donderdag 30 juni 2011

De ingebouwde politieagent (3): de naweeën van Nawijn

De actualiteit levert nog wat nieuwe brandstof. Maastricht mag toch weer niet haar coffeeshops sluiten om drugstoeristen te weren. 'Mag niet!' riep de rechter. Nu wordt alles op de wietpas gezet om de buitenlanders buiten de deur te houden.

Allochtonen, wat moeten we er toch mee. Joram van Klaveren van de PVV wil de term 'allochtoon' uitbreiden omdat kinderen van tweedegeneratieallochtonen voor het CBS autochtonen zijn en ze zo niet zichtbaar zijn in de statistieken. Het kaalkopje wil nu dat de derde generatie tóch allochtoon genoemd wordt. Dat moet beleid op het gebied van criminaliteit en integratie effectiever maken.

Een PVV'er die voor méér allochtonen pleit - het moet niet gekker worden.

Met zijn voorstel vaart Van Klaveren een andere koers dan zijn voorgangers op rechts. Reeds ex-minister en all time jumpstyle-icoon Hilbrand Nawijn pleitte ooit bij Pauw & Witteman tussen alle proefballonnetjes door voor het afschaffen van de term 'allochtoon'.

Het was een merkwaardige uitzending. Ook de Meiden van Halal waren toen te gast bij Jeroen & Paul. Ze wilden de olijke Hilbrand eens flink het vuur na aan de schenen leggen, maar wat bleek: Groep Nawijn wilde niet alleen af van de naam 'allochtoon', er moesten ook weer meer bankwerkers en dergelijke vakmensen opgeleid worden, allemaal ideeën waar de meiden eigenlijk ook wel voor waren.
Alleen over homo's waren ze het oneens. Homo kon je wel zijn, maar praktiseren mocht niet, aldus Kwiq, Kweq en Kwaq. Hilbrand, voorstander van de doodstraf, was nog wel zo progressief dat dát van hem best mocht.

Hilbrand Nawijn! Wat is er van hem geworden?
Hij politiekt nog steeds. In Zoetermeer is de Lijst Hilbrand Nawijn inmiddels al ruim een half jaar een betrouwbare coalitiepartner.
Zo kan het dus ook.
Het is Hilbrand gegund. Iedereen dacht dat we met hem het dieptepunt wel bereikt hadden qua ministers van Integratie, maar hij was nog niet weg of eerst Rita Verdonk en daarna Ella Vogelaar diepten het dieptepunt nog even wat verder uit. Vogelaar is na het fiasco op Integratie aan de slag gegaan bij een reïntegratiebureau. Sommigen leren het nooit.
En de Meiden van Halal? Nooit meer iets van vernomen.

Nawijn werd indertijd flink op de huid gezeten door Thom de Graaf. 'Lijdt Nawijn aan een meervoudig persoonlijkheidssyndroom?' vroeg de toen nog democratisch gekozen volksvertegenwoordiger Thom zich af nadat Nawijn zich voor de doodstraf had uitgesproken.
Nawijn bleek even later een multitalent. Hij zat er dus niet ver naast, Thom. Zelf is hij nu de ongekozen burgemeester van Nijmegen, een van de 23 ongekozen D66-burgervaders die ons land telt.
En in Zoetermeer regeert Nawijn inmiddels samen met de lokale D66. Leve de democratie.

Had Thom nog moeilijke psychologische termen nodig, de huidige D66-fractie is met haar tijd meegegaan in de bestrijding van het kwaad. Parlementariër Gerard Schouw haalde in een reactie op het voorstel van Van Klaveren meteen de stoplap 'onderbuik' tevoorschijn, een woord dat inmiddels zo vaak uitgebraakt wordt dat het welhaast 'fascisme' en 'nazi' heeft vervangen als de nieuwste polemische vondst om elke discussie dood te slaan.

'Wie nuchter naar de cijfers kijkt,' zegt Schouw, 'ziet dat juist de integratie van deze groep succesvol is'. Jawel hoor, het duurde even maar daar is-ie: onze Hollandse obsessie met statistiek. En een simpele blik op de cijfers is niet voldoende, het moet altijd 'nuchter'. Wat de meerwaarde van die toevoeging is ontgaat mij.
Of Schouw verwart Van Klaveren gewoon met Hero Brinkman, dat kan natuurlijk ook.

Toch vreemd dat we van Schouw nuchter naar de cijfers over deze groep moeten kijken, terwijl volgens van Klaveren deze groep niet als zodanig bestudeerbaar is. Omdat er geen cijfers over bestaan. Omdat de groep nog niet als groep erkend wordt. Wie moeten we nu geloven? Wie hakt de Gordiaanse knoop door?

Hilbrand Nawijn? Hij gaf al een nuttige wenk in zijn evergreen 'Hey Jumpen!': 'Je moet blijven jumpen, tot je sterretjes ziet. De een ziet ze gelijk en de ander ziet ze niet.'*

Zo is het maar net.

Geen opmerkingen: