zondag 29 november 2015

Zeven dagen lang (266)

23 t/m 29 november

MAANDAG Broekpoepers
'"En nu wordt u als profeet bestempeld."
"Het is geen officiële titel, geloof ik, anders zou ik het wel gebruiken."'
Zo! Arthur van Amerongen publiceerde in 2008 Brussel: Eurabia, werd erom verketterd, haalt nu zijn gelijk en schreeuwt het in een hilarisch interview in de Volkskrant van de daken.

DINSDAG Pizza calamiteiten
De zogenaamde 'klimaatwet' van Samsom en Klaver kan ik helaas niet serieus nemen sinds ik dat item in het NOS Journaal over een overstroming zag: het was een fictief nieuwsbericht. Met nieuws uit 2056... En verslaggever Henrik-Willem Hofs aan de wandel met de directeur van het KNMI: 'Het is eind november en ik loop nog in mijn zomerjas, is dit de klimaatverandering?', waarop de directeur bevestigend antwoordt.
Man man man, dat is toch van precies hetzelfde bedroevende niveau als die Republikein in Amerika die met een sneeuwbal in zijn hand in de Senaat aan de microfoon verscheen om aan te tonen dat het wel meeviel met de opwarming van de aarde, of als Martin Bosma met dezelfde boodschap vanaf zijn wintersportadres.
Henrik-Willem had ook begin vorige maand een item kunnen maken: Het is begin oktober en ik stik de moord van de kou, is die opwarming van de aarde dus gelul?
Voor de goede orde: ik vind ook dat we bijtijds maatregelen moeten nemen tegen de gevolgen van zeespiegelstijging, extreem weer in de toekomst, etc. -  maar van zulke 'journalistiek' word ik van de weeromstuit recalcitrant.

WOENSDAG Agency
'Als argumenten het afleggen tegen gevoelens, als feiten moeten worden verzwegen omdat ze kwetsend kunnen zijn, als iemand zijn mond moet houden omdat hij niet de juiste "identity" heeft - dan staat de vrije meningsuiting op het spel.'
Uitmuntend opiniestuk van Dieuwertje Kuijpers en Geerten Waling vandaag in de Volkskrant.
Het zou verplicht in elke universiteit boven elk bureau moeten komen te hangen.

DONDERDAG Awaydays
Voor als wij weer eens klagen dat we helemaal naar Leeuwarden of Maastricht moeten:
Luch Energiya Vladivostok speelde gisteravond op het Russische tweede niveau een uitwedstrijd tegen Baltika Kaliningrad. Dat is een reis van ongeveer 7350 kilometer - bijna even ver als Amsterdam-Paramaribo. Er bestaat geen rechtstreekse verbinding tussen beide steden, zodat de Vladivostokkers met een tussenstop 16 uur over de heenreis deden en - door een ongunstig reisschema - zelfs 32 uur over de terugreis.
Vladivostok verloor met 3-0. (Bron: AD)

VRIJDAG #AMF
De boekpresentatie van Glorious Hearts van Joris van de Wier in Donner Rotterdam was precies zoals het hoort: lekker rommelig en vol marginaal vermaak, met als klap op de vuurpijl een soort Iraanse Danny Dyer die even propa naughty kwam doen.
En dan bij thuiskomst ook nog de nieuwe Staantribune in de brievenbus, het kan niet op vandaag.
Glorious Hearts heeft overigens een motto - een uitspraak van Terry Pratchett - dat exact het bestaansrecht van een blad als Staantribune en de filosofie van de makers en lezers vat: 'The thing about football - the important thing about football - is that it is not just about football.'

ZATERDAG I get silly when I play in Philly
Het regent records in de sportwereld. Vorige week al de wereldrecords in het schaatsen, vandaag Jamie Vardy's doelpuntenrecord in de Premier League, en niet te vergeten de historische winning resp. losing streaks van Golden State Warriors en Philadelphia 76ers in de NBA.
Die laatste vind ik persoonlijk extra bijzonder omdat beide teams toen ik de NBA nog intensief volgde - eind jaren negentig, begin jaren tweeduizend - een omgekeerde status genoten: Philadelphia was een topteam met de legendarische Allen Iverson, terwijl Golden State het lelijke eendje was dat steevast in de onderste regionen bivakkeerde.

ZONDAG Geluk
'Iedereen wil een gelukkig leven, of een zo gelukkig mogelijk leven, maar ik vind dat een bijna hovaardige eis. Geluk is meestal maar weggelegd voor mensen die niet goed om zich heen kijken.'
Chrétien Breukers, Lot, 2015, p. 26-27

Geen opmerkingen: