woensdag 3 maart 2010

Zware tijden

Afgelopen maandag haalde FC Oss ternauwernood een puntje weg uit Emmen. De 3-3 was gezien het scoreverloop (3-1 achter bij rust) een goede uitslag, maar in feite werden na de gruwelijke 1-1 tegen Fortuna Sittard van drie dagen eerder opnieuw twee punten verloren. De Limburgers kwamen in de slotminuut tot mijn en ieders afgrijzen nog langszij. Twee punten tegen de directe concurrenten tegen degradatie, daar waar er zes nodig waren. Het verhaal wordt steeds lastiger.

In de winterstop werden flink wat nieuwe spelers aangetrokken, maar die lijken het tij vooralsnog niet te kunnen keren. De verdedigers Mike van der Kooy en Chris de Wagt zijn goede versterkingen. Rustig aan de bal, degelijke mandekkers. Aanvallend houdt het echter niet over. Richmond Bossman moet eerst eens leren een bal aan te nemen, Rence van der Wal is te traag en Tim Peters staat meer buitenspel dan dat hij deelneemt aan het spel. Tegen Emmen scoorde Peters wel twee keer, hopelijk is hij over het dode punt heen. En dan is er nog Ugur Yildirim. De Turk is nog steeds niet speelgerechtigd, er zijn grote problemen met de overschrijvingsformulieren.

De resterende elf wedstrijden bepalen de toekomst van de club. Degradatie is funest, alles moet wijken voor handhaving. Zeer wrang is dat de club eindelijk financieel de zaken op orde heeft en daar nu sportief voor gestraft dreigt te gaan worden. Voetbal International zocht uit dat er maar vijf bvo's een gezond loonbeleid voeren (uitgaven aan spelerssalarissen maximaal 60% van de inkomsten), te weten PSV, sc Heerenveen, FC Twente, FC Den Bosch en FC Oss.

Het krakkemikkige BV Veendam goochelt intussen met dieprode cijfers en fictieve miljoenen om maar het seizoen uit te kunnen zingen. De club eist 1,3 miljoen van zijn hoofdsponsor, maar die zegt dat het sponsorcontract niet met hem maar met een lege BV die op zijn naam staat is afgesloten. Daar zit dus geen geld in en dat impliceert weer dat Veendam zijn licentie onder valse voorwendselen heeft gekregen. Ze spelen in Oost-Groningen, maar BV Veendam is volledig het noorden kwijt. Het zou de KNVB, die zo graag wil saneren, sieren als ze Veendam de wacht aanzegt en gezonde clubs niet de dupe laat worden van malversaties en mismanagement van anderen.

Eerder moest Haarlem al afscheid nemen van het betaalde voetbal. Het recent gepubliceerde Jupiler League Fan Onderzoek laat zien dat de traditieclub ook nauwelijks toekomstperspectief had. Haarlem had namelijk verreweg de oudste supporters, gemiddeld 43,7 jaar oud. Ook in Eindhoven, Volendam en Emmen slaat de vergrijzing toe. Jonge aanwas is er vooral bij FC Omniworld, waar de gemiddelde supporter 31,6 jaar is. Na FC Dordrecht en GA Eagles heeft FC Oss de vierde jongste aanhang, gemiddeld 35,8 jaar oud. Andere interessante gegevens: de meeste vrouwen zijn te vinden bij De Graafschap (14% van het publiek), de minste bij de Eagles, Veendam en AGOVV (5%). In Oss is 7% vrouw.

Iets meer dan de helft van de Osse aanhang is er pas de laatste tien jaar bijgekomen. Opvallend is dat 20% van de AGOVV-supporters zegt al langer dan tien jaar het stadion te bezoeken. De Apeldoorners zijn echter pas in 2003 toegetreden tot het professionele voetbal. In Apeldoorn is de seizoenkaart net als in Almere en Veendam relatief goedkoop: voor nauwelijks 100 euro zie je 19 thuiswedstrijden. Duur zijn De Graafschap (198 €) en FC Volendam (210 €). In Oss ben je gemiddeld 153 euro kwijt.

Verder worden 'we' nog genoemd als een club waar een grote vraag naar seizoenkaarten verwacht mag worden, mochten de prestaties verbeteren (onzin, drie keer play-offs in vier jaar hebben de toeschouwersaantallen nauwelijks doen stijgen), als club waar voor de supporters de combiregeling de reden is om minder vaak naar een uitwedstrijd te gaan (waar!), als een club waar 9 van de 10 supporters ook de beker- en play-off-wedstrijden van hun team bijwonen, als de club waar de supporters hun wedstrijden in het grootste gezelschap bezoeken (gemiddeld in sociale groepen van 6 á 7 personen) en tot slot als de club waar de aanhang het kortst voor de wedstrijd verschijnt (pas 1-15 minuten van tevoren; als stewards kinderen van vijf blijven fouilleren ben je laat binnen, ja).

De onderzoekers trekken voorts de conclusie dat de regionale binding groot is, met als cijfermatig bewijs dat drie van elke vijf deelnemers aan het onderzoek fan is van een club uit de eigen regio. Dat vind ik juist erg weinig. De grote eredivisieclubs Ajax, PSV en Feyenoord trekken mensen uit het hele land aan, maar dat ook teams uit de eerste divisie een groot bereik hebben is bijzonder. Enfin, tot zover het Fan Onderzoek.

Veel jonge fans dus in Oss, laten we hopen dat zij ook volgend jaar nog kunnen gaan kijken. Vier thuiswedstrijden, zeven uitduels, alles of niets. Volgende afspraak in Oss: zondag 14 maart, FC Oss-FC Den Bosch.

2 opmerkingen:

walter zei

Hey hallo,

goed stukje! Mag ik dat op onze site plaatsen? www.detrouweoss.nl

gr
Walter
Fanclub De Trouwe Oss

Marc van Zoggel zei

Hee Walter,

Dat mag.

Groet,
Marc.