zaterdag 16 maart 2013

Zeven dagen lang (154)

10 t/m 16 maart

ZONDAG Dat zie ik dan weer
In die reclame van de DELA over die bebaarde jongen die zijn besnorde vader toespreekt op de tribune van Quick Boys is geknipt! Voorheen had hij het altijd over 'samen lekker zeiken op de scheids', maar dat is er nu opeens uit.
Bij de begrafenissenboer vonden ze het vast niet verstandig om na 'Almere' en de hele 'Respect'-hype van de voetbalbond dat zinnetje nog te handhaven...

MAANDAG Roken (I)
Twee longartsen zijn de lastercampagne Tabak Nee begonnen, omdat ze vrezen voor de gezondheid van de jongere generatie.
Vreemd dat ze dan juist voor het roken kiezen. Al die campagnes om jongeren iets af te leren, of het nu om vuurwerk gaat, of om zuipen of om softe drugs, of wat dan ook, ze sorteren nauwelijks effect. Als er de afgelopen jaren echter één succesverhaal is dat hierop een uitzondering vormt, dan is het de antirookcampagne wel. Er zullen altijd pubers zijn die beginnen te roken omdat ze denken dat dat stoer is, maar het staat toch buiten kijf dat roken inmiddels in het verdomhoekje is beland. Vroeger stonden op verjaardagen de sigaretten nog in glaasjes op tafel, zoals nu de zoute stokjes, tegenwoordig moeten de rokers overal naar buiten.

DINSDAG Epigoon
Vandaag hard gevallen in de metro in Brussel.
In 1993 kwam Willem Frederik Hermans ook al ten val in de Brusselse metro. Als je zo intensief met een schrijver in de weer bent ga je je toch met hem vereenzelvigen, hè. Ik ontken overigens dat ik ook ooit lid ben geweest van de Kultuurkamer.

WOENSDAG Roken (II)
Sta je gefascineerd naar de tv te kijken omdat er witte rook uit de Sixtijnse Kapel komt, drijft er ineens  zwarte rook voorbij omdat achter je het eten aanbrandt.

DONDERDAG Ik snap het even niet meer
Bergoglio is de eerste Argentijn die in de hoedanigheid van paus de plaatsvervanger van God op aarde is, zegt men. Maar dat was Messi sinds dinsdagavond toch al?

VRIJDAG Meer over de papa
Bergoglio woont in een klein appartement, reist met het openbaar vervoer en kookt zelf zijn potje, zegt men.
Verrek, het is alsof ik mijn eigen biografie lees! Ik word ook paus!

ZATERDAG Van conclaaf tot boekenweek
'Welk boek moet de nieuwe paus gaan lezen?' vroeg Nieuwsuur gisteravond aan de schrijvers en pseudo-schrijvers op het Boekenbal. Mij lijkt Lijden, Liefhebben en Schrijven (2002) van Kees Fens een gepaste keuze. Dan leest Franciscus I bijvoorbeeld dit mooie citaat:
'Tenslotte is het geschreven woord en daarmee het boek het gevolg van de zondeval. Eens communiceerde de mens rechtstreeks met God, de paradijselijke situatie. De rechtstreeksheid sloot elke twijfel over bedoelingen en intenties van de "auteur" uit. Na de uitdrijving werd het rechtstreekse contact verbroken, God moest zich van het geschreven woord bedienen, de mens in zijn onvolkomenheid moest het lezen, "een bewijs van onze onvolmaaktheid".' (p. 183)

Geen opmerkingen: