zondag 3 januari 2016

Zeven dagen lang (271)

28 december 2015 t/m 3 januari 2016

MAANDAG Orgel
Op #1214 in de Radio 2 Top 2000: 'Mijn gebed' van D.C. Lewis. De gangbare uitleg is dat de biblebelt dit nummer er ieder jaar in stemt, maar ik heb een andere verklaring: het is vanwege de regels 'Ik had een rotdag, Heer, 't lukte niet best / 'k Werd door collega's ook nog gepest.' In mei meldde het ANP immers dat in Nederland een half miljoen mensen structureel gepest wordt op het werk. Die hebben bijna allemaal op Lewis gestemd.

DINSDAG Avondologie (I)
Op het achterplat van de laatst verschenen druk van De avonden staat een bekende foto van Reve gemaakt door Annelies Romein, dochter van het beroemde historici-echtpaar Jan Romein en Annie Romein-Verschoor en in de roman zelf Bep Spanjaard geheten. In het colofon wordt de naam echter slordig gespeld als 'Annelies Romijn'. Hoog tijd voor een nieuwe druk, naar wij dachten.

WOENSDAG Barney Army!
Raymond van Barneveld komt weer een stapje dichter bij de Fanny Blankers-Koen Carrièreprijs. Wat een held.

DONDERDAG Avondologie (II)
Reve had natuurlijk nooit voorzien dat het ooit een traditie zou worden om elk jaar weer op de laatste tien avonden van het jaar De avonden te lezen, want dan had hij nooit van het laatste hoofdstuk veruit het langste hoofdstuk gemaakt. Dat is gewoon niet te doen met zo'n oudejaarsavond waarop je steevast pas in de vroege uurtjes erin kruipt.

VRIJDAG Grote broek
Zinnetje in de VI, in een artikel over VVV: 'De Venlose club mag dan geplaagd worden door financiële problemen, op het veld maken de Limburgers indruk.'
Welbeschouwd een rare zin, want nu lijkt er een soort tegenstelling te worden gesuggereerd, terwijl er eerder sprake is van een causaal verband: VVV staat zo hoog omdat het spelers heeft gekocht die het zich budgettair helemaal niet kon veroorloven.

ZATERDAG Klassieker
Saoedi-Arabië tart Iran met executie sjiitische geestelijke, woedende Iraniërs steken Saoedische ambassade in de fik. De traditionele nieuwjaarswedstrijd in het Midden-Oosten eindigt in een gelijkspel. 

ZONDAG Magniet!
'Opnieuw fors minder vuurwerkslachtoffers' (NOS). Honderd minder dan vorig jaar, een daling van 16%. De afsteektijden zijn ook al fors aangepast: wij waren vanaf 10.00 uur in de weer, tegenwoordig mag het pas vanaf 18.00 uur. Bovendien was dit jaar van al het verkochte vuurwerk maar liefst 92% siervuurwerk. Vorig jaar werd er nog 27% knalvuurwerk verkocht. 
Niets dan positieve ontwikkelingen, maar toch blijft een clubje fanatici lobbyen voor een algeheel vuurwerkverbod. Inmiddels wordt het meeste letsel veroorzaakt door illegaal vuurwerk. Er zal alleen maar méér illegaal vuurwerk in omloop komen bij een algeheel verkoopverbod aan particulieren, maar dat is aan dovemansoren gericht. Typisch voor dit soort dossiers: men kan nog zo veel concessies doen, het is nooit genoeg; zie ook: Piet, Zwarte.

Geen opmerkingen: