zondag 1 april 2007

Van Bok naar Arjen

Vandaag werd voorafgaand aan de wedstrijd Sparta Rotterdam - SC Heerenveen de Bok de Korver-tribune geopend. De Korver was een van de eerste sportidolen uit de Nederlandse geschiedenis. Hij was de Arjen Robben van het begin van de twintigste eeuw. Deze vergelijking is een mooie aanzet voor een bespiegeling over de ontwikkeling van het spel en de spelers.

Johannes Marius 'Bok' de Korver werd geboren op 27 januari 1883. Hij speelde van 1902 tot 1923 voor Sparta en werd vijf keer landskampioen met de Rotterdamse club. Hij nam deel aan de Olympische Spelen van 1908 en 1912 en won beide keren de bronzen medaille. Zijn voetbalprestaties zijn al indrukwekkend, maar de verhalen over zijn karakter zijn zowel bizar als ontroerend. Wat vertelt de overlevering namelijk over De Korver? Twee dingen: Hij heeft in zijn gehele carrière nooit ook maar één overtreding gemaakt en trainen deed hij nooit omdat hij dat onsportief vond ten opzichte van de tegenstander!!

Met dit in het achterhoofd moet ik treurig vaststellen dat De Korver tegenwoordig geen gelijke meer kent. Integendeel. Arjen Robben profileert zich voornamelijk als een bedrieger met de vallende ziekte. Zijn schwalbes zijn onlosmakelijk verbonden met de voetballer Robben en dat is jammer. Van onsportiviteit jegens de tegenstander ligt Robben niet wakker, en met hem alle hedendaagse voetballers. Bok de Korver is dit jaar 50 jaar dood. Zijn naam en zijn verhaal mogen echter niet vergeten worden. Bij elke speler die in de toekomst een schwalbe maakt stijgt het aanzien van De Korver weer een stukje meer...

Geen opmerkingen: