zaterdag 1 december 2012

Zeven dagen lang (139)

25 november t/m 1 december

ZONDAG Na de pauze
Nadat tussen 2006 en 2009 gestaag vijf delen van de nieuwe monumentale literatuurgeschiedenis van de Taalunie het licht zagen is het inmiddels al ruim drie jaar doodstil, terwijl er nog drie dikke delen en een supplement moeten verschijnen.
Maar eindelijk is er goed nieuws te melden: op 25 februari verschijnt Wereld in woorden van Frits van Oostrom, dat de periode 1300-1400 zal bestrijken.

MAANDAG Had nou maar een hulplijn genomen
Mark Rutte zou zijn verkiezingsbelofte dat er geen extra geld naar Griekenland gaat hebben gebroken. Ik snap alle ophef niet. We hadden toch al bij Lucky TV gezien dat hij het mis had?

DINSDAG DWDD
Op teletekst wordt Alexander Klöpping aangekondigd als 'entrepeneur' [sic].
Tsja, je moet iets verzinnen... 'Fulltime talking head' had ook gekund. Of 'professionele pruillip'. Of 'zak hooi'.

WOENSDAG Stapel
Wat een kwal, die Diederik Stapel. Zogenaamd een mea culpa uitspreken, maar in feite ordinaire reclame maken voor een boek.
Alle opbrengsten moeten ten goede komen aan de jonge onderzoekers wier wetenschappelijke loopbaan vernietigd is door Stapel, vind ik; zodra hij er zelf ook maar een cent aan verdient moet hij naar het schavot.

DONDERDAG Elektrificerend
Recensieweb vraagt lezers nominaties voor de beste en de slechtste seksscène uit een dit jaar verschenen literair werk in te sturen.
Ik zou het niet weten, maar als er ooit een beste seksscène aller tijden moet worden verkozen, dan nomineer ik deze schitterende alinea uit W.F. Hermans' De donkere kamer van Damokles:
'Hij lichtte zijn hoofd op om naar haar gezicht te kijken. Haar ogen waren van opwinding halfgesloten, maar haar mond was halfopen en glimlachte nu alsof zij medelijden met hem had. Hij wilde dit niet zien, drukte zijn mond op die glimlach en stootte zijn tong tussen haar tanden. Zo was het of hij haar lichaam gevangen hield tussen twee haken, of tussen twee polen van een batterij en een stroom van hoog voltage joeg hij door haar lichaam zodat het in een krampachtig schokkende beweging kwam en zij kreunde als een gemartelde.'
(Volledige Werken, deel 3, p. 111-112)

VRIJDAG Stamel
Waarom schuift Wim Kieft steeds vaker aan bij Voetbal International? Ik dacht dat Youri Mulder erg was, maar Kieft maakt werkelijk helemaal nooit een zin af. Mijn hemel...

ZATERDAG Credo quia absurdum
In deel 3 van de Gerard Reve-biografie lees ik een zin van Reve die precies verwoordt hoe Herman Finkers zijn geloof beleeft:
'je zou kunnen zeggen, dat de Kerk de nood tot deugd uitroept. Zij zegt: het is allemaal heel erg, maar eigenlijk ook juist helemaal niet erg. Daarom is de leer vaak zo dubbelzinnig, tot op het dubbelhartige af. De reformatie leert wel ongeveer hetzelfde, maar kan de mythe van de godsgelijkheid des mensen niet of slechts zeer inadequaat vertolken en vieren, en vermag daardoor de spanning niet op te heffen. Zij is veel te rationeel, en durft niet, zoals de R.K. Kerk, domweg de dogmaas op rationeel èn irrationeel niveau tegelijk verder te ontwikkelen, zonder angst voor het resultaat. Op die manier is bijvoorbeeld Maria zowel de Moeder, de Bruid, als de Dochter van Christus. Dat kan niet, zou je zeggen, maar wat maakt dat uit? Als het maar waar is, daar gaat het om.' (Nop Maas, Gerard Reve, 3, p. 66)

1 opmerking:

Ton zei

Ik heb die passage ook gelezen op pagina 90, je weet dus dat ik goed vorder.