dinsdag 30 december 2014

Notities bij de Zestiende Editie van de Lijst der Lijsten

Dé trend van dit jaar: mensen met een accent in de commercials. Met name platpraoters uut 't oost'n des lands tieren welig. Bennie Jolink voor de SNS Bank met z'n 'knalpiep', die zorgbehoevende bejaarde 'Hans' in de overheidspropaganda voor de zorghervorming met zijn 'moet je maar 'ns kieken'.
Het zegt wel iets dat uitgerekend de banken en de zorg, twee sectoren die imagoschade lijden onder de schaalvergroting en schaamteloze graaizucht, hun toevlucht nemen tot boertjes van buut'n om nog de suggestie van vertrouwdheid, nabijheid, gemeenschapszin te wekken. En van de Boerenleenbank hoor je nu net niks...

...En dan heb je nog die knakker die beweert dat hij door alle reclames van zorgverzekeraars zijn eigen zorgverzekering is gaan heroverwegen en toen heeft besloten over te stappen. Nou, met mij gebeurt het omgekeerde, ik word eerst licht agressief en vervolgens doodmoe van al die wervingsspotjes. En van dat belegvarken krijg ik ook het zuur.
Nee, de dagen van Mien die dacht: HAD IK MAAR EEN BLUSDEKEN, die dagen liggen ver achter ons...

...Idem voor het Top 2000-café. Dat begint ook een beetje uit de hand te lopen sinds iedereen het op tv kan volgen. Ze werken er met tijdslots van een half uur en de mensen willen er na tweeënhalf uur in de rij staan blijkbaar het maximale uithalen. Gevolg is een café vol dwazen die halsbrekende toeren uithalen om maar in beeld te komen en het café omtoveren tot een kermis. Het is wachten op het eerste kroeggevecht.
Waar is de tijd gebleven dat je daar nog gewoon een paar integere jongemannen aan de bar kon zien zitten, nippend aan hun kopje koffie, genietend van de muziek...?

...Nu moet gezegd dat sommige deejays ook hun steentje bijdragen aan de toename van de hysterie en het gehos. Met oudgediende Hans Schiffers als dieptepunt. Of zou het komen door die twee blondines die hem iedere avond assisteren? Dat hij zich geen houding weet te geven? Hij is natuurlijk Zijn Moeder gewend.
Drie uur lang een dansende wild om zich heen maaiende Schiffers, en met dat op je netvlies moet je dan de nacht in...

...Nee, dan Hansie Hansie met z'n spotje voor een kledingboer. 'Lekker jaar gehad? Je zag er toch ook niet uit!'
Ik denk steeds dat hij het tegen Derksen heeft. Maar die luistert natuurlijk niet naar deze 'rotzooi', die staat nu ergens in ruraal Texas op een lokaal Americana-festival te grienen bij het optreden van Obese Johnny McCracken and His Chicken Wings...

...Over obesitas gesproken, dat gratenpakhuis Stromae staat dit jaar schrikbarend hoog met z'n hemeltergende hiphopchansons.
De achteruitgang van dat genre tekent zich des te scherper af als je 'Rapper's Delight' van Sugar Hill Gang voorbij hoort komen (#1360), uit de pionierstijd van de hiphop. Het is grappig dat die lui toen wel doorhadden dat ze het allemaal even moesten uitleggen aan de goegemeente, en dat ze die uitleg vervolgens maar gewoon in het liedje zelf hebben opgenomen: 'Now what you hear is not a test'. Ik dacht al...

...Prachtige docu's trouwens over de Rock Steady Crew, Ashford & Simpson en die gnoom Paul Williams in de Top 2000 a gogo van dit jaar. Maar de muziekles van bovenmeester Leo Blokhuis blijft toch wel het onbetwiste hoogtepunt van dat programma, de storende aanwezigheid van het jengelende jongetje Matthijs van Nieuwkerk ten spijt.
De quiz moesten ze trouwens maar niet meer doen volgend jaar, dat voorzeggen begint nu echt de spuigaten uit te lopen. Dat heb je altijd: de meester die de mooiste verhalen kan vertellen heeft de grootste moeite met orde houden...

...Blokhuis merkte in een ander verband op dat de lijst ernstig verjongt en impulsen krijgt uit allerlei niet bepaald als Radio 2-muziek bekend staande genres. Die variatie blijkt vooral uit de invasie van klassiekers uit het genre 'teringherrie', met 'Angel of Death' van Slayer als markantste notering (#210).
Officieel wordt er niet gemanipuleerd, maar ik vermoed dat men bij Radio 2 zo slim is geweest die plaat zo diep mogelijk in de nacht te parkeren, opdat zo min mogelijk luisteraars zich eraan storen...

...Tot besluit nog even terug naar dat dialectgebeuren. Weet je nog dat je vroeger als jochie Engelstalige liedjes maar zo'n beetje fonetisch mee zat te zingen zonder te weten wat je precies zong? Dat heb ik tegenwoordig met al die dialectnummers in de lijst. Daniël Lohues en Skik. De Kast, Twarres. (Ik weet, Fries is feitelijk geen dialect, maar soit.)
Wie weet sta je zonder dat je het doorhebt heel geestdriftig te zingen over het uitkammen van een weiland op zoek naar het eerste kievitsei...

Geen opmerkingen: