dinsdag 13 april 2010

Van Geert tot Gom

Gisteren presenteerde Geert Wilders zijn kandidatenlijst voor 9 juni. Vijftig heren en dames, jongens en meisjes. Sommige aspiranten zijn nog jonger dan ondergetekende. Veel advocaten, docenten, ondernemers, officieren en politici. 49 keurige mensen en Richard de Mos. En Hero Brinkman op een symbolische dertiende plaats.

Het hoge aantal Pim-look-a-likes springt eruit, alsmede de PVV'ers die momenteel in Brussel werken en voor minder Brussel zijn. Speerpunt is uiteraard de islamisering. Oude bekende Sietse Fritsma is zelfs woordvoerder 'islamisering en massa-imigratie'. Deze woorden staan op de PVV-site niet tussen aanhalingstekens.

Positief is het hoge aantal 'praktijkdeskundigen', met veel leraren en zelfs een pas afgestudeerde die nog in de Schilderswijk woont. De PVV sluit - ongetwijfeld onbewust - meer en meer aan bij de ideeën die David van Reybrouck in zijn Pleidooi voor populisme naar voren brengt (niet alleen vertegenwoordiging van het volk maar ook uit het volk, etc.). Aan de andere kant: Janmaat schijnt ook ooit leraar maatschappijleer te zijn geweest, dus garantie op fatsoen is er niet.

Eigenlijk heeft de PVV op tal van onderdelen raakvlakken met de andere partijen. Qua belastingen en ontwikkelingssamenwerking met de VVD, op het gebied van onderwijs en zorg met D66 en de PvdA, de standpunten met betrekking tot Europa en de AOW zijn dezelfde als die van de SP en Dion Graus is gewoon een uit de bocht gevlogen PvdD'er. Het enige breekpunt is 'de' islam.

Het bleek eerder al uit de mislukte formaties in Almere en Den Haag: de PVV is te stijfkoppig en rücksichtslos als het gaat om islamisering, om massa-imigratie, om overlast (of 'straatterreur', in het bloemrijke PVV-vocabulaire). Voor de PVV zijn dit simpelweg drie synoniemen, en daar gaat het mis. Straatterreur heeft maar heel weinig te maken met islamisering of massa-imigratie.

De enige misstanden die religieus gemotiveerd zijn, waar het stempel 'islam' van toepassing is, zijn eerwraak, vrouwenbesnijdenis en dergelijke. Ook de positie van de vrouw valt misschien nog deels binnen deze categorie. Een hoofddoekjesverbod gaat echter regelrecht in tegen het begrip 'vrijheid' dat de partij in haar naam heeft staan. Een verbod op gezichtsbedekkende kleding in openbare functies zal er moeten komen, dat lijkt me evident, maar hoofddoekjes zullen moslima's toch echt zelf moeten afzweren. Als ideaalbeeld wordt dit breed gedragen, denk aan de hartstochtelijke uitroep 'af dat ding!' van Femke Halsema, maar dwang druist juist in tegen de emancipatie van de moslima, een veelomvattender ideaal dat ook grotendeels van binnenuit zal moeten evolueren.

Ook een moskeeverbod, om het zo maar te noemen, is onhaalbaar. Tenzij je de vrijheid van godsdienst afschaft, maar dat lijkt me geen goed idee. In Rotterdam schijnt een grote te verrijzen, maar de meeste moskeeën zijn tot op heden nog weggestopt op onooglijke industrieterreinen. Daar vallen ze overigens niet uit de toon, maar dat is een esthetisch gemotiveerde mening en geen politieke.

De islam als geloof of zelfs als cultuur is hoogstens van secundaire betekenis bij straatterreur. De meeste herrieschoppers zijn juist van god los, van allah los in dit geval. Hun religieuze achtergrond wordt hoogstens opgevoerd als weinig overtuigende verklaring achteraf. Evengoed ongelijk heeft daarom Freek de Jonge. Het nationale drama verkondigde onlangs weer dat er niks aan de hand is, dat we wat vrolijker moeten zijn, want over één generatie zouden ook de moslims geseculariseerd zijn en dan zijn de problemen vanzelf overgewaaid.

Ook de zogenaamde oorzaak 'massa-imigratie' is een loos woord. De meeste amokmakers 'van allochtone afkomst' zijn in feite van de zogenaamde tweedegeneratie, ze zijn hier geboren. Ze horen er in Marokko niet (meer) bij maar ze beschouwen zichzelf ook absoluut niet als Nederlander. Dit vacuüm is onder veel meer een oorzaak van de problemen. Feit blijft dat deze groep onruststokers onmogelijk zomaar het land uitgezet kan worden. Het zijn onze rotjongens, daar kunnen we koning Hassan niet mee opzadelen, zei Fortuyn al. (Koning Hassan was ten tijde van deze constatering al twee jaar dood, maar het idee blijft overeind.)

-----------

Het was een mooi beeld tijdens het EenVandaag lijsttrekkersdebat van 1 maart: Wouter Bos die volmondig erkende dat de problemen die Wilders aankaart reële problemen zijn en dat niemand dat nog ontkent. De andere lijsttrekkers zwegen instemmend. Wilders was even van zijn stuk gebracht. Hij haalde meteen zijn stokpaardjes van stal: 'islamisering' en 'massa-immigratie'.

Daar gaapt de kloof. Alleen als ze alle 50, van Geert Wilders tot Gom van Strien, gaan inzien dat de begrippen 'islamisering' en 'massa-imigratie' loze kreten zijn die losgekoppeld moeten worden van het bestaande overlast- en veiligheidsvraagstuk, dan is regeren met andere partijen voor de PVV een optie. Ik heb er een hard hoofd in.

Geen opmerkingen: