zondag 4 november 2007

De derby (vooraf)

Vanmiddag 14.30 uur is het kick-off in Oss. Dan vangt de streekderby tegen FC Den Bosch aan. Voor Oss altijd weer de wedstrijd van het jaar. Winnen tegen Den Bosch betekent welhaast een geslaagd seizoen. In Den Bosch zegt men dat de derby hen koud laat. Van Osse zijde leeft hij weliswaar meer, maar ook in Den Bosch is men goed ziek van een nederlaag tegen de buren. Wat dat betreft hebben ze daar weinig te klagen. FC Den Bosch is als 'grote broer' vaak de meerdere van het 'kleine broertje' TOP.

De mooiste onderlinge confrontaties die ik me bewust herinner:

29-09-2002 FC Den Bosch - TOP Oss 3-4 Sfeervolle derby op het scherpst van de snede. Met onder meer een briljante Danny Guijt; een schitterende overwinning in het hol van de draak.
02-11-2003 TOP Oss - FC Den Bosch 2-1 Het stormde en Den Bosch had 0 supporters bij vanwege een straf. Desondanks een prachtige pot voetbal met een geniale Mitchell Piqué en een lochte doodschop van Van der Sloot.
04-12-2005 TOP Oss - FC Den Bosch 3-3 Knotsgekke editie. Drie keer op achterstand, drie keer weer langszij gekomen. DB schoot bovendien nog een stuk of twintig keer op paal en lat, zodat dit gelijkspel als een overwinning aanvoelde.

Van de twaalf eerdere ontmoetingen in Oss wist FC Den Bosch er maarliefst zeven te winnen, TOP slechts drie. Ook de wedstrijd van vanmiddag belooft weinig goeds. Den Bosch doet het goed dit seizoen en maakt kans op het kampioenschap, terwijl TOP kans maakt om... euh, ja, laatste te worden. Bovendien is het onrustig in Oss door de onenigheid tussen bestuur en supporters. Door de aangekondigde zit- en zwijgacties is veel sfeer niet te verwachten. In principe moet Den Bosch dus vanmiddag een makkelijke overwinning kunnen boeken. Mijn weinige hoop bestaat uit het feit dat zo'n derby altijd een 'wedstrijd op zich' is en dat de tegenstander enkele bepalende spelers mist.

Helaas ben ik door verkoudheid en keelpijn zwak bij stem. De jongens zullen het dus zonder mijn - altijd zeer correct geformuleerde - aanmoedigingen moeten doen. We zullen zien. Vanavond de nabeschouwing!

3 opmerkingen:

Anoniem zei

Dat was zeker wel een onverwacht geslaagde middag he;)
proficiat

Bob van Tiel zei

Gefeliciteerd. Dat is nu al een geslaagd seizoen voor TOP. En Ajax ook al een glorieuze overwinning, dat moet een mooie dag voor je geweest zijn.

Marc van Zoggel zei

Dat Ajax heeft gewonnen mag de pret niet drukken. Wel weer genoten van dat beest Pa-Modouh Kah trouwens in de samenvatting :p