zondag 6 december 2015

Zeven dagen lang (267)

30 november t/m 6 december

MAANDAG Natte broek
Doe je in het noodweer je uiterste best om je parapluutje in bedwang te houden en niet tot op de onderbroek doorweekt thuis te komen, ga je uiteraard weer net op een losliggende trottoirtegel staan.
Typisch: ben je volledig gefocust op boven, komt de terreur van onderen.

DINSDAG Nationaal veevervoer
Zeer terecht dat reizigers nu gaan procederen tegen de NS vanwege die stampvolle treinen.
Op station 's-Hertogenbosch hebben ze boven perron 4 over de volle lengte LED-borden opgehangen met instapinformatie: waar stopt de trein, waar bevinden zich de deuren, waar de eerste en de tweede klas, etc. Het voorkomt weliswaar dat idiote gehol en gedraaf van mensen wanneer de trein binnenrijdt, maar het aantal reizigers vermindert er natuurlijk niet door, er zijn nog steeds veel te veel mensen die moeten staan. Kunnen ze hun geld dan niet beter besteden aan een extra treinstel in plaats van aan zo'n peperduur onzinproject?

WOENSDAG Ken uw vijand
'Hij vertelt hoe hij in een christelijk huis in Raqqa zes jihadisten betrapte die van een christelijke vrouw en haar tienerdochter eisten dat ze seks met hen zouden hebben. "Ik zei tegen ze dat het verboden is in de islam om vrouwen te dwingen, en dat kinderen onder geen beding mogen worden aangeraakt." Toen ze hem bedreigden ging hij zijn gelijk halen bij een ISIS-rechtbank. "De rechter zei dat ik ongelijk had omdat een dertienjarig meisje geen kind meer is, in essentie omdat de profeet Mohammed met zijn vrouw Aisha trouwde toen ze nog maar negen jaar oud was."
ISIS-strijders haalden het voorbeeld van Aisha keer op keer aan, als yezidi-vrouwen vergeefs probeerden hun jonge dochters te beschermen. Aisha zou met de profeet zijn getrouwd toen ze nog maar zes jaar oud was, maar dat huwelijk zou pas zijn geconsumeerd op haar negende. Daarom verschillen de leeftijden die ISIS-strijders hanteren, en beweren sommigen dat een meisje van zeven al geschikt is voor seks.'
Uit: Judit Neurink, De vrouwen van het kalifaat. Slavinnen, moeders en jihadbruiden, 2015, p. 69

DONDERDAG Twee afstandsbedieningen
Luchtdrummen is veel aantrekkelijker geworden sinds de introductie van digitale tv.

VRIJDAG Gedachte-experiment
Stel: je zit in een vriendengroep, ooit ontstaan op basis van gelijkgestemdheid, omdat jullie over veel zaken hetzelfde denken, maar door de jaren heen is de groep steeds groter geworden, met mensen met wie jij eigenlijk maar weinig gemeenschappelijks hebt en die zich bovendien niet veel aantrekken van in groepsoverleg genomen beslissingen, en nu dreigt een van je beste vrienden zelfs de groep te verlaten, terwijl iemand die bekend staat als een dubieuze, met tamelijk achterlijke ideeën behepte figuur juist wordt uitgenodigd om erbij te komen - zou je dan niet op zijn minst zelf ook serieus overwegen om eruit te stappen en een nieuw (oud) groepje te vormen?
Dit wat betreft Nederland, de EU, Oost-Europa, Groot-Brittannië (Brexit), Turkije en zo.

ZATERDAG Vluchtelingencrisis
'In Brussel is heuse paniek uitgebroken. Ik begrijp dat men Schengen nog twee weken geeft, als er niets verandert. Maar de bestuurlijke reflexen zijn precies dezelfde als altijd. Het ligt namelijk aan de lidstaten. Als die zich aan afspraken hielden, zou Europa prachtig zijn. Regeringsleiders zetten plechtige handtekeningen, beloven geld voor opvang, informatie-uitwisseling, het optuigen van de gezamenlijke grensbewaking. Maar ze doen het niet! Dat klopt en dat weten we al sinds jaar en dag. Het nationale hemd is nader dan de Europese rok. Daar moet je dus rekening mee houden. Maar die wijsheid daalt niet in.'
Lees de voortreffelijke column van Martin Sommer in de Volkskrant

ZONDAG Feyenoord-Heracles
Johan Derksen is fan van Bas Nijhuis omdat Bas Nijhuis niet kinderachtig fluit en 'een wedstrijd een wedstrijd laat worden'. Nu is het inderdaad zo dat het gros van het Nederlandse scheidsrechterskorps voor elk wissewasje fluit en veel te snel met een kaart staat te wapperen. Bas Nijhuis vertegenwoordigt echter het andere uiterste: hij is een leidsman die dermate veel toelaat dat spelers op een gegeven moment gaan denken dat werkelijk alles geoorloofd is, waarna er altijd een paar over de schreef gaan. Daarom ontsporen veel wedstrijden die Nijhuis fluit altijd tussen de 60ste en 75ste minuut.
Ter illustratie: Bas Nijhuis trekt in het eerste halfuur nauwelijks kaarten, in de tien duels die hij dit seizoen in de eredivisie floot bijvoorbeeld slechts vier keer. Björn Kuipers heeft in die fase acht gele kaarten gegeven in twaalf duels. De eerste dertig minuten na rust echter moest Nijhuis maar liefst twintig keer geel trekken, tegen Kuipers slechts twaalf. Kuipers trekt de meeste gele prenten, vijftien, in het laatste kwartier, als de wedstrijd zijn ontknoping nadert. Nijhuis geeft er dan nog maar vijf, als het stof weer is gaan liggen en het duel kapotgefloten.

Geen opmerkingen: