zaterdag 18 december 2010

Zeven dagen lang (44)

12 t/m 18 december

ZONDAG Hierom houd ik van Alberts
'Wat is een hectare, oom Matthias? vroeg Aart.
Een hectare is een hectare, zei oom Matthias.'
(A. Alberts, De bomen. In: Verzameld werk, I, p.123)

MAANDAG 4"33
Ademloos geluisterd en gekeken naar '4"33' van John Cage, in de uitvoering van Reinbert de Leeuw. De shots van dat prachtig verweerde hoofd van De Leeuw maakten het helemaal af. Wel jammer dat bij mij na drie minuten de ijskast aansloeg en zo de ervaring nog enigszins versjteerde.

DINSDAG 4"33 (2)
Ik bedenk dat Cage een ziener was en dat '4"33' steeds meer een 'echt' stuk wordt. Een muziekstuk is immers uniek en potentiële kunst omdat het een welbepaalde opeenvolging van geluiden, van klanken vertegenwoordigt die alleen in dat stuk zelf zit en pas 'gebeurt' wanneer het opgevoerd of gespeeld wordt. Welnu, in onze wereld van non-stop geluid en herrie is stilte de uitzondering op de dagelijkse regel geworden. Juist stilte werkt vervormend, vervreemdend, en kan dan plotseling een esthetische ervaring veroorzaken.

WOENSDAG Hotz
Dood weermiddel wordt altijd het magnum opus van F.B. Hotz genoemd, maar ik vind Eb en vloed nog beter. Staan alleen maar briljante verhalen in.

DONDERDAG Spoor
De conducteur van de NS meldt voor de verandering eens expliciet dat men van ProRail een vertraagde stoptrein moet laten passeren om er vervolgens achteraan te sukkelen. Het verzet begint nu dus ook al van binnenuit.

VRIJDAG Bing
Gerechtigheid. Bing Crosby's archetypische klassieker 'White Christmas' is terug in Sky Radio's Christmas Top 50, op nummer 48. De labbekakkerige versie van Michael Bubbel staat nog altijd hoger, maar toch.

ZATERDAG Halsema
Adieu Femke Halsema. Atypische GroenLinks-politica, verademing na Rosenmöller, helaas nogal liberaal, wist op de juiste manier met nieuwe mediafenomenen als GeenStijl om te gaan.

1 opmerking:

Bob van Tiel zei

Jo Zoggel, heb je al eens "In a Landscape" van John Cage gehoord? Als Arvo Pärt-fan kan je daar vast ook van genieten: http://www.youtube.com/watch?v=d2TNDevy1yY.

Wat betreft kerstmuziek heeft de legendarische Basil Marceaux.com (van http://www.youtube.com/watch?v=1hvaeHllwtw&feature=related) inmiddels een kersthit gescoord: http://www.youtube.com/watch?v=5hcVleGxx40.