zaterdag 13 maart 2010

Zeven dagen lang (9)

7 t/m 13 maart

ZONDAG Advocatenleed II
In Zwitserland hebben de Zwitsers in een referendum godzijdank tegen het benoemen van een 'dierenadvocaat' in elk kanton gestemd. Eerder was een sportvisser aangeklaagd omdat hij een snoek zou hebben mishandeld. De man had er tien minuten over gedaan de vis binnen te halen. Een advocaat trad toen op namens de snoek - echt waar! - maar verloor de zaak. Zeventig procent van de Zwitsers heeft nu tegen dit belachelijke voorstel gestemd.

MAANDAG Knorrende kazen
Elk jaar weer lachen: De Avond van het Boek tijdens de boekenweek. Een chaotische quiz met bekende en minder bekende schrijvers, ridicule vragen en genante antwoorden. Dit jaar kreeg Thomas Verbogt een zekere Conny Braam als partner, naast Robert Vuijsje zat Franca Treur, de geestige Tom Naegels werd voor schut gezet door ene Yasmine Allas en die arme Joost Zwagerman moest het met Heleen van Royen doen. Hoe het met de belezenheid van onze schrijvers gesteld is werd pijnlijk duidelijk bij het schrijvertje en titeltje raden. Vuijsje wist geen enkele titel van Kafka te noemen, Günter Grass bleek een onbekende en Heleen van Royen bleek met haar hint 'het bekendste boek van Bordewijk!' te hengelen naar Elsschots Kaas... Zeldzaam hoogtepunt was entertainer Mike Boddé: 'Conny Braam... artiestennaam van Betty Framboos!' (Zie hier het bewuste fragment met Van Royen.)

DINSDAG Blaman
Jan Siebelink noemt Eenzaam avontuur van Anna Blaman een van zijn beslissende boeken. Ik heb het echter na 100 bladzijden weg moeten leggen. In zestig jaar tijd volslagen onleesbaar geworden.

WOENSDAG Weer sneeuw
Parijs-Nice wordt traditioneel 'de rit naar de zon' genoemd en het frappante is dat dit elk jaar nog uitkomt ook: er wordt gestart in regen en kou en de finish is in het heerlijke voorjaarszonnetje. Dit jaar lijkt het echter hoe zuidelijker hoe winterser. Vandaag wordt de etappe zelfs ingekort vanwege hevige sneeuwval.

DONDERDAG Van Mierlo
Hans van Mierlo, de laatste politicus zonder tegenstanders.

VRIJDAG Revolutie
Na Eurlings nu ook Bos weg. Het lijkt wel de Tour de France. Zit je ook gewoon te kijken, verschijnt er ineens onder in beeld 'Abandon:' en dan de ene na de andere kanshebber.
Al zijn concurrenten nemen Balkenendes adagium 'Het gezin is de hoeksteen van de samenleving' trouwens wel erg serieus.

ZATERDAG Paralympics
Vandaag beginnen de Paralympics in Vancouver. Traditioneel wordt er dan geklaagd door deelnemers dat er niet genoeg tv-aandacht voor zou zijn vanuit de NOS. Ik gun de gehandicapte sporters hun eigen Spelen maar niemand zit te wachten op live coverage. Bovendien zou men het evenement eerst eens wat serieuzer aan moeten pakken.
Zo werden er tijdens de Paralympics in Peking 1431 medailles verdeeld over 4200 deelnemers, tegen 'slechts' 957 medailles over maar liefst 11 028 deelnemers bij de 'reguliere' Zomerspelen.
En in Vancouver worden 399 medailles verdeeld over een schamele 506 deelnemers, tegen 258 medailles over 2622 deelnemers bij de gewone Winterspelen.
Je krijgt onwillekeurig toch een beetje het Knoop in je Zakdoek-gevoel: altijd gelijkspel, iedereen wint een prijs.

Geen opmerkingen: