeft een tijdje geduurd voor ik deze serie leerde waarderen. Charlie Sheen is immers geen lokkertje. Hij blijkt als Charlie Harper toch een leuk personage neer te kunnen zetten. Charlie is een vrijgezelle vrouwenverslinder met veel geld die zijn tobbende broer Alan en diens zoontje Jake in huis neemt. Levert hilarische scènes op. Glansrol voor de dikke huishoudster Berta met haar lompe, recht-voor-zijn-raap-uitspraken. Maandag t/m donderdag elke dag een dubbelaflevering: het kan niet op.

Woensdag: Bernard (in Man bijt hond, Nederland 2 18:55 - 19:25)Absolute koning Bernard Terlingen. Prototype van de zonderlinge vreemde vogel met bizarre hobby's en gewoontes. Maar wat een passie en vitaliteit! Bernard draagt zijn liefde voor klassieke muziek met verve uit en raakt mij in het hart. De man vertelt bovendien met navoelbare weemoed en vertederend enthousiasme in episoden zijn levensverhaal. Wie hem zijn bewondering voor Mahler's 'frühe erwachen des Waldes' uit diens 1e symfonie hartstochtelijk hoort belijden, kan niet anders dan onmiddellijk deze bewondering overnemen.

Donderdag: -
Werkelijk geen bal op de tv. Lees eens een boek.

Vrijdag: Draadstaal (Nederland 3 23:10 - 23:40)
Dé verrassing van het moment. Jeroen van Koningsbruggen en Dennis van de Ven zetten een prestatie van formaat neer met hun satirische programma vol absurdistisch-realistische sketches met een actueel-maatschappelijke ondertoon. Wordt vergeleken met Koot&Bie. Die vergelijking gaat m.i. mank, maar Jeroen en Dennis naderen de meesters zo nu en dan met enkele typetjes. Persoonlijke favorieten zijn de aimabele, triestige Marokkaan Saïd en de krom-Nederlands pratende ontevreden burger Fred. Later meer over Draadstaal.

Zaterdag: Mooi! weer de Leeuw (Nederland 1 20:25 - 21:20)
Paul de Leeuw is still going strong. Op de abominabele zaterdagavond is hij het eenzame hoogtepunt. Fantastisch hoe De Leeuw steeds weer ontzettend grappig is met zijn combinatie van scherpe improvisatie en keiharde humor-op-het-randje. Om dan ineens een moeilijk onderwerp met zeer veel gevoel en inlevingsvermogen te behandelen. De hele show is een aaneenschakeling van bizarre vervullingen van bizarre wensen, ongelooflijke scènes en optredens van interessante gasten (afgelopen zaterdag Herman van Veen!).

Zondag: Boeken (Nederland 1 11:30 - 12:00) en Bob Ross (AT5 17:00 - 17:30)
Zondags slapen we uit en als we dan wakker worden schakelen we in op Nederland 1 voor VPRO's Boeken. Een interessant een-op-een-gesprek waarin de kundige Wim Brands met een schrijver diens pas verschenen boek doorneemt. Brands luistert goed en stelt de juiste vragen. Door dit programma ben ik al op menig boeiend boek gewezen dat ik normaliter niet zou opmerken, bijvoorbeeld Het slimme onbewuste van Ap Dijksterhuis, Voor een echt succesvol leven van Bas Haring, Het pas ontdekte Evangelie van Judas met prof.dr. Van Oort, Het grote goed nieuws boek van Simon Roozendaal en het vaderlands-filosofische meesterwerk van dit jaar, Uit verveling van Awee Prins. Dat laatste boek ligt klaar voor de kerstvakantie.
Voor de liefhebber (en de bezitter van digitale tv) is er dan nog op AT5 schilderen met Bob Ross. Geniet van het vakmanschap van de man die in een half uurtje een mooi schilderij kan maken, en laat de overbelaste hersenpan en rode oogjes weer volledig tot rust komen.

3 opmerkingen:

Anoniem zei

Tjemig Marc... waar haal je al die tijd vandaan? Mijn televisie staat volgens mij al weken uit. Maar in de kerstvakantie zal ik nog even terugkijken naar je schema...

Marc van Zoggel zei

Ik maak tijd. Alleen maar studeren is slecht voor het hart. En bovendien ben ik geen tijd kwijt aan zulk prijzenswaardig werk als jij doet met o.a. gehandicapten en lezende senioren ;)

ditisstefan zei

Op donderdag komt Keuringsdienst van Waarde. Dat vind ik zelf wel een aardig programma.