De Olympische Spelen in Rio zitten erop. De saaie basketbalfinale, traditioneel het laatste onderdeel, vormde een onwaardig decor voor het afscheid van de grote Mart Smeets bij de NOS. Nederland eindigde als 11e in de medaillespiegel met 8 gouden, 7 zilveren en 4 bronzen medailles. Een lichtelijk teleurstellend resultaat, aangezien de delegatie nog nooit zo groot was, veel favorieten faalden en er daarnaast ook erg veel net-nietjes te noteren vielen. De Olympische Zomerspelen blijft hoe dan ook het prachtigste evenement dat er bestaat, in wezen veel mooier dan een WK voetbal. Zestien dagen en nachten lang propvol sport, met atleten die je vier jaar lang niet op je radar hebt maar die je nu hartstochtelijk toejuicht. Ik heb vrijwel alles kunnen zien, van de urenlange sessies Rio Live vanaf 14.00 uur 's middags en de samenvattingen in Studio Rio in de vooravond tot de talkshow Studio Olympic Park rond middernacht en weer verder met Rio Live de nacht in.
Sanne Wevers (turnen, balk). Historisch in een mate die wij nog niet kunnen overzien. En ze schreef het op in haar schriftje.
De tragedie
Yuri van Gelder, vanzelfsprekend. In plaats van als topsporter in een Olympische finale in Rio een week later als veredelde circusact in een tent vol hippies in Biddinghuizen.
Fan geworden van
De volleybalvrouwen. Dat prachtige stel had alleen al om de passie en het enthousiasme een medaille verdiend, verdomme.
Langst opgebleven
In de nacht van donderdag 18 op vrijdag 19 augustus tot half zes voor de halve finale volleybal (v) Nederland-China, en dan bleef die vijfde set nog uit.
Marloes Wesselink (co-commentaar volleybal en beachvolley). Deskundig en to-the-point.
Slechtste commentator
Jan Roelfs die zichzelf euforisch overschreeuwt wanneer jankmuil Neymar junior de winnende strafschop binnenschiet.
Presentator
Henry Schut. Die keurige jongen doet het gewoon heel goed.
Calimero award
Deze gaat naar de Belgen, dit keer in de persoon van de commentator van de VRT na afloop van de halve finale hockey (m) Nederland-België: 'Dat is waar het in sport om draait: huilende Nederlanders.'
Onbegrijpelijk
Diskwalificatie van Jur Vrieling nadat hij zijn paard een paar petsen met de zweep gaf toen die voor de tweede keer dienst weigerde. Als dat niet is toegestaan, prima, maar waarom hebben die ruiters dan een zweep bij zich?
P&G, proud sponsor of moms, met het anthem van Samsung (lange versie) als goede tweede.
Surrealisme
Herman van der Zandt heeft Lucia Rijker te gast om het boksen te analyseren. 'Ik denk dan: doe dan beng-beng pap-pap in plaats van bang-bang-paf!' En die arme Herman maar knikken.
Jorien van den Herik award
Jacques Brinkman vindt Max Caldas 'te dik' om een goede bondscoach te zijn.Diederik Smit (De Speld): 'Paard verstoort kür Edward Gal'.
Door het ijs
Henk Grol. Vierjaarlijks wordt ons verteld dat Grol de beste judoka ter wereld is en nu toch echt die gouden plak gaat ophalen, maar telkens is het weer drie keer niks.
Beslissende passiviteitsstraffen.
Abou Jahjah award
De Egyptische judoka die weigerde zijn Israëlische opponent de hand te schudden.
Tess Wester (keepster handbal) in de halve finale tegen Frankrijk. Wester werd opgehemeld maar wat mij betreft was ze in hoge mate verantwoordelijk voor de nederlaag met haar haastige uitgooien elke keer.
Laffe jury bij het baanwielrennen durft kamikazepiloot Mark Cavendish en valsestarter Jason Kenny niet te diskwalificeren. All cyclists are equal but the British are more equal than others.
Deo Gracia Ngokaba, een 140 kilo zware judoka uit Congo. Met een wildcard in Rio, om na 40 seconden door Roy Meyer op ippon weer naar huis te worden gestuurd.
'Op papier ben ik in Tokio 36 jaar, maar ik blijft altijd 29.' (Churandy Martina gaat door voor zijn vijfde Spelen!)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten