zaterdag 9 februari 2008

Een week later

We zijn een week verder sinds de uitzending van Peter R. de Vries waarin een drugsgebruikende Joran v/d Sloot tegenover infiltrant Patrick v/d Eem uit de doeken doet wat er nu precies gebeurd is op de avond dat Natalee Holloway verdween. Hoewel De Vries aankondigde 'de spannendste verborgen camera-actie ooit' te hebben uitgevoerd, vielen de resultaten toch enigszins tegen.

Joran legde weliswaar meermaals een bekentenis af, maar onderdelen van zijn verhaal bleken meteen te falsificeren en dat werpt meteen de vraag op wat er wel waar is van zijn verhaal. Joran zegt de hele bekentenis verzonnen te hebben en geeft daarmee toe voor de zoveelste keer in de hele zaak gelogen te hebben. Dat zet zijn hele bekentenis onvermijdelijk op losse schroeven. Wanneer iemand zegt dat hij liegt, liegt hij alleen als hij niet liegt en liegt hij niet als hij liegt. De leugenaarsparadox doet zijn werk. Zie ook HIER.

Wat wel duidelijk geworden is, is dat die twee arme negers door Joran voor zijn karretje zijn gespannen. Ze hebben hun handen in het vuur gestoken voor hun stapmaatje, maar die bleek het alleen te doen om de indruk die een Honda Civic op Amerikaanse studentes maakt en spreekt nu denigrerend en hooghartig over hen. Ook is duidelijk geworden dat de moeder Beth een paranoïde, naïeve, niet sporende Amerikaanse is ('Look what they've done to our country'). Maar dat wisten we eigenlijk al. De slotscène waarin De Vries haar de beelden toont was het slechtste gedeelte van de aflevering, maar het was wel heerlijk om te zien hoe de beelden haar minstens duidelijk maakten dat Natalee (stomdronken, slutty behaviour) niet de maagdelijke geheelonthoudster was die zij Amerika wilde doen geloven.

Er is wel één iemand op wie ik nu enorm neerkijk: papa Paul. Meneer de advocaat en toekomstige rechter heeft geen schone handen, vermoed ik. Hij smokkelde waarschijnlijk al een telefoon de cel van Joran in en is alleen maar bezig met het scoren van schadevergoedingen van alles en iedereen. Joran is naar eigen zeggen vanaf het strand naar huis gelopen. Volgens De Vries is de loopafstand veel langer. Opvallend daarbij is dat Jorans moeder op de bewuste avond in Nederland verbleef. Ik zou de hypothese dat Pa v/d Sloot de taxichauffeur is geweest toch eens serieus onderzoeken. Ik vertrouw die man niet.

De uitzending heeft i.i.g. een enorme mediahype gegenereerd. Stuitend waren de moraalridders, Joris Goedbloeds en Hanneke Groentemannen van Nederland die over elkaar heen buitelden om hun beklag te doen over hoe die arme verwarde puber van een Joran nu als in de Middeleeuwen publiekelijk aan de schandpaal zou worden genageld en over wat een schandalige vertoning de uitzending wel niet was. Word wakker, het is SBS 6! Negeer de Story-achtige schreeuwerige aankleding, focus op de inhoud. 'Serieuze' politieteams slagen er jarenlang niet in de zaak op te lossen en een 'burgerjournalist' komt met nieuwe aanwijzingen. Doe daar je voordeel mee i.p.v. je gal te spuien over Peter wie-denkt-hij-wel-niet-wie-hij-is de Vries. Het doet me denken aan de zonderling die op zijn zolderkamertje dat eeuwenoude wiskundige probleem oplost, maar door wiskundigen vakkundig uit de schijnwerpers wordt gehouden omdat hij zijn ontdekking buiten de gebaande paden van de academische wereld deed.

Geen opmerkingen: