dinsdag 29 april 2014

Zwartboek FOX - Jupiler League (6, slot)

'Jupiler League 2.0' wordt het heel vooruitstrevend genoemd: de Eerste Divisie vanaf het seizoen 2013-2014. Omdat er na enkele faillissementen nog maar 16 clubs over waren, besloot de KNVB in zee te gaan met het FOX van de lugubere poenschepper Rupert Murdoch. FOX heeft de clubs een flinke kapitaalinjectie gegeven, maar de vraag is tegen welke prijs. Een vereiste was de toetreding van de beloftenteams van Ajax, PSV en FC Twente. Zeggenschap over fundamentele zaken als speelschema's, spelregels en competitiviteit zijn uit handen gegeven. 'Een enorme impuls' en een 'verrassend kijkspektakel', blies Jelle Beuker, operationeel directeur van de coöperatie Eerste Divisie, pal voor de aftrap van het seizoen hoog van de toren over de inbreng van FOX. Er werden nog wel wat 'kinderziektes' voorspeld en men dekte zich her en der in door te wijzen op het 'pilot'-karakter van de nieuwe opzet. Maar dat weerhoudt ons er natuurlijk niet van de nieuwe realiteit extra kritisch te volgen. Maand na maand.

Februari/Maart/April

Zie ook deel (1): augustus, deel (2): september, deel (3): oktober, deel (4): november en deel (5): december/januari

39) Ons belangrijkste bezwaar tegen de nieuwe opzet - het kan niet vaak genoeg herhaald worden - is niet zozeer de toetreding van de Jong-teams tot de Jupiler League, als wel de afwijkende voorwaarden waaronder zij deelnemen en die onweerlegbaar tot competitievervalsing leiden. De ene week drie spelers uit de A-selectie, de week erop alleen A-junioren. Tref je ze op maandag, speel je tegen Siem de Jong, moet je er net op vrijdag tegen staat daar Branco van den Boomen.
We zagen in de vorige aflevering hoe F. de Boer pleitte voor onbeperkt schuiven met spelers. Prompt begonnen ze ook in Eindhoven te pruttelen. 'Ook PSV baalt van regels Jupiler League.' Het vlassnorretje op de vleugel, Zakaria Bakkali, schopt al maanden geen deuk meer in een pakje boter en Cocu zou hem graag terugzetten naar Jong PSV, maar dat mag niet omdat Bakkali al minstens 15 wedstrijden in het eerste heeft gespeeld. En daarom wil Cocu de regels verruimen. Argument? 'Daarmee vergroot je de mogelijkheid voor jong talent om aansluiting te vinden.' Maar natuurlijk, het is weer eigenbelang wat de klok slaat.
Je geeft ze al een hele hand, willen ze nog de complete arm ook.
Waarom willen deze groteclubjongens maar niet inzien dat er eerst een eerlijke, serieuze competitie moet zijn, dat ook zij daar baat bij hebben, omdat anders nóg meer mensen zich zullen afwenden van het hele gebeuren en er straks helemaal geen Jupiler League meer is om 'talenten' te laten rijpen?
De Boer kwam in maart overigens wel bij zinnen, blijkens dit filmpje, waarin we hem een link horen leggen tussen de verminderde inbreng van eerste elftalspelers en het verbeteren van de prestaties: 'Je krijgt steeds meer een vast team bij Jong Ajax en natuurlijk is dat bevorderlijk voor het spel.'

40) Laatst hadden we weer dat gevoel. Een mix van nostalgie en ergernis. We reden op vrijdagavond vanaf het stadion naar huis en dachten terug aan hoe het was en nog had moeten zijn: we zouden de televisie aanzetten en meteen de samenvattingen van de gespeelde wedstrijden kunnen zien. Wij en gemiddeld een miljoen mensen. Met FOX is alles anders. Niks te zien op vrijdag, de samenvattingen zijn zo goed verstopt in het weekend dat niemand er naar kijkt.
Onlangs stond op woensdagavond De Graafschap-Willem II op het programma, een inhaalwedstrijd die cruciaal was voor de titelrace. Maar zond FOX de match uit? Neen, kanalen te over, maar nergens beelden uit Doetinchem. Wel de zoveelste integrale herhaling van Vitesse-Ajax en verder RKC tv en FC Groningen tv. Zodat we uit arren moede maar weer terug zapten naar de NOS, voor die verderfelijke Champions League met z'n poenerige commercieclubs.

41) Ja hoor, je verwacht het niet. Na Amsterdam en Eindhoven is ook Tukkerland wakker geworden. Cees Lok is hier de sprekende pop. Lok, in een ver verleden trainer van NAC, maar daar ontslagen toen hij zijn ploeg in de nacompetitie niet langs TOP Oss wist te loodsen, is tegenwoordig 'technisch manager' bij FC Twente. In de Volkskrant zegt Lok: 'Het kan toch niet zo zijn dat een talent als Bakkali niet meer voor Jong PSV in actie kan komen, omdat hij bij PSV 1 een paar keer aan een basisplaats heeft mogen ruiken. Dan streef je als opleidingsland, wat we toch willen zijn, je doel voorbij.' Even afgezien van het feit dat Bakkali een Belg is en we dan dus een opleidingsland voor onze rivaal zijn, is Lok ook van mening dat supporters in de Jupiler League een soort Oranjepubliek zijn: 'Dat Siem de Jong bijvoorbeeld terugkeert tijdens een wedstrijd bij Fortuna Sittard. Dat is dan toch ook mooi voor het publiek daar.' Aldus Cees Lok, Ivoren Toren 13, Enschede-Oost. Alsof de supporters in Sittard voor Siem de Jong komen! Die komen om hun geliefde Fortuna naar de zege te schreeuwen, en als Siem de Jong bij de tegenstander meespeelt wordt dat er alleen maar lastiger op. Liever zien ze Branco van den Boomen.
Maar het is niet alleen hoogmoed, Lok blijkt ook gewoon niet zo intelligent: 'En wat betreft competitievervalsing: daar zou pas sprake van zijn als wij of Jong Ajax wekelijks zouden spelen met de wissels van het eerste elftal en de beste talenten. En dat gebeurt niet.' Nee, Ceeslokje, de ene week met het eerste elftal en de beste talenten en de andere week met de mindere talenten en de B-jeugd, dát is pas competitievervalsing.

42) Laten we het Zwartboek hiermee als voltooid beschouwen. Strik eromheen en naar de KNVB, t.a.v. Gijs de Jong, en kopieën naar Amsterdam, Eindhoven en Enschede.
Onze finale aanbeveling is klip en klaar: laat de topclubs een vaste selectie inschrijven van 22 á 25 spelers. Zo gebeurt het in Duitsland ook met de tweede elftallen! Een seizoen lang met een vast team onder weerstand voetballen is veel nuttiger dan elke week in een andere samenstelling spelen of als talent je plaats moeten afstaan omdat een wisselspeler van het eerste ritme moet opdoen. Als een jeugdspeler zich gedurende het seizoen heeft bewezen, dan kan hij in de zomer overgeheveld worden naar de A-selectie. En als hij heel goed is zelfs al in de winter, want zoals er in de transferwindow in januari een speler van pakweg Telstar naar Sparta kan verhuizen, zo kan er dan ook een van Jong Ajax naar Ajax gaan.
En o ja, kappen met dat idiote aanvangstijdstip van zaterdag 16.30 uur.
Voor een eerlijkere competitie, voor een aantrekkelijkere Jupiler League, voor het vaderlandse voetbal.
In Zeist wordt momenteel door het 'Technisch Platform' duchtig geëvalueerd en op aanpassingen gestudeerd. 'Een sportieve en eerlijke competitie staat daarbij voorop', meldt de bond op haar website. De tekst onder het kopje 'Kweekvijver' doet echter het ergste vrezen...

1 opmerking:

Anoniem zei

Gewoon doorgaan met deel 7. De "voetbalpiramide" overtreft alles qua stompzinnigheid.